Kávézaccból laskagomba

Kávézaccból laskagomba
Kávézaccból laskagomba

Számos olyan vállalkozás van már, ahol felismerték a fenntarthatóságban rejlő kiemelkedő üzleti potenciált, és megoldásaikkal a fenntarthatóság valamely szegmensében kiemelkedőt alkotnak. A hulladék területe pedig különösen kreatív megoldásokat szül: ilyen a Pilcze-Nagy Kft. is.

A Pilze-Nagy Kft.-vel készített 2023-as interjúnk szemléletesen tárja elénk a cég előremutató fejlesztését. Mivel a Planet Business Club workshopján a cég is bemutatja fejlődését, ezért ezt az interjút kis változtatásokkal újra közöljük:

Mesélj nekem, kérlek, magatokról. Kik vagytok, milyen szegmensben alkottok?

A Pilze-Nagy Kft.-t képviseljük. A cég Közép-Európa legnagyobb laskagomba-termesztője, valamint a termesztésen kívül exportálunk is a régióba. Az expón egy új projektünk, egy új fejlesztésünk miatt vagyunk kint.

Mi ennek az új projektnek a lényege?

Annak a technológiai megoldását fejlesztjük, hogy miként lehetséges bevinni a laskagomba termesztését a városokba, ahol ehhez biohulladékot, például kávézaccot vagy zöldséghulladékot hasznosítunk. A szóban forgó gépnek a prototípusa, egy úgynevezett gombaszekrény látható most itt mellettem.

A mérete alapján jól sejtem, hogy ez a szerkezet nem egy családi ház konyhájában kap majd helyet?

Természetesen ez nem, de több változat is létezik belőle. Az üzleti koncepciókat és lehetőségeket most vizsgáljuk, és több variáció is felmerült. Az egyik egy nagy, városi kivitelezés, amely például egy pincében kaphat helyet, és szervezetten, külső beszállítóktól érkezik bele a biohulladék. A másik pedig az, hogy éttermeknek vagy nagyobb háztartásoknak találunk ki valamilyen megoldást erre.

Hogyan működik ez a gép?

Ez a gombaszekrény tulajdonképpen kontrollált körülményeket biztosít a gomba növekedéséhez. Párásít, levegőt cserél. Okoskészüléknek nevezhető, mert mindent szenzorok rögzítenek, majd ezek adatai alapján történik a szabályozás is.

Ezek szerint ez a gép megoldás lehet például a kávézacc mennyiségének csökkentésére is?  

Azt látjuk, hogy a kávézaccal – amiből rengeteg keletkezik – sokan semmit nem kezdenek. Persze a begyűjtése kihívás, hiszen sok helyen kis adagok termelődnek. Bízom abban, hogy ez a szerkezet segíti majd a városi hulladékok újrahasznosítását.  

A konyhai hulladékból gomba előállításának gondolata több mint érdekes. A Planet Business Club következő állomása többek között az ilyen hulladékokat helyezi fókuszba. Egészen pontosan azt az értéket, amit a hulladék képviselhet bizonyos esetekben, hiszen a fenti példa is igazolja, mennyi lehetőséget rejt az, amit a kukába dobnál.

Kiemelt kép: Canva

search icon