Az egészséges termékek a legkeresettebbek a gabonapehelyhek piacán
Az egészséges termékek a legkeresettebbek a gabonapehelyhek piacán

A gabonapelyhek közül az egészséges termékek a legkeresettebbek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint, amelyből kiderül az is, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott a gabonapelyhek összetétele.

A NAK közleményében olvasható, hogy a gabonapelyheknek csökkent a szénhidrát- a cukor és sótartalmuk, míg a fehérje, zsír- és rosttartalom emelkedett, így egyes gyártók esetében a jelenleg forgalomban lévő termékek már nem tartoznak a népegészségügyi termékadó alá.

Az egészségtudatos táplálkozás elterjedésével folyamatosan nő a különböző gabonafélékből készült termékek iránti kereslet a hazai piacon is. A gabonaalapú pelyhek, kásák, müzlik főként a reggeli részét képezik. A NAK piaci körképe szerint ugyan a polcokon kisebb arányban vannak jelen a hazai gyártók: egy nagy, és néhány kisebb magyar vállalkozás termékei érhetők el a kiskereskedelmi forgalomban.

A tájékoztató szerint, 10 éve a granola még nem volt ismert, jelenleg magasabb élvezeti értéke miatt keresettebb, mint a müzli. Egyre keresettebbek a zabkásák és a fehérjeszeletek is. A kamara elemzése szerint az ágazat szereplői számára a hazai piacon korlátozottak a növekedési lehetőségek, potenciált az exportpiacokon látnak a gyártók.

A versenyképességet az innováció és az automatizációt lehetővé tevő technológiaváltás jelenti az ágazatban. Az alapanyagok megfelelő minőségére a gyártók kiemelt figyelmet fordítanak. A hazai előállítók számára ugyanakkor kihívást jelent, hogy a belföldi termelésre alapozottan folyamatosan biztosítani tudják a megfelelő alapanyagokat – hívta fel a figyelmet a NAK.

A természetes alapanyagok és élelmiszerek a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is bemutatásra kerültek, számos alternatívát mutatva az egészségesebb ételek elkészítéséhez és fogyasztásához.

(NAK)

Fotó: Stock photo

search icon