Szuperélelmiszerek: a chiamag rejtelmei
Szuperélelmiszerek: a chiamag rejtelmei

Tudtad, hogy mitől vált korunk szuperélelmiszerévé a chiamag? És azt, hogy eredetileg az azték harcosok eledele volt? Valamint azt, hogy veszélyes is lehet? Az összes tudnivalót összegyűjtöttük róla, sőt, a chiamag otthoni termesztéséhez is adunk tanácsot.

A chiamag korunk egyik szuperélelmiszere, mely magas mikrotápanyag-tartalma miatt hatékonyan képes feltölteni szervezetünk vitaminraktárait. A chianövényt más néven azték zsályának is hívják. Egynyári, lágyszárú növény, a menta és az árvacsalán rokona. Dél-Amerikából származik, Mexikóban és Guatemalában őshonos, ezeken a területeken, valamint az USA délkeleti részén iparszerűen is termesztik.

chia mag
aztékzsálya mag
Fekete, szürke, fehér és barna színű chiamag is létezik, de tápanyagtartalmukban nincs különbség.

A chiamag története több ezer évre vezethető vissza. Már 4000 évvel ezelőtt fontos tápláléka volt a majáknak, az aztékoknak és az inkáknak. Viszonylag korán, már a 15. században felfedezték a spanyol hódítók, és meg is mutatták Európának, azonban nem tudta megvetni a lábát. A 20–21. században újraindult virágzása, mivel felfedeztük, hogy mennyi fontos nyomelem és vitamin található benne. Ezután ragasztották rá a „csodamag” nevet. 1980-as évektől kezdve intenzív mezőgazdaságban is termesztik, emiatt pedig széles körben elérhető.

Chia: a harcosok eledele

Jól mutatja, hogy a chiamag milyen jelentős energia- és tápanyagforrás, hogy eredetileg az azték és a maja harcosok fogyasztották állóképességük és erejük megőrzése érdekében. A neve is innen származik, ugyanis maja nyelven a chia „erőt” jelent. Az aztékok nyelvében az elnevezése az olajosságára utal. Egyetemi kutatás is alátámasztja, hogy az aztékok és a maják nem gondoltak valótlan, mivel 2–3 evőkanál chiamag közel annyi energiát ad, amennyivel egy egész napot végig lehet dolgozni. Így az újvilág harcosainak ideális volt a könnyen szállítható élelem, amikor gyalogszerrel szelték át a hegyeket-völgyeket.

Mit tartalmaz ez a kicsiny mag?

Azonos mennyiségű más élelmiszerrel összevetve rendkívül jó a tápanyag-összetétele. Például ötször annyi kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej, vastartalma pedig meghaladja a spenótét is.

  • Omega-3 és omega-6 zsírsavak vannak benne,
  • teljes értékű fehérjeforrás,
  • kalciumforrás,
  • antioxidánsokat tartalmaz,
  • magas a rosttartalma.

Omega-3 és omega-6 zsírsavak

Olajos mag lévén magas a zsírtartalma, de ennek 90%-a telítetlen és többszörösen telítetlen, úgynevezett „jó zsír”. Az omega-3-ról köztudott, hogy stabilizálja a vér koleszterinszintjét, így csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Jót tesz az immunrendszernek, és gyulladáscsökkentő is. A WHO által ajánlott napi omega-3-bevitel mennyisége 250–500 milligramm, azonban a magyar lakosság átlagosan ennek mindössze egynyolcadát fogyasztja el. Ennek az az oka, hogy túl kevés hal kerül a tányérunkra. Nem árt tudni, hogy a chiamag több zsírsavat tartalmaz, mint a lazachús.

Az omega-3 az agyi működés hatékonyságához és a retinák egészségéhez is hozzájárul. Előbbi miatt különösen fontos a gyerekek számára, mivel az esszenciális zsírsavak a hiperaktivitás kezelésében is hatékonyak. Az orvosok kismamáknak is ajánlják a terhesség idején, mivel segíti a magzat agyi fejlődését. Ha pedig kiürül a szervezetből, ezzel megnő a depresszióra való hajlam. Egy depresszióban szenvedőkön végzett kutatás rámutatott arra, hogy kellő mennyiségű omega-3 zsírsav fogyasztása antidepresszánsokhoz hasonló hatást váltott ki.

Teljes értékű fehérjeforrás

A chiamag fehérjetartalma is magas. 2 evőkanálnyi mag 4 gramm teljes fehérjét tartalmaz, vagyis mind a 9 aminosav megtalálható benne. (Más magvak, például a dió, a bab vagy a gabona nem tartalmaznak ennyi aminosavat.) Ezenkívül fontos megjegyezni, hogy a chiamag nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek számára is kiváló fehérjeforrás. Sőt a vegán étrendbe is remekül beilleszthető.

Kalciumforrás

A chiamag sok kalciumot is tartalmaz. Az ajánlott mennyiségű, azaz napi 15 gramm chiamag fedezi a kalciumbevitel 18%-át. Egy 2018-as, patkányokon végzett kutatás bizonyította, hogy a chia javítja a csontok ásványi sűrűségét. Azoknak a patkányoknak a csontjai ugyanis, amelyek élelmének 10%-a 13 hónapon át chiamag volt, szignifikánsan több ásványi anyagot tartalmaztak.

Antioxidánsok

A chiamagban antioxidánsok is vannak, például fenolsavak, E-vitamin, szelén. Az antioxidánsok sejtvédő hatásúak, mivel megkötik a szabad gyököket. A magas antioxidáns-tartalom az eltarthatóság szempontjából is előnyös, mivel a chiamagot megvédi az avasodástól más olajos magvakkal – például a dióval, a mogyoróval – szemben, melyek avasodása gyakran okoz bosszúságot.

