
A quinoa egyre népszerűbb élelmiszer itthon is: számos konyhában váltja le a rizst vagy a burgonyát mint köretet. Azonban jóval több is lehet ennél, ugyanis tápértéke és egészségügyi hatásai igazán biztatók. A kérdés már csak az: miért is olyan szuper, és hogyan használjuk fel? Rántsuk le a fedőt a quinoáról!
- Mi az a quinoa?
- Miért olyan jó a szervezetnek?
- Hogyan kĂ©szĂtsd el?
Mi is az a quinoa?
A magok miatt termesztett quinoa vagy rizsparĂ©j az amarántok családját gazdagĂtja. Egynyári, lágyszárĂş növĂ©ny, álgabona.
Az álgabonák botanikailag nem gabonák, azonban felhasználásuk, tápanyagtartalmuk nagyon is hasonló a gabonákéhoz. Emellett pontosan úgy fogyasztjuk őket, ahogyan a gabonákat.
A quinoa a spenĂłt Ă©s az amaránt rokona, az Andok tĂ©rsĂ©gĂ©bĹ‘l származik. Igazi Ĺ‘si finomság: 5200–7000 Ă©vvel ezelĹ‘tt már az állatok takarmányozására szolgált, Peruban Ă©s BolĂvia környĂ©kĂ©n pedig hamar felismertĂ©k Ă©rtĂ©keit: 3–4000 Ă©ve már emberi fogyasztásra is használt növĂ©ny.
Az Andok régióiban igencsak közkedvelt, elsősorban kis gazdaságokban termesztett álgabona, de már több mint 70 országban előszeretettel foglalkoznak vele. Arról nem is beszélve, hogy mivel egyre többen teszik a tányérjukra, nemcsak a hozam, hanem a terményárak is megnövekedtek.
A quinoa sajátos hangzása a spanyol quinua vagy quinoa szĂłbĂłl eredeztethetĹ‘, amely maga a quechua kinwa szĂłbĂłl származik. A kukoricával Ă©s a burgonyával egyĂĽtt a quinoa a prekolumbiai inkák, ajmarák Ă©s kecsua nĂ©pek fontos alapanyaga volt. Bár a korai spanyol felfedezĹ‘k kukoricával Ă©s burgonyával tĂ©rtek vissza EurĂłpába, a quinoát nem vezettĂ©k be ezekhez hasonlĂłan. FeltĂ©telezik, hogy a spanyolok talán azĂ©rt utasĂtották el a növĂ©nyt, mert vallási jelentĹ‘sĂ©ge volt az Ĺ‘slakosok számára.
Az inkák quinoa chisiya mama névvel illették, ami kecsua nyelven azt jelenti: ’minden gabona anyja’.
Csoda, hogy ennyire népszerű lett?
Hogy néz ki a quinoa?
Magas növĂ©nyrĹ‘l van szĂł, akár 3 mĂ©teresre is megnĹ‘het. Vastag szára, lándzsa alakĂş levelei az Ă©letkor elĹ‘rehaladtával vöröseslilára szĂnezĹ‘dnek. Virágai kicsik, önbeporzĂłk. Az aprĂł magvak pedig, az igazi kincsek, lehetnek fehĂ©rek, pirosak, sárgák, lilák vagy feketĂ©k.
Nem bĂzza a vĂ©letlenre: kiterjedt karĂłgyökere akár másfĂ©l mĂ©teres is lehet, Ăgy nem megy a szomszĂ©dba stabilitásĂ©rt.
JĂłl tűri a hideget, a rossz talajt, Ăgy igencsak vonzĂł alternatĂva (kĂĽlönösen, ha a jövĹ‘ szĂ©lsĹ‘sĂ©ges idĹ‘járására gondolunk).
Érdekesség, hogy a NASA is érdeklődik a növény iránt, mivel űrhajókon is termeszthető, és akár a hosszú küldetések élelmiszere is lehet.
A quinoa hatása az egészségedre
A quinoa kétségtelenül értékes étrendi elem. A hajdinához hasonlóan a quinoában is megtalálható aminosavak (mind a 9) nagyon értékes élelmiszerré teszik, különösen a növényi étrendet követők számára.
A gluténmentes álgabonában az alábbi tápanyagok találhatók (100 gramm főtt quinoát nézve):
- 4,4 g fehérje,
- 1,9 g zsĂr,
- 19,4 g szénhidrát,
- 2,8 g rost,
- 17 mg kalcium,
- 64 mg magnézium.
Van benne tehát minden, ami szem-szájnak ingere. Sőt, remek antioxidáns- és omega-3-forrás is.
Nézzük, milyen hatása van a quinoának a szervezetünkre nézve!
