Ránk rúgta az ajtót a kovászosuborka-szezon!
Ránk rúgta az ajtót a kovászosuborka-szezon!

Amikor telente a nyárról álmodozom, rendszeresen megjelenik a gondolataimban a strand, a fák árnyéka, a nyáresti hangulat és – előbb vagy utóbb – a kovászos uborka is. Ilyenkor rendszerint rettenetesen érzem magam, mert – azon túl, hogy erőteljes nyálelválasztás indul meg a számban, és már-már érzem a hűvös, savanykás ízt – azonnal rám tör a függők letargiája, akik tudják, hogy nem juthatnak hozzá az áhított szerhez. Hónapokat kell még várnom arra, hogy valóban újra érezhessem az összetéveszthetetlen ízt, amely a nap bármely szakában páratlan boldogsággal tud eltölteni.

Ezek a hónapok elmúltak, végre újra itt van a kovászosuborka-szezon. Megint érezhetem a mennyei ízt, ehetem az ubit magában, köretként, szendvicsben vagy savanyúságként, és ihatom a csodás levét is. Kovászos uborkát készíteni szerencsére viszonylag egyszerű, létezik azonban néhány megkerülhetetlen szabály. Ezekre mindenképpen érdemes figyelni, hogy az idegőrlő várakozás után valóban a magyar gasztrouniverzum egyik legfényesebb csillaga legyen az eredmény.

kovászos uborka
Kovászoláshoz a közepes méretű és kemény uborkák a legjobbak

A kovászos uborka három törvénye

Nulladik lépésként szerezzük be a legszükségesebb alapanyagokat! Vegyünk egy (vagy több) megfelelően nagy befőttesüveget! Menjünk le a piacra, és vegyünk kovászolni való uborkát! Bár általános szabály nincs az uborka adottságaival kapcsolatban, azt mondják, hogy a legjobb a se nem túl nagy, se nem túl kicsi, nagyjából 8–10 cm-es, semmiképp sem puha, még véletlenül sem löttyedt, tehát elég kemény uborka. Ami még mindenképp kerüljön a kosárba: kapor, fokhagyma, kenyér! Minden egyéb már csak úri huncutság, de ha ízlésünk úgy diktálná, ezekből bizonyára úgyis lesz otthon.

Első törvény: legyen elég sós a víz!

Az alaposan kimosott üveg aljára mehet néhány gerezd fokhagyma, egy fél csokor kapor (a másik fele majd a tetejére), majd elkezdhetjük feltölteni az uborkákkal. Ezeket előzetesen mossuk meg, vágjuk le a végeiket, majd ejtsünk rajtuk hosszanti bemetszéseket! Technikai tudást csak az utóbbi művelet kíván. Fontos, hogy ne szaladjunk túl, a késsel álljunk meg nagyjából az uborka négyötödénél, majd egy fél fordítás után a másik irányból ismételjük meg az iménti műveletet!

Amíg ezzel bíbelődünk, már felforrt a vizünk, amelyben feloldottunk literenként egy nagy evőkanál sót (amely lehetőleg nem jódozott, és nincs csomósodásgátlóval kezelve). A sózás nem kimondottan az íz miatt fontos. Ha túl kevés sót használunk, akkor a folyamatban részt vevő baktériumok egyensúlya felborulhat, és a végeredmény nem lesz megfelelő.

Második törvény: fűszerezzünk bátran!

Az üveg feltöltése során próbáljuk az uborkákat minél szorosabban elhelyezni, közéjük pedig jöhetnek további fűszerek. A kötelező fokhagyma (amelyet szintén érdemes bemetszeni) és a kapor mellett a legtöbb helyen borsot is használnak. Ezeken túl viszont már jöhetnek az egyéni megoldások, az saját ízlésnek megfelelő fűszerek.

