Meatless Monday: kelkáposzta, kell ez nekünk?

Meatless Monday: kelkáposzta, kell ez nekünk?
Meatless Monday: kelkáposzta, kell ez nekünk?

Bízunk abban, hogy húsmentes rovatunkkal hozzájárulunk ahhoz, hogy az olyan – talán kevésbé közkedvelt – zöldségeket is, mint a kelkáposzta, örömmel fogyasztjátok. Most pedig megmutatjuk, milyen finom, vitamindús zöldségről van szó.

Nem titok, hogy a Felelős Gasztrohőssel közös rovatunk célja a zöldségek és a gyümölcsök népszerűsítése. Mostanra már megismerhettetek egy egész sereg vitamindús finomságot, és még mindig sok szuper recept és trükk van a tarsolyunkban. Léteznek többé vagy kevésbé megosztó zöldségek, melyeknek szükségük van némi reflektorfényre: szerintem ilyen a kelkáposzta is! A kelkáposzta-főzeléket sokan akkor sem ennék meg, ha ez lenne az utolsó étel a Földön, de az ellentábor, minket is beleértve, rajong ezért az élénkzöld, vitamintól duzzadó leveles növényért.

kéz kelkáposzta
Így néz ki egy egészséges fej.

Honnan jössz, kelkáposzta?

A kelkáposzta a fejes káposzta közeli rokona, habár színe erősebb, íze pedig lágyabb. Arról nem is beszélve, hogy könnyebben termeszthető, és tápanyagban gazdagabb is, mint népszerűbb testvére. Ennek ellenére Magyarországon a fejes káposztát termesztjük nagyobb mennyiségben.

Olasz gyökerei vannak: olyannyira, hogy régebbi források alapján néhol olasz káposzta néven hivatkoznak rá.

Kel a kertben

Kétévi növény, tehát első évben a vegetatív szervei fejlődnek ki, második évében pedig magszárat, virágot és becőtermésében magokat érlel. A kelkáposzta feje voltaképp egy nagy rügy. A kelkáposzta jobban tűri a hideget és a szárazságot is, mint fejes rokona. A fényigénye átlagos, de a tápanyagdús talajt kedveli. Átlagos hőmérsékleten fejlődik legszebben.

Palántázáskor olyan növényeket ültessünk ki, amelyeknek 3–4 zömök és szívós levele van!

Ültetésénél tartsuk szem előtt tápanyagigényét! Frissen trágyázott ágyásba vessük, és figyeljünk a megfelelő öntözésre is, hiszen nem veti meg a vizet. A levéltetvek és a káposztalepke hernyói előszeretettel dézsmálják, ezért mindenképp tartsuk szem előtt a kártevők irtását is!

Jól érzi magát magasabb növények, kisebb fák árnyékában is, a fényhiány azonban nem tesz jót a fejlődésének.

kelkáposzta levél
A kelkáposzta levele sötétzöld és roppanós.

Miért jó a kelkáposzta?

A kelkáposzta az egyik legmegosztóbb zöldség itthon. Van, aki imádja a kellel készült ételeket, másoknak viszont már az illata is a rémes menzás élményeket idézi emlékezetébe. Pedig amellett, hogy nagyon egészséges zöldség, felhasználási lehetőségeinek köre is szélesebb a „kelkáposzta-főzelék – rakott kel – frankfurti leves” szentháromságnál. 

A fejes káposzta rokona sok pozitív egészségügyi hatással és rengeteg vitaminnal büszkélkedhet. Remek rostforrás, emellett A-, B6-, C-, E- és K-vitamint is tartalmaz. Található benne vas és antioxidáns is, amely segítheti a vérképzést, és a gyulladások kialakulását is megakadályozhatja kívül-belül.

lilakáposzta kelkáposzta
A piacokon általában több szín közül is választhatsz.

A kelkáposzta-főzeléken túl: így használd a konyhában!

A kelkáposztát egész évben beszerezhetjük. Tavasszal a friss, zsengébb nyári kellel találkozhatunk a termelőknél, amelyet vékonyra szeletelve, kicsit besózva akár nyersen, salátaként vagy picit megpárolva is fogyaszthatunk. Az őszi kelnek vaskosabb erezetű levelei vannak, tovább eltartható, viszont hosszabb főzési időt is igényel. 

Olasz múltja miatt több itáliai ételben is megtalálható: ilyen például a toszkán ribollita nevű leves, amely egy sűrű, laktató egytálétel, de a lasagne őszi–téli sütőtökös, gombás változatát is feldobhatjuk vele. 

A hagyományos magyar fogásokat is megfűszerezhetjük újszerű ízvilággal. A curry-s kelkáposzta-főzelék nálunk például még az elkötelezett kelutálókat is meggyőzte. A rakott változatot készíthetjük „dióhússal”: ehhez diót, hagymát, fokhagymát aprítunk össze gépben, kakukkfűvel, kis Whorchester-szósszal és szójaszósszal ízesítjük –, a frankfurti levest pedig vega virslivel, vagy egyszerűen csak zöldségekkel, fűszerekkel is tálalhatjuk. 

A téli káposztát grillezve, sütőben „égetve” is készíthetjük, szuper köret sajtok, vega zöldségfasírtok mellé. És ha már fasírt: a kelkáposztából is elkészíthető ez a népszerű étel. Nemcsak olasz, de ázsiai fogásokban is jól szerepel a kelkáposzta; zöldséges tészta- vagy rizsételekben is megállja a helyét. Sőt a koreai konyha egyik legismertebb ételét, a kimchi nevű ízletes savanyúságot is készíthetjük vele. 

csicseriborsó bab, kelkáposzta főzelék kanál tányér
A kelkáposzta-főzeléket is felturbózhatod hüvelyesekkel, fűszerekkel.

Húsmentes rakott kel

  • 1 fej kelkáposzta
  • 25 dkg vörös lencse
  • 20 dkg barna rizs vagy bulgur
  • 2 nagyobb répa, apróra vágva
  • 1 nagy fej hagyma, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, összetörve
  • só, bors, kömény
  • a csípős ízek kedvelőinek chili, vagy chipotle chili
rakott kel asztal fakanál edény
Hús nélkül is isteni a rakott kel.

Így készítsd el a rakott kelt!

Főzzük meg a barna rizst vagy a bulgurt! Ezalatt pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, az aprított répát! Jöhet hozzá a vörös lencse, majd annyi víz, amennyi teljesen ellepi. Amíg fő, melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra!

Főzzük meg lobogó vízben a torzsától mentesített, levelekre szedett káposztát! Kb. 10 perc főzés után vegyük ki és tegyük hideg vízbe a leveleket, így szebbek maradnak. 

Keverjük össze a rizst a lencsével, és adjuk hozzá a fűszereket! Egy nagy, olívaolajjal kikent jénaiba tegyük rétegesen a tölteléket és a kelkáposztát: kelkáposzta, töltelék, kelkáposzta, töltelék, és így tovább! Fokhagymás tejföllel (akár vegán tejföllel) és sajttal (ez is lehet vegán) süssük meg! 20–30 perc alatt elkészül.

A cikk elkészítésében Szabó Eszti segített nekünk.

Képek: canva

search icon