Valóban fenntarthatóbb választás a növényi alapú ital a tehéntejhez képest?

Újra és újra felmerül, hogy a növényi alapú italok fogyasztása a tehéntejjel összehasonlítva kisebb környezeti terhelést jelent és egészségesebb is az emberi szervezet számára. A zmscience.com részletesen elemzi az elképzelést megalapozó tanulmányok eredeményeit, és több szempontból veti össze a tehéntejet az alternatív tejekkel. 

A növényi alapú tejek sokaságából négyet választottak ki a tehéntejjel való összehasonlításához: szója, zab, rizs és mandula. Az összehasonlítás szempontjai a következők voltak: szén-dioxid kibocsátás, termőföld használat és víz felhasználás.

Az egyik megdöbbentő eredmény az, hogy napi egy pohár tehéntej fogyasztásának fedezése egy éven belül 650 négyzetméternyi területet igényel, ezzel szemben napi egy pohár zabtejé ennek csupán a tizedét. A szója, mandula és a rizstej pedig még ennél is kevesebbet. A kibocsátás szempontjából is háromszor jobban teljesítettek a növényi tejek, illetve sokkal kevesebb vízfogyasztást igényel a növényi alapú tejek előállítása, még a nagy vízigényű mandulatejé is. A fenntarthatósági versenyből tehát a növényi italok kerületek ki győztesen, ám több kutatás utal rá, hogy egy pohár tehéntej tápértéke jóval meghaladja bármelyik növényi tejet. A tehéntejnek valóban magasabb a kalóriatartalma, ugyanakkor ez nem feltétlenül jelenti, hogy egészségesebb, hiszen ez magasabb koleszterinszintet is jelent. A tejben fellelhető protein mennyisége pedig akár a szójatejben is megtalálható.

Ha valaki tehát környezettudatos szempontokat figyelembe véve tervez dönteni az alternatív tejek és a tehéntej között, akkor a valamelyik növényi tejre váltás lehet a jó irány.

search icon