Meatless Monday: miért szeretjük az uborkát?
Meatless Monday: miért szeretjük az uborkát?

Pályafutása keserűen indult, mégis az egyik legnépszerűbb és legősibb zöldségünk. Salátának és savanyúságnak kiváló, ezerszer bizonyított már. Nézzük, hogyan tehetjük az asztalra az uborka frissességét kicsit izgalmasabb formában.

Uborkán innen és túl

Nyáron átvitt és valódi értelemben is uborkaszezon van. Bár már egész évben vásárolhatunk kígyóuborkát a szupermarketekben, mi is, a pénztárcánk is, és a bolygó is jobban jár, ha szezonjában fogyasztjuk a zöldséget. A piacokon különösen finom és egészséges darabokat találhatunk.

uborka kosár kert
Aligha van ennél impozánsabb látvány!

Az uborka őshazája a Himalája környéke, a mai termések már alig hasonlítanak őseikhez, ízükben és megjelenésükben egyaránt. 

Az ismertebb fajtákat már több mint 400 éve termesztik, gasztronómiai szempontból világszerte kedvelt és használt növény. Legfontosabb termővidéke Ázsia és Kína.

Ma is találkozhatunk igencsak keserű darabokkal, ami nem véletlen, ugyanis az uborka végtelenül keserű volt mindaddig, míg nemesítéssel el nem érték a mai ízét. Ezért a kesernyés ízért a cucurbitacin a felelős, amely a vadon termő uborkában a mai napig nagy mennyiségben jelen lévő vegyület.

Uborka a kertben

A paradicsom mellett az uborka sem hiányozhat egyetlen kiskertből sem. Azt azonban érdemes tudni, hogy az uborka termesztése nem olyan egyszerű, ezért néhány alapszabályt érdemes betartani.

  1. Szereti a meleget: 25 °C-on érzi magát tökéletesen, így érthető, hogy a fagyot nem bírja. Ha túl korán ülteted ki, akkor könnyen búcsút inthetsz neki. A hűvösebb nyarakat szintén nem preferálja.
  2. Nappárti zöldség: csak napos helyre ültesd!
  3. Vízigényes növény: csak akkor vállald be az uborkát, ha lehetőséged van arra, hogy locsolással biztosítsd számára a megfelelő vízmennyiséget. A mulcsozás sokat segíthet a nedvesség megőrzésében.
  4. Magas tápanyagigény: trágyázott földben érzi jól magát, de a jó komposztot sem veti meg.

Hűsít és táplál

Magas víztartalma miatt a nyári melegben magában, lehűtve, picit megsózva vagy limonádéba, vízbe téve jó frissítő és méregtelenítő hatású. Magas víztartalma mellett jó pár vitamin és ásványi anyag is elfér benne. Tartalmaz A-, és C-vitamint, folsavat, káliumot, mangánt, szilíciumot, foszfort. 

uborkás víz pohár
Uborka a vízben: frissít és hidratál!

Héja élelmi rostokban gazdag, így ha biztos forrásból származó zöldségünk van, jobb, ha hámozás nélkül fogyasztjuk. Bőrünknek jót tesz kívül és belül is, szilíciumtartalma feszessé teszi a bőrt. A filmekből, sorozatokból jól ismert uborkapakolás minden pizsiparty vagy kádban történő relaxálás elengedhetetlen kelléke. Ez nem véletlen, hiszen tényleg jól nyugtatja a táskás, piros szemet, az égett bőrt, és ápolja a kiszáradt kezünket is. 

Frissítő finomság a konyhában

A vasárnapi ebédek klasszikus tejfölös uborkasalátája mellett számos más módja is van konyhai felhasználásának. Nyersen, felszeletelve bármilyen mártogatóshoz kitűnő. Szójaszósszal, ázsiai fűszerekkel, szezámmaggal különleges salátát készíthetünk belőle. 

A mediterrán konyha salátáiban is főszerepet játszik: kockázhatjuk tabbouleh-ba, görög salátába, reszelhetjük fokhagymás tzatzikibe. Nemcsak saláta, hanem frissítő leves vagy turmix is készíthető belőle. Joghurttal, fokhagymával nyers vagy kovászos uborkát turmixolhatunk jó hideg levessé, de a gazpachónkba is tehetünk belőle. 

tzatziki uborka tál asztal
A tzatziki igazi nyári finomság

A kisebb, fürtös uborkát és a kígyóuborkát is eltehetjük későbbre: kovászosan, ecettel, fermentálva, káposztával, paprikával, hagymával keverve is készülhet belőle savanyúság. 

A már megszokott fajták mellett pár éve megjelent a piacokon egy picike, dinnyére hasonlító, de ízben az uborkára hajazó növény. Ez az egérdinnye vagy mexikói datolyauborka, amelyet szintén főképp nyersen fogyasztunk, de ragukba, salátákba is tehetjük, valamint ebből is készülhet savanyúság. Amellett, hogy finom, nagyon jól is mutat a tányérokon, még a gyerekek is imádni fogják a vicces neve és a kinézete miatt. Ráadásul az egérdinnye balkonon, kiskertben is könnyen termeszthető, gyorsan nő, és bő termést hoz. 

Kovászosuborka-leves

Hozzávalók

  • 4 nagy kovászos uborka
  • 3 dl kovászosuborka-lé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl víz
  • 1 kis csokor friss kapor
  • bors
  • 2 dl görög joghurt vagy tejföl
  • feltétnek pirított rozskenyérkockák
uborkaleves tál fokhagyma kapor
A kovászosuborka-leves az utóbbi évek nagy slágere.

Így készítsd el!

Öt perc alatt kész ez a kánikulában életmentő, kalóriaszegény finomság. Minden szempontból energiatakarékos, a konyhát sem melegíti.

Az uborkákat vágjuk nagyobb darabokra, adjuk hozzá a megmosott kaprot és a zúzott fokhagymát, öntsük föl az uborkalével, borsozzuk, és botmixerrel dolgozzuk krémesre! Ha túl sűrű, vízzel hígítsuk! Így is nagyon jó, de aki krémesen szereti, turmixolás előtt tegyen bele görög joghurtot is! Öt perc alatt kész! Tálalás előtt érdemes legalább 2 órán át a hűtőben pihentetni. Persze saját készítésű kovászos uborkából az igazi!

A cikk és a recept elkészítésében Szabó Eszti segített nekünk.

Képek: canva

search icon