Így tudod csökkenteni a PET-palack használatot
Így tudod csökkenteni a PET-palack használatot

Sajnos még mindig rengetegen vásárolnak palackozott vizet, holott a csapból folyó tiszta víz jóval fenntarthatóbban áll rendelkezésre. Némileg más a helyzet, ha szénsavas vízről beszélünk, de ezt a kérdést is könnyedén meg tudjuk oldani otthon.

Az háztartási szódagépek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó SodaStream közleménye szerint az elmúlt négy évben 65,5%-kal nőttek az eladásaik. A készülék és hasonló társaik segítségével egyszerűen és környezetbarát módon tudunk otthon is szódát gyártani, ami ráadásul pont annyira lesz szénsavas, amennyire mi szeretnénk.

Azon túl, hogy a megoldás rengeteg ásványvíz cipeléstől tud megszabadítani minket, főleg azért nagyon fontos, mert így jóval kevesebb PET palackot használunk. Ahogy a Soda Stream írja,

számítások szerint mindössze 4 darab PET-palack legyártása annyi üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, mintha valaki egy mérföldet, vagyis átszámítva 1,6 kilométert tenne meg egy autóval.

És a legnagyobb baj talán nem is a gyártással járó kibocsátás, sokkal inkább az, hogy a palackok nagy része jellemzően nem hogy újrahasznosításra nem kerül, de egyenesen a környezetben, folyókban és végül az óceánban végzi.

A cég becslése szerint egy átlagos 4 fős család 2 500 darab egyszerhasználatos PET-palacktól menti meg a bolygót két év alatt, miközben egyetlen szénsavasító palackot használnak csupán fel. Ennek számos pozitív hozadéka van, hogy mást ne említsünk, remélhetőleg a jövőben jóval kevesebb palackot kell majd kihalászniuk a PET Kupásoknak, vagy éppen kevesebb mikroműanyag jut a szervezetünkbe, ha tengeri herkentyűket fogyasztunk.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon