Meatless Monday: hajdina, a diós ízű álgabona
Meatless Monday: hajdina, a diós ízű álgabona

A hajdina nem túl népszerű, pedig íze, felhasználhatósága és tápértéke miatt igazán bekerülhetne a dobogós álgabonák közé. Hogy miért is érdemes megszeretni? Máris mutatjuk!

Néhányszáz évvel ezelőtt a hajdina a mindennapi étkezés része volt, manapság azonban termesztése és fogyasztása is háttérbe szorult. Pedig a hajdina termesztése előnyös a természet számára, fogyasztásával pedig az egészségünkért teszünk. 

Hajdina a kertben

A hajdina termesztése nem kifejezetten bonyolult. Érdemes utóveteményként nevelni: tenyészideje rövid, a meleg hónapokat részesíti előnyben.

Zöldtrágyának is elsőosztályú, tehát a talajnak is nagyon jó. Kedves, szép virágai vannak, melyeket a méhek is szeretnek, ebből adódóan remek méz is készül belőle.

Májustól októberig termeszthető, gyorsan fejlődik, jól árnyékol, ezért igen hasznos lehet a kertedben.

hajdina virág
A hajdina virágai ökológiai értékűek.

A hajdina érdemei vitathatatlanok

A hajdinát – más nevén tatárkát, pohánkát, pogánykát – a török-tatár népek hozták be az országba, erre utalnak népies nevei is. Termesztése a csapadékosabb területeken volt jellemző, és legtöbbször aratás után másodnövényként vetették. A növény méhlegelőként is jól működik, a hajdinaméz ritka, jellegzetes ízű és színű csemege. 

Habár a hajdinát úgy használjuk, mint a gabonaféléket, igazából a keserűfűfélék családjába tartozik, egyfajta gluténmentes álgabona. A növény helyet kapott a Felelős Gasztrohős hazai „superfood” térképén is, nem véletlenül, hiszen beltartalma rendkívül értékes.

Amellett, hogy gluténérzékenyek is fogyaszthatják, a vegetáriánus vagy vegán táplálkozást folytatóknak is érdemes beépíteniük az étrendjükbe, mivel a B-vitaminok minden fajtáját tartalmazza. Magas rosttartalma jó hatással van az emésztőrendszerre, E- és C-vitamin is van benne, antioxidáns-tartalma jelentős. A népi gyógyászatban nagy rutin-, azaz P-vitamin-tartalma miatt magas vérnyomás ellen alkalmazták. Melegítő hatású élelmiszer, a téli időszakban fogyasztása kimondottan javasolt. 

hajdina lábos tál vaj
Főzve nem csak köretként kiváló.

Hajdina a konyhában

Felhasználás előtt mindig érdemes átmosni. Ha lágyabb ízt szeretnénk elérni, akkor néhány órára be is áztathatjuk a magokat. A régi időkben hurka alkotóelemeként is használták a hajdinát. Ezt a mintát követve mi is tehetjük bátran például vegetáriánus töltött káposztába, vega hurkába vagy fasírtba valamilyen olajos maggal, hüvelyessel párosítva. 

Hajdinával dúsíthatjuk a zöldségleveseket, pirítva krémlevesek tetejére szórhatjuk, de ebben a formában a reggeli granolánkat, zabkásánkat is feldobhatjuk vele. Sőt készíthetünk a hajdinából kását, amelybe aztán keverhetünk sajtot, zöldségeket, tojást vagy olajos magvakat, friss vagy aszalt gyümölcsöket. 

hajdinaliszt hajdina tál kanál
A hajdinalisztből palacsintát, tésztát is készíthetünk.

Sült vagy párolt zöldségekkel turbózva főételként is megállja a helyét. Hüvelyesekkel, nyers vagy fermentált zöldségekkel együtt egy hazai Buddha tál része is lehet. A hajdinából lisztet is készítenek, amelyből tápláló palacsintát, gofrit, lepényeket vagy kenyeret, péksütiket is süthetünk. Ha a hajdinát kelt tésztás receptbe tesszük, érdemes hozzá sikért adni, hogy szépen megkeljen a kenyerünk, péksüteményünk. 

Hajdinás superfood saláta

Hozzávalók

  • 25 dkg paradicsom
  • 25 g tárkonyos mustár
  • 0,5 dl 10%-os ecet
  • 0,5 dl bio citromlé
  • 1 ek kristálycukor
  • őrölt fehérbors
  • 1 ek tökmagkrém
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 2 ek tökmagolaj
  • 30 dkg gomolya
  • 30 dkg főtt hajdina
  • 2 ek pirított hajdina
  • 3 ek tökmag
  • 25 dkg vegyes saláta
saláta paradicsom hajdina tányér
Vacsira is tökéletes.

Így készítsd el!

Öntet

Dolgozd össze az eceteket, a mustárt, a tökmagkrémet, a cukrot, a sót és a fehérborsot botmixerrel, majd csurgasd hozzá az olajokat folyamatos, botmixeres keverés mellett!

Saláta

Főzd a hajdinát 7 percig sós vízben! A paradicsomokat vágd cikkekre! A nagyobb darabokra vágott gomolyát keverd össze a zöldségekkel, a salátával és a főtt hajdinával! Ízesítsd a tökmagos öntettel, és szórd meg a pirított hajdinával!

A receptben és a cikk elkészítésében Szabó Eszti segített nekünk.

Képek: canva

search icon