- GyulladáscsökkentĹ‘ hatásĂş, mivel fitonutrienseket tartalmaz, ami elĹ‘nyös lehet az a betegsĂ©gek megelĹ‘zĂ©sĂ©ben Ă©s kezelĂ©sĂ©ben. Emellett tartalmaz mĂ©g a szĂv számára egĂ©szsĂ©ges omega-3 zsĂrsavakat, Ă©s a közönsĂ©ges gabonafĂ©lĂ©khez kĂ©pest magasabb benne az egyszeresen telĂtetlen zsĂr.
- Jót tesz a súlyodnak is. Mivel alacsony a glikémiás indexe, nagyobb teltségérzetet hagy maga után, ráadásul fehérje- és rosttartalma is ideálissá teszi egy esetleges diétához vagy egészséges étrendhez.
- A glutĂ©nintoleranciás Ă©s cöliákiás betegek Ă©trendjĂ©be is remekĂĽl beilleszthetĹ‘, mivel glutĂ©nmentes. Magas rosttartalma pedig mĂ©g inkább kĂvánatossá teszi.
- JĂłt tesz az emĂ©sztĂ©snek is, bizonyos tanulmányok szerint javĂthatja a bĂ©lrendszer egĂ©szsĂ©gĂ©t Ăşgy, hogy fokozza a hasznos bĂ©lbaktĂ©riumok sokfĂ©lesĂ©gĂ©t, Ă©s csökkenti az olyan állapotok gyulladásos tĂĽneteit, mint a vastagbĂ©lgyulladás.
- A legtöbb növĂ©nyi alapĂş Ă©lelmiszerrel ellentĂ©tben teljes Ă©rtĂ©kű fehĂ©rje, ami azt jelenti, hogy tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. Az aminosavak az izmokat, a csontokat, a bĹ‘rt Ă©s a vĂ©rt alkotĂł fehĂ©rjĂ©k Ă©pĂtĹ‘kövei. Az „esszenciálisnak” minĹ‘sĂtett kilencet naponta többfĂ©le Ă©lelmiszerbĹ‘l kell bevinni – a szervezet nem tudja előállĂtani vagy tárolni –, a quinoa pedig mind a kilencet biztosĂtja.
Most már csak azt kell megtudnod, hogyan is fogyaszd ezt a kĂ©tsĂ©gkĂvĂĽl egĂ©szsĂ©ges álgabonát.
Hogyan kĂ©szĂtsĂĽk el a quinoát?
A quinoa elkĂ©szĂtĂ©se nem bonyolult tudomány. Persze az, aki elĹ‘ször találkozik a kis szemekkel, könnyen gondolkodĂłba eshet: ezt most Ăşgy fĹ‘zzem, mint a rizst, vagy legyen belĹ‘le kása?
A quinoarecept-album nem lenne túl vaskos, de ettől még számos ételbe beleillesztheted ezt a finomságot. A quinoaköret klasszikus megoldás.
Ehhez az alábbi iránymutatásokat érdemes betartani:
- LobogĂł vĂzbe kell keverni a quinoát.
- Mehet az edényre egy fedő, az ételbe némi só, majd alacsonyabb hőfokra kapcsolj, és 15 percig főzd a szemeket!
- Ha lejárt az idő, vedd le a tűzről, és további 4–5 percig hagyd lefedve!
Így lesz finom és pergős. De mibe is keverheted ezután?
A quinoasaláta jó választás, a népszerű buddha bowl például szinte alapkellékként kezeli. Ehhez az alábbi alapanyagokat teheted a tálba:
- bab,
- kukorica,
- paradicsom,
- lila hagyma,
- paprika,
- hĂşs vagy hĂşshelyettesĂtĹ‘, ahogy szeretnĂ©d.
Persze ez a végtelenségig variálható, ahogyan a rákerülő öntet is: lehet mustáros, lime-os korianderes, zöldfűszeres olajos, vagy pikáns chilis.
A puffasztott quinoa is népszerű választás: jól áll müzlikben, joghurtba keverve vagy akár levesbetétként is.
Nincs olyan karakteres Ăze, mint pĂ©ldául a hajdinának, de jĂłval dĂşsabb tápanyagban, mint pĂ©ldául a rizs, bármilyen egytálĂ©telben is remekĂĽl szerepel. A hĂşsmentes Ă©tkezĂ©s alapkellĂ©ke, de a hĂşsok mellĂ© is jĂł választás lehet.
A quinoa ára: mennyibe kerül az egészség?
Mivel elterjedt alapanyag, már voltaképp bárhol beszerezhető. A nagyobb élelmiszerláncokban, bioboltokban egészen biztosan, de az egészséges étrendet promotáló szupermarketekben is megkaphatod.
500 gramm quinoa ára nagyjábĂłl Ăgy alakul:
- sima quinoa: 850–1200 ft,
- bio quinoa: 1100–2000 ft,
- tricolor quinoa: 2300 ft.