
Párolva, sütve, salátaként és savanyítva is csodálatos! A káposzta sok helyen az ünnepi asztalról sem hiányozhat.
A káposzta útja
A téli vitaminraktárak feltöltésében nagy segítségünkre lehet a fejes káposzta zöld vagy vörös változata is. A zöldséget már i.e. a II. évezredben termesztették. Az ókori egyiptomiak, görögök, rómaiak is fogyasztották. Utóbbiak ráadásul úgy gondolták, hogy hatásos a részegség ellen, ebből kiindulva talán nem véletlen az esküvőkön az éjféli töltött káposzta hagyománya.
A káposztát a hajósok is előszeretettel fogyasztották a régi időkben, így védekezve a skorbut ellen. 1984-ben a FAO a világ 20 legfontosabb zöldsége közé választotta.
Fotó: Canva
Káposzta a kertedben
A káposzta a kertben is kihagyhatatlan. Már ősszel érdemes számára előkészíteni a terepet. Fény- és tápanyagigényes, ezért már ősszel jót tesz az ágyásnak, ha alaposan megtrágyázod, hogy a tavaszt már így várhassa a veteményeskerted.
Nyári és őszi termesztéskor is jót tehet egy kis utótrágyázás, emellett a vízszükségletét is ki kell elégítened.
Sajnos a káposztát a kártevők is szeretik, ezért erre mindenképp légy tekintettel!
A palántákat április elején érdemes kiültetni az előkészített ágyásba. Ha pedig késői fajtát nevelsz, július eleje a kiültetés ideje.
Fotó: Canva
Egész évben fogyaszd!
Egész évben érdemes belőle fogyasztani, sok vitamin van benne. Nagyon gazdag C-vitaminban, de K-, B1- és E-vitamin is található benne. Kalciumban, vasban is gazdag. A zöld és a vörös változatban is van antioxidáns, ami a daganatos megbetegedések megelőzésében segíthet. Emellett élelmirost-tartalma jó hatással lehet az emésztésünkre.
A káposztát természetes antibiotikumként is számon tartják, a benne található mustárolajnak antibakteriális hatása van. A savanyított változat amellett, hogy megőrzi a nyers zöldség C-vitaminját, az erjedés miatt jótékony baktériumokat is tartalmaz, melyek támogatják emésztőrendszerünk működését. Ráadásul a savanyúsághoz használt fűszerek – például a mustármag, a torma, a babérlevél és a köménymag – szintén kedvező hatással vannak mind az emésztésre, mind a légutak egészségére.
Fotó: Canva
Káposzta a konyhában
A friss és a savanyított káposztát is számtalan módon elkészíthetjük. A szokásos káposztasaláta és párolt káposzta mellett a friss zöldségből – főképp a lilából – isteni krémlevest főzhetünk, amelyet gyömbérrel, köménnyel fűszerezhetünk.
A lila káposztából készíthetünk szendvicskrémet is dióval párosítva, de tehetjük gnocchihoz is. Pirítva tésztákhoz, ázsiai ételekhez, falafel mellé is fogyaszthatjuk.
Negyedelve, fűszeres olajjal meglocsolva sütőben is süthetjük. Ezzel a módszerrel szépen karamellizálódik, teljesen más lesz az eredmény, mintha serpenyőben készítenénk. A fűszeres sült káposztát ehetjük főételként, de sajtok, szejtánsült mellé is.
Fotó: Canva
Karácsony közeledtével nem mehetünk el szó nélkül a töltött káposzta mellett sem, amely készülhet friss vagy savanyított levelekből is: ahány ház, annyi szokás. Egy biztos, ebből is készíthetünk vega, vegán változatot, amelyhez szerencsére már számtalan receptet találunk a gasztrobloggerek oldalain.
A savanyú káposztából, ha nem használjuk fel a töltött változathoz, főzhetünk levest téli zöldségekkel. Tepsiben rétegezhetjük krumplival, hagymával, füstölt sajttal vagy tofuval. Esetleg mustárral, növényi tejszínnel keverve, almával, póréhagymával is megsüthetjük. Az abszolút kedvenc pedig – ami elsőre furcsa lehet, de mindenképp érdemes kipróbálni – a vegán körözött, ami szintén savanyú káposztából készül.
Vöröskáposzta-krémleves
Hozzávalók
- fél fej vörös káposzta
- 1 db vöröshagyma
- 1 kisebb póréhagyma
- 1–2 gerezd fokhagyma
- 2–3 db paradicsom
- 1 db nagy savanyú alma
- pár ek olívaolaj
- 2 ek balzsamecet
- köménymag, kakukkfű, só
Így készítsd el!
A vörös káposzta több rostot és C-vitamint tartalmaz, mint a zöld. Ásványi anyagban is gazdagabb: több benne a kalcium, a vas és a kálium.
A káposztát, a hagymákat szeletekre vágjuk, megszórjuk köménymaggal, kevés sóval, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Kb. 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a paradicsomot, a szeletelt almát, a fűszereket, az olajat. Még 5–10 percig főzzük, amíg a káposzta megpuhul, majd turmixoljuk. Ha túl sűrű, kevés vízzel felöntjük. Balzsamecettel, némi mézzel pikánsra ízesítjük.
Olcsó, gyors, különleges színű és ízű krémleves ősztől tavaszig. Érdemes kipróbálni!
Fotó: Canva
Vegán körözött savanyú káposztából
Hozzávalók
- 20 dkg savanyú káposzta
- 1 közepes répa
- 12 dkg növényi tejföl
- só
- bors
- őrölt kömény
- őrölt pirospaprika
Így készítsd el!
A répát megpucolva karikákra vágjuk, majd az összes hozzávalót beletesszük egy aprítógépbe, és krémes állagúra daráljuk. Nem kell, hogy teljesen krémes legyen.
Kóstolás után már ehetjük is!
A receptben és a cikk elkészítésében Szabó Eszti segített nekünk.