Megalakult a „mentes” termékek munkacsoportja
Megalakult a „mentes” termékek munkacsoportja

Munkacsoport létrehozásával segíti a mentes termékek piacának fejlődését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye szerint, megalakult a „Mentes“ termékek munkacsoportja, amelynek célja az előállítók szakmai támogatása és érdekeik képviselete a termékkörök szabályozási környezetének alakításában és fenntartásában, valamint a glutén-, laktóz-, tej- és cukormentes termékek minőségének biztosításában.

Hazánkban is egyre több ember szenved gluténérzékenységtől, tejfehérje-allergiától, tejcukor érzékenységtől (laktózintolerancia) és cukorbetegségtől. Az egészséges életmód kialakíthatósága miatt elengedhetetlenül fontos, hogy a táplálkozási allergiától szenvedők megfelelő diétát tudjanak tartani, amelyhez segítséget nyújtanak számukra a különböző mentes termékek.

A közlemény rámutat, hogy az ilyen „mentes” típusú termékek előállítása magas szintű szakértelmet kíván, hisz a vonatkozó jogszabályok, előírások és szabványok mellett a táplálkozástudomány fejlődését is folyamatosan nyomon kell követni a biztonságos és hatékony termékelőállítás érdekében, és az élelmiszer összetevők kiválasztásában.

A mentes termékek piaca folyamatosan növekszik, ezért az élelmiszeriparban résztvevő vállalatoknak fel kell készülniük ennek a növekvő igénynek a kielégítésére. Ebben kíván segítséget nyújtani a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a „Mentes” termékek munkacsoportjának megalakításával, ahol a gyártók, a kereskedők, a kutatók és a szakértők megoszthatják a termék- és a gyártás-technológiai eredményeiket, az innovációk gyártói adaptációját, valamint segíthetik egymást a felmerülő nehézségek kezelésében is.

A munkacsoport hozzájárulhat a fogyasztók szakmai alapokon nyugvó tájékoztatásához és edukációjához is, a mentes termékek összetételéről, gyártásáról, valamint az orvosilag előírt diétába történő beillesztéséről. Továbbá lehetőséget teremt az ágazatban dolgozó szakemberek számára, hogy szakmai kapcsolatokat építsenek és közösen dolgozzanak a mentes termékek előállításának legjobb gyakorlatainak a kialakításában, az élelmiszeripari előírások kidolgozásában és betartásában.

A természet adta élelmiszerek és az egészséges táplálkozás fontossága a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a gasztronómiai szakma számos neves képviselője vett részt, alternatívát mutatva az egészségesebb ételek elkészítéséhez és fogyasztásához.

(NAK)

Fotó: Canva

search icon