Milyen tejet tegyünk a kávénkba?
Milyen tejet tegyünk a kávénkba?

Már korábban is kerestük arra a választ, hogy vajon fenntarthatósági és élettani szempontból a tehéntej vagy a növényi alapú italok számítanak jobb választásnak. A Guardian most ismét felidézte a kérdésfetevést és nagyon hasonló eredményekre jutott: a tehén tej termelése háromszor annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint bármelyik növényi tej. Élettani szempontból is érdemesebb növényi italokat preferálni, de nem mindegy melyiket, hiszen más-más környezeti impakttal bírnak.

A mandulatej termesztése például a veszélyezteti a méhek ökoszisztémáját, a kókusztej pedig a legtöbb esetben nem etikus munkakörülmények eredményeként kerül a dobozokba. A rizstej a többi növényi alapú italhoz képest magasabb karbonlábnyommal, de kevesebb tápanyaggal rendelkezik.

A mogyoróital már sokkal környezetbarátabb és magasabb tápanyagtartalmú választás, csak úgy mint a kender és a lenmag ital. A leginkább fenntartható választásnak azonban a szója és első sorban a zabital bizonyult az oxfordi kutatók szerint. Bármelyiket is választjuk, már tettünk a karbonkibocsátás csökkentéséért azzal, hogy lemondunk a tehéntejről.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon