Müzliszelet: egy falat egészség, vagy felesleges cukorbomba?
Müzliszelet: egy falat egészség, vagy felesleges cukorbomba?

A müzliszelet kényelmes megoldás lehet, amikor a reggeli kapkodásban valami könnyű és gyors harapnivalóra vágysz, de tudnod kell, hogy fogyasztása nem feltétlenül szolgálja az egészséged javát.

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök szerint a müzliszeletek jellemzően valamilyen gabonaféléből vagy gabonapehelyből készülnek, melyhez a gyártás során csokoládét, kakaót vagy aszalt gyümölcsöket szoktak adni ízesítés gyanánt.

A cukortartalom márkától és ízesítéstől függően változó, de elérheti a 20-23 százalékot is, ami azt jelenti, hogy a termék negyede cukor! Ráadásul ha a kiszemelt müzliszelet bevonattal van ellátva. Ilyen esetben ugyanis már 30-35 százalékos cukortartalommal számolhatsz.

Amennyiben a termék nevében hivatkoznak az ízesítésre (pl. csokis vagy áfonyás), akkor annak mennyiségét százalékos formában is fel kell tüntetni a címkén, de csodákat azért ne várj, az igazán értékes összetevők aránya csak ritkán haladja meg az 1-2 százalékot.

„Mindent összevetve tehát a gabonaszeletek praktikus megoldást jelenthetnek egy köztes érkezésre, de fogyasztásuknál érdemes a mértékletességre törekedni.” – tanácsolja a szakértő.

(Forrás: divany.hu Kép: pexels.com)

search icon