Egy upcycling dizájnbolt története: Nemes-Takách Kata és az UPSZ

Egy upcycling dizájnbolt története: Nemes-Takách Kata és az UPSZ
Egy upcycling dizájnbolt története: Nemes-Takách Kata és az UPSZ

Két kisgyermekes anyuka pár éve a fejébe vette, hogy csinál egy olyan dizájnboltot, ahol újrafelhasznált anyagokból készített termékeket árusítanak. Az inspirációt a felhalmozódó babavizes palackok adták. Ma viszont már ott tartanak, hogy workshopokat rendeznek a fenntarthatóság iránt érdeklődőknek, és PET-palackokból készült köztéri installációval próbálják a zöld szemléletmódot terjeszteni.

Upcycling és művészet házassága

Ahogy erről a podcast során bővebben beszélünk majd, az upcycling az újrahasznosításnak az az ága, amikor egy feleslegessé váló terméket vagy anyagot – például csomagolóanyagot – korábbi minőségét megtartva új céllal és funkcióval hasznosítunk újra. Katáék egyedi dizájntermékeket alkotnak, illetve más magyar művészek termékeit kínálják budapesti üzletükben, valamint az interneten.

Köztéri installációkkal a fenntarthatóságért

Nemrég számoltunk be a spanyolországi Bilbao folyójában elhelyezett szoborról, amely egy fuldokló lányt ábrázol. Ruben Orozco alkotásával, amely az árapály váltakozásával néha a víz alá kerül, azt próbálta megragadni, hogy „tetteink elsüllyeszthetnek vagy épp a felszínen is tarthatnak minket”. Ennek kapcsán szóba került az UPSZ által alkotott köztéri installáció is, mellyel többek között a PET-palackok fenntarthatatlanságára próbálták felhívni a figyelmet. Az adás egyik leginspirálóbb része az, amikor arról beszélünk Katával, hogy a kreativitás és a művészet miként válhat a jövőnk megmentésének egyik fő eszközévé.

Nemes Takách Kata (NTK) névjegye
Látványtervezőként végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, az UPSZ upcycle shop egyik tulajdonosa, és mint újrahasznosított anyagokból dolgozó designer, az egyik tervezője. Ezek mellett a Momentán Társulat alapító tagja, aki gyerekkora óta szinkronizál.

search icon