Miért olyan drága a növényi tej?
Miért olyan drága a növényi tej?

Sokat beszélünk az állati tejek nagy ökológiai lábnyomáról, és azt is nemegyszer kiszámolták, hogy valójában mekkora terület kell 1 liter tehéntej előállításához. De akkor mégis miért 3-szor olyan drágák a növényi tejek? Nézzük, miből tevődik össze 1 liter növényi tej ára, és milyen előnyei és hátrányai lehetnek annak, ha növényi tejre váltunk!

Nehéz utánajárni, mennyibe is kerül most 1 liter tehéntej, illetve mennyibe kerülne, ha az ára nem lenne hatóságilag szabályozva. Néhány áruház polcait átfésülve 300 és 600 forint közé tehető az ára. Ehhez képest a különböző növényi tejeket 400 és 1100 forint közötti áron vásárolhatjuk meg. Vajon mi okozza az árkülönbséget? Ha tehetjük, melyiket válasszuk: a tehéntejet vagy valamelyik növényit? Ha pedig az utóbbira szavazunk, akkor melyiknek a legkisebb a környezetterhelése?

Miért drága a növényi tej?

Nem véletlenül hivatkozom a szóban forgó italra növényi tejként, hiszen évtizedek óta ezt a kifejezést használjuk. Egy friss szabályozás azonban ezt már nem teszi lehetővé a boltok számára, hogy a vásárlókat ne lehessen megtéveszteni. (Van néhány hasonló elnevezés a tarsolyunkban: madártej, szalontüdő, szerelmeslevél, Fanta szelet.)

A szabályozás helyénvalóságáról, értelméről vitatkozhatunk ugyan, de abban talán megegyezhetünk, hogy ez könnyebbséget jelent a hagyományos tejipar számára. A mezőgazdaság ugyanis, beleértve a tejipart, hatalmas állami és EU-s támogatásokban részesül. Ez az egyik oka annak, hogy a növényi tejek drágábbak a hagyományos tejnél. Természetesen az erős állami dotáció sok más iparra, termékre is érvényes. Az externális költségek a legtöbb esetben nem épülnek be a termékek valódi árába.

Magyarországon a tejipar meghatározó. 2019-ben az összes mezőgazdasági termelés 7,3%-át a tejipar tette ki.

Emellett természetesen olyan okok is megjelennek, mint a kereslet és a kínálat aránya, hiszen a növényi italok egyre trendibbé váltak, ahogy az emberek elkezdtek jobban odafigyelni az egészséges táplálkozásra. Ezt felismerték a gyártók is. Ugyanakkor volumenét tekintve a növényi tej fogyasztása még mindig messze alulmarad a tehéntejhez képest, így a gyártási technológia is költségesebb, mint a tehéntej esetében.

Gyakran felvetődik a kérdés: miért olyan drágák, ha csak víz és növények vannak benne? Nos, végül is a tehéntejben is éppen ezek az alkotóelemek vannak, pusztán jobban processzállt folyamatot követően. Egyébként a növényi tejek szárazanyag-tartalma hasonló a tehéntejéhez. A növényi tejek tápanyagtartalma azonban eléggé eltér egymástól és az állati tejekétől is.

A növényi és tehéntej szárazanyag-tartalma közel azonos.

Hányféle növényi tej létezik?

Többféle növényi tejjel is találkozhatunk a boltok polcain. Legnépszerűbbek a gabonákból készülők (általában a rizs- és a zabtej). De tönkölyből és kölesből is készítenek tejet, és előfordulnak álgabonából előállított tejek is. Ilyenek a quinoa, a hajdina és az amaránt. Az egyik leggyakoribb tejhelyettesítő a szója, de a szintén hüvelyes csicseriborsóból is létezik növényi ital. Népszerűek még a jóval drágább olajos magvakból készülő tejek: a mandula-, a dió-, a mogyorótej, valamint a más diófélékből készülők, például a kókusztej. De még a kender is alkalmas tejalapanyagnak, sőt a svédek a krumplitejjel is előálltak. Azt nem állíthatjuk tehát, hogy ne lenne alternatíva előttünk.

