November: a magaságyás-építés hónapja – interjú Skultéti Bernadettel, a MÁS Kert vezetőjével
November: a magaságyás-építés hónapja – interjú Skultéti Bernadettel, a MÁS Kert vezetőjével

Kis túlzással gombamód szaporodnak a hazai kiskertekben a magaságyások, azonban még mindig sokan nem hallottak erről az újszerű kertészeti megoldásról, vagy épp nem tudják, miként építsék meg a sajátjukat. Épp aktuális a téma, mert a magaságyás az őszi avar eltüntetésének is egyik legjobb módszere. Ennek apropóján beszélgettem Skultéti Bernadettel, a MÁS Kert vezetőjével. Ez a kertészeti vállalkozás az országban egyedülálló módon foglalkozik kiskerti magaságyások tervezésével és kivitelezésével.

Hogyan és miért kezdtél el magaságyásokkal foglalkozni?

Vidékről „elszármazottként” tanulmányaim folytatása céljából érkeztem a fővárosba, majd jó 15 évre itt ragadtam. Idővel elhatalmasodott rajtam a nosztalgia a vidéki élet után, és kislányom születését követően nem is maradt más opció: a természet hívószavának engedve visszatértem a gyökereimhez, és egy negyedhektáros külterületi ingatlanon kezdtünk új életet.

Skultéti Bernadett, a MÁS Kert vezetője saját magaságyásaival
Skultéti Bernadett, a MÁS Kert vezetője magaságyás-parkjában, novemberben. Még mindig akad szüretelnivaló.

Életformánk lehetővé tette, hogy kertészeti megoldásokkal kísérletezzünk, ugyanakkor szerettünk volna kialakítani egy viszonylag rendszerfüggetlen életet, így az önellátó gazdálkodás irányába mutató konyhakert a kedvenc kísérleti témáim egyike lett. A föld minősége nem kedvezett a szabadföldi kultúráknak, a magaságyásos gazdálkodás viszont minden hozzá fűzött reményünket beváltotta (túlszárnyalta).

Idáig sokan el szoktak jutni, akár hobbiból is, de ez még nagyon messze van egy vállalkozástól. Ebbe miért vágtál bele?

Az újratervezett életünkben a fenntarthatóság egyre hangsúlyosabbá vált, így konkretizálódott bennem az is, hogy olyan dologgal foglalkozzak hivatásszerűen, amely ennek a szolgálatában áll. Ezért búcsút intettem a korábbi szakmámnak, és idén áprilisban létrehoztam a MÁS Kert kertészeti vállalkozást, amit azóta már családilag viszünk.

Magaságyásos veteményeskert egy egri óvodában: a környezeti nevelés fontos eszköze lehet.

Egy magaságyásra specializálódott kertészet egyedinek számít, így ez egyben kísérlet is volt arra, hogy van-e létjogosultsága. Fél év próbaüzem után elmondhatom, hogy igen. Az emberek manapság igyekeznek egészségtudatosan élni, nyitottak az új és természetes megoldásokra. A magaságyással is sokan szimpatizálnak, de gyakran elakadnak a kivitelezésnél. Nem új kertészeti technológiáról beszélünk: a magaságyás leginkább egy építési technika, a kevés betartandó szabály mellett pedig változatosan kivitelezhető. Miután mi magunk megtapasztaltuk azokat a megoldásokat, amelyek valóban működnek, úgy éreztem, eljött az idő, hogy tudásunkat másoknak is átadjuk. Szívügyem a házi konyhakert, a magaságyással pedig szinte bárkit hozzásegíthetünk egy saját kis veteményeshez.

Mi az, ami ennyire megfogott ebben a módszerben?

A magaságyásoknak rengeteg előnyük van. Tapasztalatom szerint mindig jár vele sikerélmény, még a kezdő konyhakertészek számára is. A szabadföldi termesztéshez képest sokkal kényelmesebb a fenntartása, és kevesebb a munkaigénye. Napjainkban ugyanis már ez is szempont, mert az embernek a kevés idejét jól kell beosztania.

Elkötelezett hulladékcsökkentőként inspiráló volt, hogy a magaságyás milyen jól illeszkedik a körforgásos rendszerbe. Az ágyás szerkezete készülhet akár a ház körül fellelhető „hulladékból”, bontott fából, leselejtezett bútorlapokból stb. Az ügyfeleinknek is felajánljuk ezt a megoldást: nézzünk szét a sufniban, mielőtt nagyobb beruházásba kezdünk, maga a váz ugyanis csak a külcsín. Az ágyásunk „lelke” a gondosan összeállított „töltelékben” van, amelyhez megint csak felhasználhatjuk a kertben gyűjtött szerves hulladékot (amely gyakran sajnos a zöld műanyag zsákban végzi).

