Mustárhiány fenyegeti Amerikát (is)
Mustárhiány fenyegeti Amerikát (is)

Kanada középső része a világ egyik legfontosabb mustármag-termesztő régiójának számít, a tavalyi hőhullámok és az azóta is tapasztalható aszály azonban jelentős terméscsökkenést okozott. Az ebből kiinduló készlethiány már a mustárgyártókat is fenyegeti.

A tavalyi, emlékezetes „hőkupola” mely Kanada jelentős részén soha nem látott hőhullámot okozott, komolyan visszavetette a termést, de a problémához az is hozzájárul, hogy a szokásosnál kevesebb mustárt ültettek – írja az Independent. Ezzel együtt a kanadai kormány számításai szerint a várható termés a 2019-2020-as szezonban termelt mintegy 135 kilotonnához képest a 2021-2022-es szezonban várhatóan 71 kilotonnára eshet majd vissza.

A Guardian cikkéből viszont az is kiderül, hogy a világ más részein sem dőlhetnek hátra a mustárfogyasztók. A dijoni mustár hazájának számító Burgundiában szintén gyenge termést várnak. Ráadásul sok más mezőgazdasági termékhez hasonlóan a mustármag termelés tekintetében is jelentős exportőrnek számít mind Ukrajna, mind Oroszország, azonban a szankciók és a háború miatt ezek elérhetősége korlátozott.

A termelés költségeinek meredek emelkedése mellett pedig az sem elhanyagolható szempont, hogy a csomagolóanyagok, például az befőttesüvegek ára is emelkedik.

Virágzó mustárföld

Nemrég írtunk arról, hogy a népszerű chili-szósz, a Sriracha is bajba került. A szósz létfontosságú összetevőjének számító chilipaprikát Mexikóból szerzi be a gyártó, azonban az országot hatalmas aszályok sújtják, ami a mezőgazdasági termelést is nehéz helyzetbe hozta. Ennek megfelelően a gyártást ideiglenesen leállították, legkorábban pedig szeptemberben kerülhetnek új készletek a boltokba.

search icon