Már a csecsemők szervezetében is lehet mikroműanyag
Már a csecsemők szervezetében is lehet mikroműanyag

 A Nature Food tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint naponta akár egymillió mikroműanyagot nyelhet le egy egy év körüli kisgyermek, miközben polipropilénből készült cumisüvegekből eszik.

A kutatásban szoros kapcsolatot mutattak ki a melegítés és a mikroműanyag-kibocsátás között: minél melegebb a folyadék (a benne lévő tápszer vagy a sterilizálásához használt víz), annál nagyobb a mikroműanyag-kibocsátás. A vizsgálat során a nemzetközi szervezetek ajánlásait követve mérték a cumisüvegek mikroműanyag-kibocsátását a tápszer elkészítésekor, majd ez alapján megbecsülték, hogy egy 12 hónapos kisgyermek mennyi mikroműanyagot nyelhet le 48 országban és térségben.

Az eredmények azt mutatják, hogy a polipropilén cumisüvegek 16 millió mikroműanyag és több trillió kisebb nanoműanyag részecskét bocsáthatnak ki literenként. A sterilizáció és a magas hőmérsékletű víz pedig jelentősen növeli a mikroműanyag-kibocsátást: ha a vízhőmérséklet 25-ről 95 Celsius-fokra nő, a kibocsátás 0,6 millióról 55 millió részecskére.

A kutatók megoldást is kínálnak arra, hogy csökkentsük a babák szervezetébe kerülő mikroműanyag mennyiségét:

  • A sterilizált cumisüveget legalább háromszor szükséges kiöblíteni felforralt, majd szobahőmérsékletűre lehűtött vízzel. A vizet műanyag helyett inkább üveg vagy rozsdamentes acél melegítőben kell ehhez melegíteni.
  • A tápszer elkészítéséhez szükséges forró vizet sem műanyag melegítőben érdemes forralni, illetve forrás és keverés után szobahőmérsékletűre le kell hűteni a kész tápszert. A már lehűlt tápszert lehet átönteni egy jó minőségű műanyag cumisüvegbe.
  • A kész tápszert sem műanyag edényben, sem mikrohullámú sütőben nem szabad melegíteni és erősen rázni a cumisüvegben.

A mikróhullámú sütő működéséről, veszélyiről bővebben itt olvashatsz.

(telex.hu)

search icon