Az ágyás szerkezete készülhet akár a ház körül fellelhető hulladékból: bontott fából, leselejtezett bútorlapokból stb.

A magaságyás-építés tehát eszköz arra is, hogy nagy mennyiségű hulladékot újrahasznosítsunk. Ha pedig funkcióját betölti, és képesek leszünk élelmiszerigényünk egy részét megtermelni, a bolygónkat is tehermentesítjük kicsit. A továbbiakban a kerti és a konyhai hulladék komposztálásával évről évre gondoskodhatunk ágyásaink tápanyag-utántöltéséről, ezáltal egy kis önfenntartó rendszert alakítva ki.

Szabadföldön minket megevett a gaz. Ez másképp van a magaságyás esetében?

Egészen biztosan nem fog megenni. A gyommagvak akár a levegőből is belekerülhetnek az ágyásba, azonban nem tömegével. A felbukkanó kis gyomnövénykéket még a növekedés kezdeti fázisában kicsippenthetjük. Ez a művelet össze sem hasonlítható a klasszikus négykézláb gyomlálással. Azért is van kevesebb esélyük a gyomoknak, mert a talajra kevesebb fény jut, mivel a magaságyásokba jóval sűrűbben, koncentráltabban vethetünk és ültethetünk. Ha ügyesen használjuk ki a helyet (megfelelő növénytársításokkal, elő- és utóveteményezéssel), akkor kb. 8–10 négyzetméternyi termőterületen képesek lehetünk kielégíteni egy 4 fős család szezonális zöldségigényét.

Mindent? Van olyan növény, amelyet nem ajánlasz magaságyásba?

Szinte mindent. A magaságyást elsősorban szezonális zöldségek termesztésére találták ki. Nem ültetünk bele takarmánynövényt, fát, cserjét. Viszont a zöldségeskertet szívünk joga feldobni néhány egynyári virággal. Évelőket ültetni azért nem szerencsés, mert az ágyásokban a földréteg folyamatosan süllyed (a szerves anyag bomlása miatt), amit pótolni kell. Így az évelőket évről évre ki kellene ásni a feltöltés előtt.

Mivel magaságyásaink kapacitása véges, azt érdemes még átgondolnunk, hogyan osszuk be jól a helyet. Így például nem feltétlenül burgonyatermesztésre szánjuk őket, mert „igényesebb” növényeket is nevelhetünk bennük. Slágernövények, amelyek gyönyörűen fejlődnek magaságyásban: a paprika, a paradicsom, az uborka. A helyigényes zöldségek – például a tökfélék, a cukkini – ültetését szintén az előbbi szempontból érdemes értékelni.

Zöldellő növények a magaságyásban

Az említetteken kívül azonban tényleg szinte minden jól érzi magát a magaságyásban, ahol ráadásul a szezon is hosszabb lehet, mint szabadföldön. Mivel a magaságyás különösebb talaj-előkészítő munkát nem igényel, korábban indulhat az idény. Vetni akár már február végén, március elején elkezdhetünk. Ha nagyon tartunk a talaj menti fagyoktól, védekezhetünk üveg- vagy fóliatakarással (például bontott ablaküveget helyezhetünk az ágyásra). A szerves anyagok bomlása során hő keletkezik, ez belülről „fűti” az ágyást, aminek a késő őszi időjárás viszontagságai sem ártanak. Én például még a hetekben is szüreteltem friss paprikát, paradicsomot, és az utóveteményként beérett saláta, retek, répa, cékla is elvannak az ágyásokban.

Műtrágya, növényvédő szerek, permetezés?

Még véletlenül sem. A tápanyag-utánpótlást a bomló szerves anyag biztosítja, illetve az utántöltéshez használt komposzt. A magaságyások biológiai kiskertek, semmiképp nem szerencsés a folyamatokba vegyszerekkel beavatkoznunk. Növényvédelmünk elsősorban megelőző jellegű, és a magaságyás szerkezeti sajátosságaiból is adódik. Csigatámadástól például bizonyára nem kell tartanunk a salátaültetvényben. A levegőből érkező kártevőkre viszont számíthatunk. Növényeink erősítése a cél. Már az ültetőközeg optimalizálásával ideális körülményeket biztosítunk a növények fejlődéséhez, és támogatjuk a jótékony talajlakó élőlények munkáját. Az ágyásokba vegyszermentesen nevelt, jól kondicionált, hazai viszonyokhoz edzett palántákat ültetünk. A szolgáltatásunknak az is része, hogy saját palántáinkat adjuk az ágyásokhoz.

