Döbbenetesen tele vannak mikroműanyaggal a tengeri kagylók
Döbbenetesen tele vannak mikroműanyaggal a tengeri kagylók

Egy új tanulmány szerint a tenger gyümölcsei között a kagylók fertőzöttek leginkább mikroműanyagokkal, és ezt a problémát tovább fokozza, hogy például a halakkal ellentétben ezeket az állatokat egészben fogyasztjuk.

A University of Hull és a Hull York Medical School közös kutatásában több mint 50 tanulmányt vizsgáltak át, melyek az elmúlt hat évben készültek. Az eredmények alapján úgy tűnik, a puhatestűekben és a rákokban található a legtöbb mikroműanyag.

A vizsgálat alapján a leginkább szennyezettek az Ázsia partjainál gyűjtött puhatestűek voltak. Azért is problémás, hogy a kagylók a legszennyezettebbek, mert a főképp a bélrendszerben és a májban összegyűlő mikroműanyagok az egészben fogyasztott állatokkal együtt kerülnek az emberi szervezetbe, míg például a halaknál a fogyasztás előtt jellemzően eltávolítják ezeket a szerveket.

A szakemberek még nem tudják pontosan, hogy a mikrorészecskéknek milyen hatásuk van az emberi szervezetre, így az sem világos, hogy az ezekkel szennyezett élelmiszerek fogyasztása milyen következményekkel jár.

2060-ra világszerte megháromszorozódhat a műanyaghulladék mennyisége, mely a mikroműanyag-szennyezettség fokozódását vetíti előre. Ezért is nagyon fontos, ahogy azt a kutatók is kiemelik, hogy minél több vizsgálatot folytassanak a témában, és hogy összehangolják azokat. Nagy hiányosság például, hogy a mérési módszerek nem egységesek, így nehézséget jelent a különböző adatok összehasonlítása.

(phys.org)

search icon