Mi áll a vízhiány hátterében Magyarországon?
Mi áll a vízhiány hátterében Magyarországon?

Ott még szerencsére nem tartunk, hogy elfogyna az ivóvizünk, de az már többször is megesett, hogy korlátozni kelljen a használatát, erről pedig életmódunk változásai és a jelenlegi infrastruktúra is tehet.

Épp a júniusi hőhullám legmelegebb napjaiban kellett több hazai településen is korlátozni a lakossági vízfogyasztást, hogy biztosított maradhasson az ellátás. A Pest megyei Pécelen például még mindig érvényben van a rendelet, melynek értelmében reggel nyolc és este tíz óra között tilos az öntözés.

Bár nagyon sokat beszélünk a klímaváltozásról és a forróságért valóban felelőssé is tehető, a vízhiány esetében már nem kizárólagos a szerepe. Főképp a Budapest környéki agglomerációs településeken sokkal inkább a lakók számának gyors gyarapodása a ludas. Az elmúlt évtizedekben ugyanis rengetegen költöztek ki az ezzel párhuzamosan városkává növő településekre, miközben a helyi infrastruktúra nem tudta lekövetni a változások sebességét.

Pécelen is ez történt: a város lakossága az elmúlt negyven évben nyolcezerről közel húszezresre duzzadt. A kánikulai napokon pedig a helyi, nagyjából kétezer köbméteres átlagos vízfogyasztás megduplázódott, a kisebb igényekhez tervezett víztározók viszont nem bírták az iramot és szinte teljesen kiürültek.

Ahogy arra a település polgármestere rámutat, a megoldást a vízhálózat fejlesztése jelenthetné, erre azonban nincs pénz, és még ha kapnának is valamilyen állami támogatást, az önrész előteremtését sem tudnák egykönnyen megoldani. Addig is marad az esetenként bevezetett vízkorlátozás, ha az időjárási helyzet miatt jelentősen megnövekszik a vízigény.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(hvg.hu)

search icon