Magas rosttartalom

A chiamag 30%-a rost, ezzel ő a legjobb természetes rostforrás. A rostokat nem emésztjük meg, megnövekedett térfogatukkal kitöltik és tisztítják a beleket, javítják a bélperisztaltikát, csökkentve ezzel a székrekedés kialakulásának az esélyét.

Káros is lehet, ha túlzásba visszük

Tudtad, hogy csomagolásmentes boltban, kimérve nem fogsz tudni chiamagot venni, és hogy bolti joghurtba vagy pudingba se tehetik? A Nébih összegyűjtötte a forgalmazásával kapcsolatos legfőbb tudnivalókat.

A megkötések azért vannak, mert az Európai Unióban az aztékzsálya-mag úgynevezett „új élelmiszernek” minősül, így forgalmazásának és felhasználásának is feltételei vannak. Ezek egyike, hogy a vásárlók számára az aztékzsálya-mag (chiamag) önmagában kizárólag előrecsomagolt formában értékesíthető, és összetevőként sem lehet jelen bármilyen ételben és akármilyen arányban. A gyártók kizárólag pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe tehetik, ezenkívül gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékekben legfeljebb 10% arányban lehet jelen. Azt is fel kell tüntetni, hogy napi ajánlott mennyisége 15 gramm, ami körülbelül 3 evőkanálnak felel meg.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy keresztallergiát is kiválthat azoknál, akik a szezámmagra, valamint a mustármagra érzékenyek.

A túlzott rostfogyasztás sem tesz jót. Pontosabban figyeljünk oda arra, hogy kellő folyadékot is igyunk a chiamag fogyasztása mellett: egy kanál (5 gramm) maghoz 4 deciliter vizet. Mivel a chiamag vízből képes tömegének a 12-szeresét is felszívni, ha nem iszunk eleget, összeáll, és székrekedést, puffadást okoz. Ettől azért nem kell annyira tartani, mert többnyire éppen folyadékban gazdag élelmiszerekhez adjuk hozzá.

Pár konyhai fogás

A chiamag héja egyedülálló: nedves állapotban kocsonyásodik. Ezt nevezik chiagélnek, ami konyhai felhasználásának az alapja, a kedvelt chiapuding is így készül. Tehetjük kenyérhez, süteményekhez is, azonban ilyenkor számoljunk azzal, hogy bizonyos tápanyagok a sütés hatására sérülnek! De akár tojás pótlására is használhatjuk. Vegán receptekben a kisütött vizes chiamagkeverékkel érik el a sült tojáséhoz hasonló állagot. Az interneten számtalan chiás recept található, én direkt a legegyszerűbbet választottam ki. Az üzletekben több színben is láthatunk chiamagokat, ezek tápértéke azonos.

Termessz otthon chiamagot!

Noha Dél-Amerikában őshonos, elég igénytelen növény, így tehetünk egy próbát az otthoni termesztésével. Ültetés előtt pár dolgot figyelembe kell venni: például azt, hogy az azték zsálya bokor, de kisebb fa méretűre is cseperedhet. Még cserépben nevelve is jóval nagyobbra nő, mint a fűszernövények.

chia növény virágzik
aztékzsálya
Búzavirághoz hasonló, ibolyakék színű virágát a méhek is nagyon kedvelik.

Az azték zsálya legjobban a jó vízelvezetésű homokos és agyagos talajt szereti, de bármilyen földhöz alkalmazkodik. Amíg kicsi a növény, szükséges locsolni, de amint megerősödik, nagyon jól bírja a perzselő napot és a szárazságot. Egyedül az itthoni hidegek jelenthetnek gondot, de a fagytól védett területeken akár vetésével is megpróbálkozhat az ember. Célravezetőbb lakásban palántát nevelni, és amikor már 1–2 arasznyi, a tavaszi fagyok elmúltával kiültethetjük.

chia mag száraz burka
aztékzsálya
A megszáradt termésből nagyon könnyen kihullanak a magok.
Forrás: dengarden.com

Aprócska mag lévén nem kell mélyre tenni, elég az ujjunkkal ledugni, vagy gereblyével apró árkot húzni neki. Késő tavasztól kora nyárig virágzik. Feltűnő, ibolyakék virágát nagyon szeretik a beporzók, de maga a növény önbeporzásra is képes. Érzékeny a gyomirtókra és a növényvédő szerekre, de nincs is ezekre szüksége. Mivel a chia természetes vegyületeket termel a kártevők ellen, így igen alkalmas az organikus művelésre. Vetőmagot akár online is rendelhetünk.

chia mag szitálás
aztékzsálya
A magok kifejtése nagyon egyszerű, akár gyerekek is elvégezhetik.
Forrás: dengarden.com

A chiamag betakarítása sem igényel komoly technikát. Egyedül arra kell figyelni, hogy ne várjuk meg, amíg a termés elszárad, mert könnyen kihullanak a magok. Ha már leestek a virágok, vagdossuk le a fejeket, és tegyük száradni őket papír- vagy vászonzsákba. Ha már teljesen szárazok, szita fölött könnyedén morzsoljuk ki a magokat, és hozzá is jutottunk a kincshez.

Természetesen ne számítsunk ipari mennyiségű termésre, de ha van kedvünk, jó mulatság lehet saját chiával büszkélkedni. Ha pedig nincs kertünk, ugyanúgy, mint más magokat, a chiát is lehet csíráztatni, és a zsenge hajtáskezdemények finom saláta- és szendvicsalapanyagok lehetnek.

Kiemelt kép: canva.com

search icon