Kikísérletezhetjük a saját ízlésünknek leginkább megfelelő fűszerezést

Gyakran kerül az üvegbe mustármag, babérlevél, erős paprika. Van, aki zsenge, hámozott tormagyökeret is tesz bele. Nálam rendszeres szereplő a szegfűbors és a borókabogyó is. Ez abszolút a kísérletezés terepe! Ha több üveggel is készítünk, akkor érdemes lehet az egyiket picit megbolondítani, új ízeket, fűszereket kipróbálni, hogy legyen mivel büszkélkedni a kerti partin.

Harmadik törvény: melegben, de ne a napon!

Miután feltöltöttük az üvegünket az uborkákkal, a fűszerekkel és a langyos, sós vízzel, már csak a tetejére helyezendő kenyér van hátra. Ez bármilyen kenyér lehet, ha az intenzívebb ízt kedveljük, akár meg is piríthatjuk. A feltét feladata a kovászoló folyadék cukortartalmának a növelése. A közhiedelemmel ellentétben a kovászos uborka nem a kenyérben lévő kovásztól lesz jó. Elkészültéhez nincs szükség kovászra. Keményítőre van szükség: vannak is helyek, ahol krumplit használnak kenyér helyett (ez gluténmentes megoldásnak is jó).

A kovászos uborkát nem azért csináljuk nyáron, mert ekkor többet süt a nap. Azért készítjük nyáron, mert az uborka ekkor szezonális, így nagy mennyiségben, olcsón hozzájuthatunk. A kovászos uborka elkészítéséhez ugyanis csak melegre van szükség, napfényre nem. Sőt, ha túl sok nap éri, megpuhul, nem lesz kellemes az állaga. Sokan az állandó hőmérsékletre is próbálnak figyelni: aki az uborkát kültéren érleli, éjszakára beviszi a lakásba, majd reggel újra ki a szabadba. Az optimális hőmérséklet nagyjából 25–30°C.

+1 törvény: mindig legyen víz alatt!

A kovászos uborka üvege alá érdemes tányért tenni, hogy az esetlegesen kifutó lé ne a semmibe folyjon. Ezzel együtt a tetejére is helyezzünk egy tányért! Az ubink hőmérséklettől függően 3–5 nap alatt készül el, amire a lé színének változásából következtethetünk. A végső diagnózis felállításában a kóstolás segít, de azért ne együk meg rögtön a felét! Nagyon figyeljünk arra, hogy az uborkák és a kenyér végig legyen folyadék alatt, hogy ne indulhasson be semmilyen káros folyamat! Ha több lé folyik ki a kelleténél, akkor sós vízzel pótoljuk!

kovászos uborka
A főszerkesztőnk már felszállt a kovászosuborka-vonatra

Az elkészült uborka levét szűrjük le, majd öntsük vissza a közben – a praktikum jegyében – dobozba pakolt savanyúságra! A kovászos uborka hűtőben több napig eláll, de olyanról még nem hallottam, hogy valakinél megmaradt volna. Az uborka fogyasztásával párhuzamosan a levét is érdemes meginni, az egyik legjobb nyári hűsítő, ráadásul összetétele miatt rendkívül egészséges is.

Kovászos nem csak uborka lehet

A kovászos uborka készítési folyamatát fermentációnak nevezzük. Itt ugyanaz a tejsavas erjedés játszódik le, mint a tél ikonikus savanyúsága, a savanyú káposzta esetében is. Ez a folyamat zajlik a bor, a joghurt, a kefir és a sajtfélék készítésekor is.

A kovászos uborka mellett nyugodtan kísérletezhetünk más zöldségekkel is. Bármivel próbálkozhatunk, amiből amúgy is csinálnak savanyúságot. Ha egy zöldségnek van cukortartalma, akkor kovászolható. A Meatless Monday című sorozatunkban eddig bemutatott zöldségek közül eredményesen próbálkozhatunk a retekkel, a zöldbabbal, a brokkolival vagy épp a cukkinivel.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Források: Agrárszektor, Laboratórium, Melodin, Food and Wine

search icon