Az élelmiszer-hulladék is várja az újrahasznosítást – vallja egy hazai élelmiszer-futurista – Podcast
Az élelmiszer-hulladék is várja az újrahasznosítást – vallja egy hazai élelmiszer-futurista – Podcast

Gyakran és sokat beszélünk az újrahasznosításról, míg az upcycling fogalmával viszonylag ritkán találkozni. Pedig ez is újrahasznosítás, ráadásul a jobbik fajtából! A Holnapután aktuális adásában Dalmadi Júlia élelmiszer-futuristával, élelmiszeripari startupperrel élelmiszereink jövőjéről, akár otthoni konyhánkban is megvalósítható upcyclingról és korábban hulladékként kezelt alapanyagokról is beszélünk.

Vendégem a Transfood Mission és az Ételmentő upcycling márka alapítója, aki hosszú évek óta az élelmiszerek világában kutat és alkot. Eközben olyan jövőálló megoldásokkal próbál előállni, melyek nemcsak a fogyasztói igényeknek felelnek meg, de a környezetet sem terhelik feleslegesen.

Talán épp ezért titulálja magát élelmiszer-futuristának. Mint mondja, „élelmiszer-futurista bárki lehet, ehhez nincs specifikus oktatás, amelyen részt kell venni: a kíváncsiság a legfontosabb, illetve az, hogy ne csak azokban a rendszerekben próbáljunk gondolkodni, amelyekhez hozzá vagyunk szokva”.

Ilyen nem szokványos rendszer az upcycling is. Ebben az esetben nem az a cél, hogy valamilyen hulladékból az eredeti alapanyagot vagy ugyanazt a terméket hozzuk létre, hanem az, hogy a korábban akár hulladékként kezelt anyagból valamilyen magasabb értékű terméket hozzunk létre. Ahogy Júlia mondja, ez a hétköznapokban sem teljesen ismeretlen, hiszen például egy régi bútor átfestése tipikusan ilyen dolog. Az adásban szót ejtünk ilyen élelmiszerekről, például a szezonalitása folytán aktuális dinnyehéjról, melyből többek között savanyúság, kimcsi és lekvár is készülhet.

Érdekes egyébként, hogy az upcycling egyáltalán nem új dolog, sőt régen dübörgött igazán ez a szemlélet. Hogy mást ne mondjunk, így született például a pálinka is.

Az élelmiszer-sivatagok kapcsán szót ejtünk arról, hogy a minőségi és a mennyiségi választék mennyire nem magától értetődő. Minél kevesebb termelő, piac és bolt van a környékünkön, annál nehezebben tudunk változatos élelmiszerekhez hozzájutni. Persze abban az esetben a széles választék sem segít, ha önmagunkat zárjuk szűkre szabott keretek közé. Az étkezés sok tekintetben kulturális kérdés, ami rendjén is van. De ahogy a Holnapután aktuális vendége is kiemeli, a kíváncsiság, az új ízek és ezzel együtt az új kultúrák felfedezése színesíti az étkezéseinket, sőt gyakran inspirál fenntarthatóbb megoldásokra.

Bolygónk gazdag, sokszínű élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

search icon