A sörtörkölyből készült superfood lehet a foci Eb nagy slágere
A sörtörkölyből készült superfood lehet a foci Eb nagy slágere

Méltó ellenfele lehet a nyári foci Európa-bajnokság és az olimpia idején a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolyatriónak az a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló, amely mögött egy elkötelezett női vállalkozócsapat áll. A sörtörköly kréker alapanyaga a rostban, fehérjében és B-vitaminban gazdag, malátából megmaradó árpa és/vagy búza őrlemény, ami nem csak egészséges, de finom is.

Miért nevezzük a sörtörköly krékert úgynevezett upcycled élelmiszernek?

Az upcycled élelmiszerek olyan alapanyagokból készülnek, amelyeket egy másik élelmiszer előállítása melléktermékeként amúgy kidobtak volna, pedig emberi fogyasztásra még teljesen alkalmasak. Az a késztetés, hogy mindent felhasználjunk a konyhában, ősidők óta ismert, így született meg a zsemlemorzsa, a kolbász, vagy a pálinka is. Kiválóan felhasználható alapanyag például a sörgyártás során a malátából megmaradó árpa és/vagy búza őrlemény, más néven sörtörköly, amely tápanyagban rendkívül gazdag, eddig mégis jobbára állati takarmányként végezte.

A sörtörkölyt jelenleg reggeliként fogyaszthatjuk, de nyáron érkezik az új termék

A Secontaste jóvoltából 2021 óta már léteznek – több ízben, így meggyes, csokis, mogyorós verzióban is – úgynevezett sörtörköly granolák. Ezek már itthon is megtalálhatók kávézókban, delikáteszek polcain, vagy hotelek reggeli kínálatában. A jövőben a reggeliző pelyhek piacán jelenthetnek reális alternatívát a nagy gyártók termékeinek. A sörtörköly legújabb újrahasznosításaként pedig nyárra megérkezhet a kréker változat, mely a sörkorcsolyák palettáján a mogyoró-nachos-ropi hármas mellett egy újfajta snack, amely legalább olyan gyorsan csúszik, mint maga a sör. A termék ötletgazdája a sörtörköly granoláiról ismert Dalmadi Júlia. A többéves nemzetközi szakmai tapasztalattal rendelkező élelmiszer futurista, csapatával és partnereivel együtt, évek óta az ételpazarlás csökkentésén és az élelmiszer upcyclingon dolgozik.

Ha a sörtörkölyből készült termékeket választjuk, nemet mondhatunk az élelmiszer-pazarlásra

A sörtörköly a sörgyártáshoz kapcsolódó összes élelmiszerhulladék közel 85%-át teszi ki. Hazánkban állati takarmányként való felhasználása a szokásos gyakorlat, noha emberi fogyasztásra is kiválóan alkalmas. Pár éve még a sörfőző mesterek biztosan nem gondolták volna, hogy az általuk használt maláta egyszer reggeliző pehely formájában kaphat második életet, vagy éppen a saját terméküket tökéletesen kísérő sörkorcsolyaként. Pedig ez a helyzet, hiszen bizonyítás nyert, hogy a sörtörkölyből készült termékek finomak és egészségesek is egyszerre, magas rost, fehérje és csökkentett szénhidrát tartalommal rendelkeznek – hangsúlyozta Dalmadi Júlia.

A sörtörköly kréker már túl van a teszteléseken, az alapítók most azért indítottak közösségi finanszírozási kampányt a legnagyobb hazai online közösségi piactér, a Brancskozosseg.hu felületén, hogy nyáron a sörcsapok mellett, fröccsök mellé, vagy a boltból beszerezve, otthoni környezetben is legyen alkalmuk a fogyasztóknak megkóstolni az új hazai élelmiszer-innovációt. Így lehet fenntartható és pazarlásmentes az élelmiszer-feldolgozás folyamata!

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás és kiemelt kép: Secontaste

search icon