Szöcske, sáska, tücsök – Te meg tudod különböztetni őket?
Szöcske, sáska, tücsök – Te meg tudod különböztetni őket?

A nyári éjszakák elmaradhatatlan tartozéka a tücsökzene, de vajon felismernénk a ciripelő rovart, ha szembetalálkoznánk vele? Mi a helyzet a szöcskével és a sáskával? Eddig azt hittük, a két elnevezés valójában egy ízeltlábút takar? Tegyünk végre rendet ezekben a kérdésekben!

Nemcsak a köznyelv, hanem a magyar nyelv egyik legnagyobb ismerője, a rendkívül gazdag szókincséről híres alkotónk, Arany János is keverte a szöcskét a sáskával. Tikkadt szöcskenyájakról írt a Toldi elején a költő, ám valószínűleg inkább sáskákra gondolhatott, hiszen többnyire azok szoktak tömegével a mezőkön, réteken ugrálni és „legelészni”. A tévedéséért nem igazán hibáztathatjuk Aranyt, ugyanis hazánkban azóta is rengetegen keverik a két rovart. Sőt akadnak olyanok, akik egymás szinonimájaként tekintenek a megnevezésekre, néhányan pedig még a tücsköket is ideveszik.

Miért keletkezhet a fejünkben ez a zavar?

Fontos leszögezni, hogy nem véletlenül keverjük a fent emlegetett rovarokat, hiszen egy felületes szemrevételezés alapján valóban rendkívül hasonlónak tűnhetnek. Ciripelésre szintén mindhárman képesek, ráadásul a tudományos kategorizálásukban is több közös pont akad. A szöcskék, a sáskák és a tücskök is ízeltlábúak, ezen belül pedig az egyenesszárnyúak rendjébe tartoznak. A szöcske és a tücsök esetében még a tojócsövesek alrendjébe való besorolás is megegyezik, de a sáskák itt már különválnak tőlük, hiszen őket a tojókampósok alrendjében kell keresnünk. Nem kell azonban ennyire behatóan ismernünk a rovartant ahhoz, hogy eldönthessük, szöcskével, sáskával vagy tücsökkel van dolgunk. Lássuk, mire kell mindenképpen figyelnünk!

Innen tudhatjuk, ha sáskával találkozunk

Sáskákkal mezőkön, réteken és szántóföldeken egyaránt találkozhatunk, de nem árt tudni róluk, hogy akár a sivatagban is képesek megélni, ugyanis rendkívül jól tűrik, sőt kedvelik a meleget és a szárazságot. Ezért is érthetett sáskahadakat a szöcskenyájak alatt Arany János a Toldiban. És persze azért, mert a sáskákra jellemző, hogy növényekkel, például fűfélékkel táplálkoznak. A sáskák ciripelnek, ám nem ugyanúgy, mint a szöcskék vagy a tücskök, az egyes fajoknak egyedi hangjuk van. A legtöbb sáskafaj tud repülni, ám többnyire ugrálnak, szökellnek a növényzetben, hosszú hátsó lábuk segítségével. A beazonosításukat pedig leginkább a csápjaik könnyítik meg, ezek ugyanis jóval rövidebbek, mint a szöcskéi vagy a tücsökéi.

Olaszsáska
Fotó: Canva

Innen, ha szöcskével

Magyarországon 43 szöcskefaj él, ezek pedig külsőre, alkatukat tekintve rendkívül hasonlóak a sáskákhoz. Ott van azonban a fentebb is említett csáptéma, ami remek kapaszkodó lehet, ha be akarjuk azonosítani őket. A szöcskéknek nem hogy nem rövid, hanem kifejezetten hosszú csápjaik vannak. Ezek mérete akár többszörösét is kiteheti a testük hosszának. Persze, mondhatjuk, ezzel még nem vagyunk kisegítve, hiszen a tücsköknek sem rövidek a csápjaik, ám ha elbizonytalanodunk, próbáljuk megvizsgálni a meghatározni kívánt rovar lábfejét. Míg ugyanis a tücsköknek három ízből tevődik össze a lábfeje, addig a szöcskéknek négyből, emellett pedig a nőstény szöcskéket szablyához hasonlítható tojócsövükről is felismerhetjük.

Zöld lombszöcske
Fotó: Canva

És innen, ha tücsökkel

A tücskök megkülönböztetését nagyban segítheti a színezetük, ugyanis ezek a rovarok nem annyira változatos színűek, mint a szöcskék vagy a sáskák. Leginkább a fekete és a barna sötétebb árnyalatai dominálnak rajtuk. Ugrólábuk a tücsköknek is van, ám nem annyira erős, mint a szöcskéké vagy a sáskáké. Végül a potrohuk is segíthet a meghatározásban: a tücsökhímek páros farksertékkel rendelkeznek, a nőstény tücsköknél egyenes, kiálló tojócső figyelhető meg.

Házi tücsök
Fotó: Canva

Bolygónk gazdag élővilágának megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Kiemelt kép: Canva

search icon