Tehéntejek és növényi tejek víz- és ásványianyag-tartalmának összehasonlítása

 Mizo UHT félzsíros tej 2,8% 1l Mizo Tartós tej visszazárható dobozban 1,5% 1l The Bridge bio rizsital natúr 1lThe Bridge bio pure mandulaital 6% 1lThe Bridge bio zabital natúr 1lThe Bridge bio kókuszital 1l Tesco UHT édesített szójaital 1l
Ár289 Ft439 Ft699 Ft1 073 Ft659 Ft875 Ft419 Ft
Szárazanyag tartalom:~12%*~12%*17%6%14%9,4%n/a
100g termékben:  
Energia235 kJ /
56 kcal
186 kJ / 44 kcal59 kJ / 61 kcal157 kJ / 38 kcal208 kJ / 50 kcal96 kJ / 23 kcal184 kJ / 44 kcal
Zsír2,8 g (telített: 1,9 g)1,5 g (telített: 1,0 g)1,4 g3,2 (telített: 0,3 g)1,6 g1,6 g (telített: 1,4 g)1,9 g (telített: 0,3)
Szénhidrát4,7 g4,7 g12 g0,8 g7,8 g1,9 g3,0 g
amiből cukor4,7 g4,7 g4,8 g05,7 g0,2 g2,5 g
Fehérje3,0 g3,0 g0,1 g1,5 g0,6 g0,2 g3,4 g
0,13 g0,13 g0,1 g0 g0,1 g0,1 g0,1 g
*Forrás: https://laboratorium.hu/mitol-tej-a-tej.html

Ha otthon készítjük el magunknak, akkor fontos szem előtt tartani, hogy az így kapott ital tápértéke különbözik az alapanyag tápértékétől. Például az olajos magvakból készülő frissítők zsírtartalma alatta marad az eredeti alapanyagénak.

A növényi tejek fehérjetartalma elmarad a tehéntejétől. Ez alól egyedüli kivétel a szójatej, amelynek magasabb a fehérjetartalma. Zsírtartalmukat tekintve általánosságban elmondható, hogy kevesebb telített zsírsavat tartalmaznak – ez alól csak a kókusztej kivétel –, így egészségesebb alternatívát nyújtanak.

Vitamin- és ásványianyag-tartalmuk termékenként nagyban eltér, mert sokat utólag dúsítanak vitaminokkal, nyomelemekkel. De ezekről is érdemes a csomagolást gondosan elolvasva tájékozódni. További előnyük a növényi tejeknek, hogy általuk rostokat is juttatunk a szervezetünkbe, ezzel pedig nagyban csökkenthetjük a szívkoszorúér-betegség, a stroke, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás kialakulásának esélyét. De arról ne feledkezzünk meg, hogy kellemes édeskés ízüket többnyire a hozzáadott répacukor adja!

Annak, aki esetleg cukorbeteg vagy diétázik, mindenképp érdemes megnéznie a Magyar Dietetikusok Szövetsége által készített jegyzetet a növényi tejek cukor- és szénhidráttartalmáról.

Ökológiai problémák

Nem mehetünk el amellett sem, hogy a növényi alapanyagokkal kapcsolatban is vannak problémák. Említhetjük a mandula magas vízigényét vagy a szója vitatható GMO-tartalmát. De konklúzióként elmondható, hogy a nagyipari termelés rossz hatással van a környezetre. A kisipari vagy a háztáji tej – legyen ez otthon készített rizstej vagy saját magunk által nevelt kecske teje – jóval kisebb lábnyommal bír. Egyébként egy oxfordi kutatásban arra jutottak, hogy a zabtej a legfenntarthatóbb.

Így tudsz te is növényi tejet készíteni

Ha az áruk elrettent a növényi tejek mindennapi fogyasztásától, jó hír, hogy szinte bármelyik változatot te is el tudod készíteni otthon. Mindegyik alapanyag feldolgozása azonos módszerrel történik: darálás, áztatás, majd leszűrés.

search icon