Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet egy magyar orvostanhallgató
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet egy magyar orvostanhallgató

„Ennek nincs is tücsökíze” – ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán a Cricks, Magyarország első rovarfehérje felhasználásával készült élelmiszer forgalmazója felé.

A 24 éves orvostanhallgató alapító, Péter Dániel két egyetemi tanóra között egy csokit majszolva, az egészségesebb életmódra való törekvés jegyében döntötte el, hogy létrehoz egy gyorsan fogyasztható, egészséges snacket. Péter Dániel gyerekkora óta cserkész, közel áll hozzá a természet, a környezetvédelem, a fenntarthatóság ügye, ezért amikor továbbgondolta az ötletét, arra jutott, olyan alapanyaggal érdemes dolgozni, amelynek a lehető legkisebb az ökológiai lábnyoma, mégis tápanyagdús.

Ez lett a házi tücsök!

Az Európai Unióban jelenleg négy rovarfajta engedélyezett emberi fogyasztásra: két fajta lisztkukac, a vándorsáska és a házi tücsök. Péter Dániel és csapata utóbbi mellett tették le voksukat, mert egyrészt a rovarok közül ennek a legnagyobb az elfogadottsága Európa-szerte, másrészt úgy érezték, hogy Magyarországon kifejezetten pozitív a tücsök megítélése. A fiatal vállalkozó a sajtóközleményében arra is kitért, hogy még nagyon sok egészségügyi edukációs munkára lesz szükség ahhoz, hogy a rovarfehérje elfogadottsága hazánkban szélesebb körben is elterjedhessen.

Pedig a rovarok több tízezer éve biztosítanak táplálékforrást az ember számára szerte a világon, ennek ellenére Európában és az Egyesült Államokban a fogyasztásuk a mai napig tabutémának számít. Leginkább Délkelet-Ázsiában, valamint Közép- és Dél-Amerika egyes területein népszerű a rovarokkal való táplálkozás, az így készült ételek közel 2 milliárd ember éhségét képesek csillapítani. A rovarfogyasztás, vagyis az entomofágia Európában sem volt mindig ismeretlen, Magyarországon például cserebogárlevest főztek a 19. században, a húsevés pedig az újkorig kimondottan luxusnak számított Európában és hazánkban is, ám az ipari forradalom után a nagyüzemi állattenyésztés elterjedésével a rovarfogyasztás teljesen eltűnt kontinensünkről.

Ázsiából kell importálni az alapanyagot

Magyarország egyetlen tücsökfehérjében utazó élelmiszer-előállítója Vietnámból importálja a tücsökfehérjét por formájában, és itthon bérgyártásban kezdték előállítani először a snackeket, később a különféle ízesítésű proteinszeleteket és a shake-et. Utóbbi termékek validálására a napokban indítottak közösségi finanszírozási kampányt a Brancsközösség felületén, amelyen pár nap alatt összegyűlt a célösszeg közel harmada.

A tücsökből készült élelmiszerek révén egészségesebbé tehetjük étrendünket

Péter Dániel időközben társakat is talált projektjéhez, unokatestvére, Péter Bence lett a vállalkozás társalapítója, és immár táplálkozástudományi szakember is segíti a termékfejlesztést. A tücskös superfoodokra pedig úgy tűnik, van kereslet. A vállalkozás eddig 3000 eladott szeletnél jár.

A tücsökfehérje könnyen emészthetősége és magas biológiai értéke révén gyorsabban és hatékonyabban segít az izomépítésben, mint más fehérjeforrások. A tücskös funkcionális élelmiszerek vásárlói elsősorban az egészségtudatos, aktív életmódot folytató fiatalok és fiatal felnőttek.

Kizárólag az egészséges táplálkozás számít fenntarthatónak. Ideje végre gátat szabnunk a mértéktelen húsfogyasztásunknak, hiszen – ahogy egy korábbi, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expót bemutató cikkünkben is írtuk – „a jóléti társadalmaknak jelentősen meg kell(ene) változtatniuk a táplálkozási szokásaikat a növényi élelmiszerek javára.”

Forrás: Cricks Farm
Kiemelt kép: Canva

search icon