A chili-szószt is utolérte a klímaváltozás
A chili-szószt is utolérte a klímaváltozás

A méltán népszerű, előszeretettel hamisított Sriracha chili-szósz gyártását felfüggesztette a gyártó Huy Fong Foods, ugyanis nem áll rendelkezésükre megfelelő mennyiségű chilipaprika. Közleményükben az időjárási körülményeket okolják a hiány miatt.

Sajnos ez (a paprikatermelés) nem áll a befolyásunk alatt, és e nélkül az alapvető összetevő nélkül nem tudjuk előállítani egyik termékünket sem.

– írta közleményében a cég

A Sriracha létfontosságú összetevőjét Mexikóból szerzi be a gyártó, azonban az országot hatalmas aszályok sújtják, ami a mezőgazdasági termelést is nehéz helyzetbe hozta. Ennek megfelelően a Huy Fong Foods a már leadott, de még nem teljesített megrendelések teljesítésére csak szeptemberben vállalkoznak, addig ugyanis a tervek szerint újra lesz chili, így újra tudják majd indítani a termelést.

Ez az eset is azt támasztja alá, hogy a klímaváltozás hatásai egyre nagyobb veszélyt jelentenek az élelmiszerek elérhetőségére. A mezőgazdasági termelésre nehezedő nyomás világszerte egyre nagyobb.

Az Independent cikke idézi az IPCC legutóbbi jelentését, mely szerint a 2 Celsius-fok körüli felmelegedés esetén az éghajlati válság valószínűleg komoly alultápláltsági kockázatot fog jelenteni. Ráadásul a Climate Action Tracker legutóbbi tanulmánya szerint a jelenlegi klímavédelmi politikák mellett 2100-ra a felmelegedés a 2,7 Celsius-fokot is meghaladhatja.

search icon