„Vegyszerek helyett biológiai növényvédelmet használunk.”

A biológiai védelem alapja továbbá a megfelelő növénytársítás. Ez a kedvenc témám. A magaságyás mindig vegyes kultúrás. Váltakozó sorokba olyan növényeket ültetünk egymás mellé, amelyek vagy jótékonyan hatnak egymásra, vagy távol tartják a kártevőket, esetleg csalinövényként biztosítanak védelmet. Sokat kísérleteztem már ezzel, a tapasztalataimat komplett ültetési terv formájában adom át ügyfeleinknek. Ha mégis felüti a fejét valamilyen kártevő, akkor biológiai módszerekkel védekezünk: manuális irtással, csapdákkal, növényi levekkel, permetekkel.

Kik a célcsoportod? Kiknek ajánlod a magaságyást?

Mindenkinek. Meglátásom szerint a konyhakert mindenkinek való, és szükséges is. A magaságyás lehetőség a konyhakert megvalósítására. Akár városi kiskertben, társasházak, intézmények belső udvarán, közösségi kertekben. Bárhol.

A magaságyás sok szempontból illeszkedik az aktuális trendekhez. Igyekszünk egészség- és környezettudatosan élni, tudatosan fogyasztani. Szeretünk magunk készíteni dolgokat, hogy ellenőrzött minőséget kapjunk. Az otthoni gasztroművészet is reneszánszát éli. Ebbe a képbe illesztve a konyhakert is (lehet) trendi, akárcsak a magunknak előállított zöldségből készített házi koszt. Mindehhez nem kell vidéken élnünk és nagy területen gazdálkodnunk. Nincs szükség kerti gépekre, szerszámokra, sőt különösebb szakértelemre sem. A magaságyások fenntartása, karbantartása könnyű, használatuk kényelmes. Egy esztétikusan kivitelezett magaságyás kertünk éke is lehet, és biztosan sok öröm forrása.

A vállalkozásom neve többek közt erre utal: gondoljunk a kertre, a zöldségtermesztésre másképp! Vessük el fixációinkat, amelyek szerint a kerti munka fáradságos, piszkos, időrabló! Magaságyásban kertészkedni sokkal inkább kikapcsolódás, feltöltődés, hobbi. Idősebb ügyfeleink számára pedig lehetőség, hogy a kor előrehaladtával se kelljen lemondaniuk a kertészkedés öröméről. Mert kertészkedni öröm! Mindnyájunkban dolgozik a természetes ösztön, hogy érintkezésben maradjunk élő környezetünkkel. Ha magunk nevelte zöldségeket fogyasztunk, ezáltal nagyobb összhangba kerülünk a természettel, és egészséges, ízletes táplálékhoz jutunk.

Többször is említetted, hogy főként a fenntarthatóságért való tenni akarás indított el az úton. Mik a tervek a jövőre nézve?

A MÁS Kert egy fiatal vállalkozás, és egyelőre csak helyben, Egerben és környékén vállalunk munkát. Van hová fejlődnünk, a magaságyás-építés számtalan lehetőséget rejt magában. Az egyik leghálásabb projektünk idén kétségkívül egy óvodakert kialakítása volt. Kisgyermekes anyuka lévén közel áll a szívemhez a gyermekek környezeti nevelése. Az a meglátásom, hogy a kertészeti ismereteknek hangsúlyosabb helyet kellene kapniuk a köznevelésben, az alapozás pedig már óvodás korban megtörténhet. A magaságyásos óvodakertek építését szeretnénk továbbvinni, kidolgozva pedagógiai módszertanát, tökéletesíteni a biológiai növényvédelmi rendszert.

kislány magaságyás mellett
„A kertészeti ismereteknek hangsúlyosabb helyet kellene kapniuk a köznevelésben.”

Társadalmi munkával is szívesen támogatom a zöld ügyet. Szerencsére helyben akad hozzá partner is, az egri hulladékmentes bolt, a StopCsomagolás. Az üzlet csapatával nemrég lebonyolítottunk egy sikeres ruhacsereprogramot, amely népszerűségét tekintve felülmúlta elképzelésünket. Ez jó visszacsatolás, hogy igény van ilyen kezdeményezésekre, nekünk pedig nagyon sok ötletünk van. A jövőben bizonyára jelentkezünk még a fenntarthatóbb mindennapokat támogató programokkal, akciókkal.

Fotók: MÁS Kert / Magaságyást a kertbe

search icon