Planet Budapest Expo – nem csak a szakma számára

Planet Budapest Expo – nem csak a szakma számára
Planet Budapest Expo – nem csak a szakma számára

Második alkalommal rendezik meg 2023. szeptember 27. és október 1. között a régió legnagyobb fenntarthatósági rendezvényét. A Planet Budapest 2023 – akárcsak két évvel ezelőtt – most is három részből áll: a Your Planet kiállításból, a fiataloknak szóló Heroes of the Future interaktív programból, valamint a szakmai szereplőket felvonultató nagyszabású Planet Expóból.

Tágas terek, nagyszámú kiállító

Nem kevesebb mint 160 kiállító számára alakítottak ki összesen 140 standot 19.000 m2 alapterületen. Noha ez nem kis szám, a jól átgondolt elrendezésnek köszönhetően zsúfoltságnak nyoma sincs, a teljes tér még nagyobb tömeg esetén is könnyen belátható és bejárható, valamint a kiállítók standjait is könnyedén meg lehet közelíteni. Természetesen mind a standok, mind a különböző térelhatároló és térelválasztó falak környezetbarát, újrahasznosított kartonból készültek, és meglepően jól is mutatnak, hűen visszaadva a téma szellemiségét.

Közel egytucat téma

Az Expón tizenegy témában – agrárium, vízgazdálkodás, hulladékkezelés, építőipar, élelmiszeripar, energetika, okosvárosok, logisztika, közlekedés, finanszírozás, intézmények, szakmai szervezetek és startupok – mutatkoznak be azok a vállalkozások, amelyek felismerték a fenntarthatóságban rejlő kiemelkedő üzleti potenciált, és megoldásaikkal a fenntarthatóság valamely szegmensében kiemelkedőt alkotnak.

Az agráriumé a főszerep

Az idei expón érezhetően a mezőgazdaság–élelmiszeripar duón van a hangsúly, amit én (minitanya-tulajdonos lévén) egyáltalán nem bánok, sőt. A szegmenst különböző élelmiszeripari vállalkozások (pl. Agricolae Kft., Agrosprint Kft., Virgin Oil Press), mezőgazdasági cégek (pl. Agrofutura Kft.), biogazdaságok (pl. Csoroszlya Farm, Sudár Birtok), agrártechnológiai cégek (pl. Agro Vir Kft., Drone Agro Kft.), mezőgazdasági egyesületek (pl. Délalföldi Kertészek Szövetkezete, Talajmegújító Gazdák Egyesülete), alapanyaggyártók (pl. Water&Soil Kft.), valamint ismert élelmiszeripari vállalatok (pl. Alföldi Tej Kft., Bonafarm Csoport, Abonett Kft.) képviselik.

Színes a paletta

A mezőgazdaság mellett természetesen szép számban jelennek meg a többi szektor közvetítői is. Csupán néhány céget említve a sok közül: a vízgazdálkodás területéről találkozhatunk például a Hungarian Water Partnership Nonprofit Kft., a Klarwin Magyarország Kft., a Puraset Kft. és a Water MiniLab Kft. standjával, a hulladékkezelés oldaláról pedig a Reco Waste Management Kft., a Rakun Kft., illetve a F-Group Invest Zrt. képviselőivel.

Fotó: Szecsődi Balázs

Az építőpari cégek közül jelen van például a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. és a Gardenfutura, a logisztikát és a közlekedést többek között a Trans-Sped Kft. és a Hellovelo Zrt. reprezentálja, az energetika témakörében pedig a Navitasoft Zrt. és az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. pultjával találkozhatunk.

A fentieken kívül számos startup is bemutatkozik, mint például a Water4All Zrt., a WaterScope Zrt., a TransFoodMissions Kft., a Respray Solutions Kft., a Cycle, illetve természetesen jó néhány felsőoktatási intézmény (MATE, PTE, Neumann János Egyetem, Soproni Egyetem) is megmutatja magát.

Szakmai előadások, kerekasztal-beszélgetések, workshopok

A kiállítótér két oldalán egy kisebb és egy nagyobb auditórium is helyett kapott, amelyek a rendezvény minden napján számos informatív előadásnak és kerekasztal-beszélgetésnek a színterei. A fentebb említett tizenegy témában neves szakemberek, valamint az itt megjelent vállalatok képviselői adnak elő. A témák érdekességét és aktualitását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már az első napon hétszázan hallgatták a neves előadókat. Hétvégén pedig az előadásokat kreatív workshopok, illetve filmvetítések is színesítik. 

Üzleti kiállítás nem csak a szakma számára

Elsőre talán azt gondolnánk, hogy a Planet Expo kifejezetten csak ügyfeleknek, üzleti partnereknek és vásárlóknak szól, de ezt koránt sincs így. A laikus látogatók is kifejezetten érdekes témákkal, technológiákkal, megoldásokkal és innovációkkal találkozhatnak a fenntarthatóság témakörében a szolgáltatói szférában is. A kiállítói standoknál nagytudású szakemberekkel beszélgethetünk, különleges gépeket és berendezéseket vehetünk szemügyre, és persze itt-ott finom ételeket és italokat is kóstolhatunk.

Mindenképpen megéri kilátogatni a Planet Budapest 2023 eseményre, hiszen az Expó mellett a főként fiataloknak szóló rendkívül izgalmas Heroes of the Future és a páratlan élményt nyújtó Your Planet kiállítás is várja vasárnapig az érdeklődőket.

search icon