Egészséges köretek: így léphetsz túl a krumplin és a fehér rizsen

Egészséges köretek: így léphetsz túl a krumplin és a fehér rizsen
Egészséges köretek: így léphetsz túl a krumplin és a fehér rizsen

Napjainkban a reformköretek virágkorukat élik. A rostokban gazdag táplálkozás, a különféle fogyókúrák és különlegesebb táplálkozási formák, valamint az egészséges életmódra való törekvés mind-mind arra sarkallnak bennünket, hogy eddig ismeretlen, vagy kevésbé elterjedt, újfajta ételeket és összetevőket próbáljunk ki.

Ennek nyomán a divany.hu-n egy dietetikus szakértő vállalkozott arra, hogy hasznos tanácsokat adjon az egészséges táplálkozás iránt érdeklődőknek, miként válasszanak a megszokottól eltérő, mégis jóízű köretet.

Az egészséges táplálkozás egyik fontos jellemzője a magasabb rostbevitel, de a hagyományos táplálkozással a legtöbb esetben nem viszünk be kellő mennyiségű rostot.

Sajnos hazánkban nagyon gyakran alacsony a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás, ami nem kedvez a napi rostbevitelünknek. Ehhez még hozzáadódik az, hogy a gabonatermékekből, a kenyerekből és tésztafélékből sem a magasabb rosttartalmút választjuk. Egészségünk szempontjából ugyanakkor az a jobb, ha a minél természetesebb és legkevesebb feldolgozáson átesett nyersanyagok adják az étrendünk alapját.

Tészták – újragondolva

Az egyik leggyakrabban előforduló köretféleségünk a tészta. Mivel a magyar konyhára jellemző a húsos raguk és különféle szaftos ételek fogyasztása, szinte kikerülhetetlen a tésztaköretek étrendbe állítása.

A durumtészta durumlisztből készül, tojás hozzáadása nélkül. A tojás hiánya a zsírszegény vagy koleszterincsökkentő táplálkozás, illetve számos egyéb betegség (például epeproblémák) esetén játszik szerepet.

A teljes kiőrlésű tészta készítése során a gabonaszem egészét megőrlik, vagyis a liszt a magbél mellett a csírát, valamint a maghéjat is tartalmazza. Ennek köszönhetően vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik. Mindkét tésztatípus rendkívül jó hatású, hiszen magas beltartalmi értékeiknek és jelentős rosttartalmuknak köszönhetően az egészséges táplálkozás alapanyagai.

Rizs – egy kicsit másképpen

Hagyományos táplálkozásunkban, illetve a különböző – sokszor szigorú – fogyókúrás, vagy éppen izomtömeg-növelő étrendekben inkább a fehér rizs terjedt el, pedig a rizs barna változata sok esetben értékesebb és hasznosabb. Mindkét változat ugyanabból a növényből készül, a különbség a feldolgozás módjából fakad. A barna rizs attól barna, hogy a hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti ezüsthártyát (korpa és csíra), ami az értékes tápanyagok döntő többségét tartalmazza. A barna rizs ómega-3 és ómega-6 zsírsavakban, B-vitamin-komplexekben, valamint antioxidánsokban (például az oryzanolban, mely a vér koleszterinszint-csökkentését segíti) bővelkedik.

Amit még szintén érdemes kipróbálni

A bulgur talán a legelterjedtebb reformköret. Közkedveltsége abból fakad, hogy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ugyanakkor nagyon jót tesz az egészségnek. A bulgur valójában tört búza: a hántolt búzaszemeket előfőzés, hűtés és szárítás után rizsszem nagyságúra összetörik. Pontosan amiatt, hogy már elő van főzve, a bulgurt elég csak leforrázni (és ízesíteni), úgyhogy pillanatok alatt elkészül. Rosttartalma – mivel nálunk a durumbúzából készült változatok terjedtek el – kiemelkedő, éppen emiatt a glikémiás indexe jobb, mint például a fehér rizsé (azaz kevésbé gyorsan és magasra emeli a vércukorszintet, emiatt később leszünk újra éhesek).

A quinoa nagyon értékes, magas minőségű köretféleség. Tulajdonképpen nem is gabona, hanem mag. Táplálkozástudományi jelentősége abban mutatkozik meg, hogy a szervezetünk számára szükséges létfontosságú esszenciális aminosavakat tartalmazza, azaz rendkívül értékes és jó növényi fehérjeforrás – emiatt például a vegán étrendet követőknek is nélkülözhetetlen alapanyag. Minőségi fehérjetartalma mellett diétás rostokban gazdag, emellett jelentős növényi magnézium-, foszfor- és vasforrás.

A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle. Magas növényi fehérje- és rosttartalma miatt kiemelkedő tápanyagforrásunk. Vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik (B-vitamin-komplexek, kálium, magnézium, vas, foszfor, fluor, szilícium). Könnyen emészthető, ezért emésztőrendszeri, vagy éppen epeproblémákkal küzdők is bátran fogyaszthatják, ráadásul az egyik legkevésbé allergizáló gabonafélénk.

Végül, de nem utolsósorban, essen szó az amarántról is. Talán a legkevésbé elterjedt reformköret, pedig jelentős ásványianyag-, fehérje- és zsírtartalma van. B-komplex-vitaminokat, E-vitamint és C-vitamint is tartalmaz. Az esszenciális aminosavak közül a kéntartalmú aminosav- és lizintartalma haladja meg a többi gabonaféle értékeit. Szénhidráttartalma valamivel alacsonyabb, mint a többi köreté, ezért a fogyókúrázók és a szénhidrátanyagcsere-problémákkal küzdők is bátran étrendbe állíthatják. Magas rosttartalma miatt a glikémiás indexe is alacsony, emellett a benne található rostoknak köszönhetően jót tesz az emésztésünknek, bélrendszerünknek is.

(Forrás: divany.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon