Miért szuperélelmiszer a zab?
Miért szuperélelmiszer a zab?

Manapság igen nagy népszerűségnek örvend ez a növényi alapú élelmiszer, amely nem véletlenül érdemelte ki sokak rajongását. Rendszeres fogyasztása a gyermekek, a felnőttek, a különböző betegségekkel küzdők, sőt még a sportolók szervezetére is jótékonyan hat. Íme a szupergabona, az egészséges reggelik koronázatlan királya.

Utazás zabtörténelemben

A zab a gabonafélék családjába tartozó növény, amelyet világszerte termesztenek állati takarmányként, valamint élelmiszeripari céllal, például gabonapehely, kenyér és sütemények előállítására. 2021-ben több mint 70 országban termesztették, az éves termés mennyisége pedig meghaladta a 22 millió tonnát. A világ legnagyobb zabtermelői közé Oroszország, Kanada, Ausztrália, Lengyelország és Spanyolország tartozik.

zab
A zab egyes fajtáit a népvándorláskor Ázsiából érkező, lótenyésztő népek hozhatták magukkal.

Az abrakzab ismert takarmánynövény hazánkban, legfőképpen a lóabrak. A zabból Észak-Európában zabpelyhet és lisztet őrölnek, Belgiumban sört főznek belőle, az angolszász régiókban pedig az egyik legnépszerűbb reggeli étel. Zabpehelyként, továbbá a gluténmentes étkezésben alternatívaként használják a búzaliszt kiváltására.

Természetes egészségbomba

A zab egyik legfőbb tulajdonsága, hogy tápanyag-összetétele rendkívül kiegyensúlyozott. Kiváló rost- és szénhidrátforrás, melynek az egyik fontos poliszacharidja a béta-glükán. Más gabonákhoz képest több fehérjét és zsiradékot tartalmaz, valamint fontos vitaminok és ásványi anyagok találhatók benne.

Jótékony hatásai

A zab azon gabonafélék közé tartozik, amelyeknek sokféle egészségmegőrző hatásuk van. A teljes zab növényi polifenolokban gazdag. Ezek közül az avenantramidok szinte kizárólag ebben a gabonában fordulnak elő. Az avenantramidok a szervezetben növelik az értágító hatású nitrogén-monoxid termelődését, aminek révén csökkenhet a vérnyomás. Emellett az avenantramidok hatékony antioxidánsok és viszketéscsökkentő hatásúak is.

A zab kedvező hatása az anyagcserére arra vezethető vissza, hogy a vízoldékony béta-glükánok vastag, gélszerű réteget képeznek a gyomor nyálkahártyáján. Ez a bevonat késlelteti a gyomor kiürülését, ezzel lassítja a cukor felszívódását a vérbe. A zab, illetve a zabpehely rendszeres fogyasztása csökkenti az éhgyomori vércukorszintet, és hozzájárul a vér optimális koleszterinszintjének fenntartásához.

zabszemek
A legnépszerűbb zabból készült étel a zabpehely.

Ez a gabona a gazdag rosttartalma miatt már kis mennyiség elfogyasztása esetén is eltelíti a gyomrot, ezért kevesebb kalóriát veszünk fel. Azzal, hogy a rostanyagok késleltetik a gyomor kiürülését, tovább tart a jóllakottságérzet, így kitolható a következő étkezés időpontja.

Klinikai tanulmányok szerint a zab segíthet az időskori székrekedés tüneteinek a javításában is. Több vizsgálatban is kimutatták, hogy ha a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők hozzátáplálás formájában zabot kapnak, ez csökkenti az asztma, a nátha és az allergiás betegségek későbbi kialakulásának a kockázatát. Hatásos továbbá a viszketés és az irritáció kezelésében, illetve a zabot tartalmazó bőrápoló termékek javíthatják az ekcéma kellemetlen tüneteit is.

Bár nem tartalmaz glutént, mint a búza vagy az árpa, a zabot gyakran együtt termesztik ezekkel a gabonákkal, így előfordulhat benne „szennyeződésként” glutén. Ezért a gluténérzékenyeknek mértékletes fogyasztása javasolt.

A természet adta növényi alapú élelmiszereket a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is bemutatták, számos alternatívát adva az egészségesebb ételek elkészítéséhez és fogyasztásához.

Fotók: Canva, Pixabay

search icon