Konyhakert nyár derekán – Ezeket a zöldségeket ültetheted most!
Konyhakert nyár derekán – Ezeket a zöldségeket ültetheted most!

A veteményeskert a legtermékenyebb időszakába lépett: pirulnak végre a paradicsomok, érnek a roppanós paprikák, a hűsítő házi uborka pedig a napi rutin része (akár kovászolva, akár nyersen), hogy csak párat említsek a konyhakert nyári kincsestárából. Miközben ez az idő a jól megérdemelt szüretről szól, még most sem késő elültetni néhány zöldségfélét!

A nyári veteményezéssel már az őszi időszakra készülünk, feltölthetjük az üresen maradt ágyásokat, vagy akár cserépben is megkísérelhetünk nevelni néhány konyhakerti növényt. Ezeket a zöldségeket gyűjtöttük csokorba, melyek segítségünkre lehetnek ilyentájt konyhakertünk (újra)tervezésében.

Nyár közepi vetés, ültetés: ezekre figyelj!

A legfontosabb szabály ilyenkor, hogy a rekkenő hőségben ne bízzuk a véletlenre növényeink vízellátását! A nyári veteményezés csak akkor lehet sikeres, ha gondoskodunk a rendszeres öntözésről is. A tavaszi vetéssel szemben magasabb vízigénnyel számolhatunk, ugyanakkor a jó idő hatására zöldségeink látványosabban növekednek.

Van lehetőségünk nyáron is magról vetni egyes zöldségféléket, mint a sárgarépa vagy a cékla. Ebben az esetben gyorsíthatunk a folyamaton, ha a magokat előző nap langyos vízbe áztatjuk, és így tesszük el őket a földbe. Most célszerű a magokat a megszokottól kicsit mélyebbre vetni, mert a madárkák szívesen turkálnak bele a friss veteményesbe. Más növényeket – mint a különböző káposzták – érdemes inkább palánta formájában ültetni ilyenkor. Ám mindkét esetben számíthatunk a potenciális kártevők fokozott érdeklődésére, ezért mi is fokozott figyelemmel kísérjük fiatal növényeink erősödését!

Még elvethetjük a zöldbabot is! Rendszeres öntözés mellett pár nap alatt kicsírázik, és növekedésnek indul.
Fotó: MÁS Kert

Sok zöldségeskertben a nyár a másodvetés időszaka, ilyenkor a tavaszi vetemény megüresedett helyére érkeznek az új lakók. Ha a letermett zöldségfélék után ültetünk, javítsuk fel a talajt komposzttal vagy kevés érett trágyával! Figyeljünk arra, hogy ugyanazon helyre egymás után ne kerüljön ugyanaz a zöldségféle, kifejezetten igaz ez a káposztafélék esetében!

Sárgarépát télre is!

Aki a répáját márciusban vetette, már fogyaszthatja munkája gyümölcsét, ám most sem késő még újravetni ezt a kedvelt gyökérzöldséget, melyet akár még télen is szüretelhetünk a magaságyásunkból! A rövid tenyészidejű fajták esetében tervezhetünk ősz végi betakarítással, ám a fagy ellen védett helyen (mulcs alatt, fóliában, magaságyásban) a sárgarépák a telet is átvészelik, sőt! Ezek a kétnyári növények télen a gyökérzetükbe szívják vissza a tápanyagokat, továbbá cukrot halmoznak fel, így még az ízük, beltartalmuk is javul.

Akár télen is szüretelhetünk sárgarépát.
Fotó: MÁS Kert

A csodálatos cékla

 A cékla igen hálás konyhakerti növényünk. Kártevőkre, betegségekre nem hajlamos, könnyen nevelhető, minden része fogyasztható. Értékes zöldség. A sárgarépához hasonlóan csak második évben megy magszárba, így virágzásig (a következő év tavaszáig) frissen szüretelhető. Gömbölyded gumóját 3–4 hónap alatt kineveli, ezért gyakran termesztik másodvetésben. Dús lombozatát spenót módjára készíthetjük, fogyaszthatjuk el.

A cékla nagyon hálás növény.
Fotó: MÁS Kert

Káposztafélék másodvetésben

A legtöbb káposztaféle ideális másodvetésre. Ennek időszaka július elején érkezik el: az őszi betakarítású karfiol, a karalábé, a vörös és a kelkáposzta, a brokkoli, mind ebbe a körbe tartozik. Érdemes magvetés helyett előnevelt palántákként ültetnünk most őket. A pak choi (bordás kel) rövid tenyészidejű, fejet nem nevelő káposztakülönlegesség, melyet magról vethetünk az ágyásunkba, és alig két hónap múlva szüretelhetjük is. Egyes káposztafélék pedig még a kemény fagyokat is átvészelik, így télen is frissen állnak rendelkezésünkre, ilyen zöldségünk a kelbimbó vagy a leveles kel.

A nyár utóízei: cukkini, uborka

Mindkét növény erőteljes növekedésű tökféle, így a júliusi vetés (palántaültetés) még jó eséllyel termőre fordul a kora őszi indiánnyárig. A hőmérséklet épp ideális e két mediterrán növény számára, ezért igen látványos növekedésre számíthatunk. Ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözésről és tápanyagpótlásról! Kellő gondoskodás mellett növényeink 2 hónap alatt megerősödnek, és az első fagyokig hozzák majd terméseiket.

Még az uborkának sem áldozott le, kert híján akár egy cserépbe is elvethetünk pár szem magot.
Fotó: MÁS Kert

Zárásképp: zöldbab, zöldtrágyaként is

A zöldbab szintén melegigényes, rövid tenyészidejű zöldségféle, melyet május elejétől egészen július végéig vethetünk ágyásainkba. A bokorbab támrendszert nem igényel, magaságyásban is könnyen nevelhető, igen kedvelt konyhakerti növény, mely bőséges termését több hullámban hozza. Amennyiben pedig vele zárjuk a szezont a kertben, már a jövő évi veteményesre is gondolunk: a letermett hüvelyesek (köztük a zöldbab) zöldtrágyaként gazdagíthatják a termőtalajt. Érdemes a föld feletti résznél elvágni a letermett növényt, mert a gyökérzete megköti a nitrogént, a levágott részeket pedig mulcsként hasznosíthatjuk a talaj téli takarására.

Kiemelt kép: MÁS Kert

search icon