Nem sokat tesznek a műanyagszennyezés ellen a legnagyobb cégek
Nem sokat tesznek a műanyagszennyezés ellen a legnagyobb cégek

A Break Free From Plastic nevű szervezet világszerte 15 000 önkéntessel fésülte át a tengerpartokat, folyókat és parkokat és az ott talált műanyaghulladékok alapján állították össze idei jelentésüket.

Eszerint a vizsgált 55 országból 51-ben a Coca-Cola által gyártott műanyaghulladékok voltak a leggyakoribbak, ráadásul a felmérés alatt gyűjtött 13 834 darab hulladék több, mint a második Nestlé és a harmadik Pepsi hulladéka együttvéve. A 2016 óta évente zajló felmérésen eddig mindig ez a sorrend született.

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a cukros üdítő gyártójának esze ágában sincs változtatni, hiszen a fogyasztók szeretik a palackjaikat. Inkább az újrahasznosítás irányába mozdulnának el, ez azonban nem oldja meg a problémát, csupán a fogyasztókra tolják a felelősséget. Az igazi megoldás az lehetne, ha elengednék a műanyagokat.

A világ legszennyezőbb vállalatai azt állítják, hogy keményen dolgoznak a műanyagszennyezés problémáján, de ehelyett csak tovább folytatják az egyszerhasználatos csomagolások használatát.

-Emma Priestland, a Break Free From Plastic globális kampánykoordinátora

A civilszervezet szerint a kiutat az egyszerhasználatos műanyagok fokozatos kivezetése és az újrafelhasználási rendszerek bevezetése jelentheti. A fenti cégeknek mint fő szennyezőknek pedig vezető szerepet kell játszaniuk az új megoldások kifejlesztésében.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Forrás: Guardian

search icon