Gyorsan nő a kereslet a vegán élelmiszerek iránt
Gyorsan nő a kereslet a vegán élelmiszerek iránt

Az elmúlt években számos gyorsétteremlánc, köztük a Burger King, a KFC és a Subway, vegetáriánus vagy vegán ételeket vezetett be étlapján, hogy megfeleljen azoknak az egészségtudatos fogyasztóknak, akik csökkenteni szeretnék a húsfogyasztásukat. A McDonald’s és a Beyond Meat február 22-től bővítette a McPlant növényi alapú termékcsaládját a McPlant Nuggets és a Mc Plant burger hozzáadásával Németországban.

A vegán pogácsák borsóból, kukoricából, búzából és tempura (lásd lent) panírozásból készülnek. A McDonald’s és a Beyond Meat 2019 óta dolgozik együtt, azóta ez a hamburger végleg felkerült az Egyesült Királyság, Írország, Ausztria, Hollandia, most pedig Németország étlapjára.

Németországban, Európa nagy részéhez hasonlóan, folyamatosan nőtt a vegán ételek iránti kereslet. Az év elején a szingapúri székhelyű vegán csirke márka, a Tindle bejelentette hat vegán csirketermék bevezetését több mint 6000 német szupermarketben.

A növényi alapú húspótlók piaca várhatóan tovább fog növekedni a következő években. A MarketsandMarkets legújabb jelentése szerint a globális növényi alapú húspiac 2025-re várhatóan eléri a 8,3 milliárd dollárt, szemben a 2020-as 4,6 milliárd dollárral. A jelentés a növényi alapú termékek iránti növekvő fogyasztói keresletre hivatkozik, amiben vélhetően komoly szerepet játszik az íz javulása, valamint a húshelyettesítők egyre étvágygerjesztőbb állaga és megjelenése.

(Forrás: greenqueen.com )

*A tempura (japánul: 天ぷら vagy 天麩羅) egy japán étel, és könnyű palacsintatésztába mártott, majd forró olajban kisütött hal- vagy zöldségféleségeket jelent.

A tempura készítése

A tempurához használt palacsintatészta általában csak vízből, sóból és lisztből áll. A titok abban rejlik, hogy ha egészen hideg, jégkockadarabokkal lehűtött vizet adsz a sóval elkevert liszthez, akkor a sütés után a kéreg finom ropogós lesz. A tésztához a vízen és liszten kívül ízlés szerint lehet még adni tojást, sütőport, olajat vagy fűszereket.

A tésztába burkolt halakat, tengeri herkentyűket vagy zöldségeket azonnal forró, bő olajban sütik ki. A tempura tészta néhány perc alatt ropogósra sül, és ami belül van, az friss és ízletes marad. A tempura készítésénél nagyon fontos, hogy ne süljön túl az étel, azaz a halaknak lédúsnak, a zöldségeknek haraphatónak kell maradniuk.

Manapság leggyakrabban napraforgó vagy repce olajban sütik, de állítólag hagyományosan szezámolajat használtak a sütéshez.

(Forrás: rantotthuswokban)

search icon