A füge ára már darabonként is meglepő, pedig alig pár óra dél felé tartó autózás után ingyen szedhetjük a fáról. Ezt persze itthon is megtehetjük, csak óvnunk és gondoznunk kell a fánkat!
Ha azt mondom, eperfa, akkor mindenkinek a nyár egyik legfinomabb gyümölcse jut eszébe, a kezünket is megfestő lila és fehér eper. Még dalunk is van róla, ugye, legalábbis a lombjának fogyasztásáról szóló ének… De azt tudtad, hogy a füge is az eperfafélék családjába tartozik? Igaz, ő nemzetségének egyetlen képviselője, ha egészen pontosan bele akarunk menni a taxonómiába.
De nemcsak ezért érdekes, hanem beltartalma miatt is rendkívül értékes gyümölcsnek számít. Ha nem vagyunk híve a táplálékkiegészítőknek, akkor jó, ha tudjuk, hogy a füge bizony kiváló kalcium- és foszforforrás. Szárított állapotában utóbbiból több mint 100 grammot nyerhetünk ki.
Azonban sokunknak nem a „híres” magyar füge jut eszébe, hanem a délebbről származó. Pedig egyre melegedő klímánkon jóval könnyebben ehetünk saját termesztésű gyümölcsöt, mint akár harminc éve, persze néhány trükk még mindig kell hozzá.
Először is fontos, hogy olyan helyre ültessük, ahol jó sok napfényhez jut, ami azért is fontos, mert évente kétszer virágzik, s a tavasziból csak akkor lesz finomság, ha egészen októberig éri a nap. Ha az őszi virágra számítunk, azzal pedig jobb, ha megvárjuk a következő nyarat.
Ezenfelül át kell teleltetnünk, ami nem kihívás, de magára sem hagyhatjuk a fagyokra. Ha szüretelni szeretnénk, akkor télre mindenképp le kell takarnunk a vesszőket, amelyek az első faggyal elvesztik leveleiket. Ehhez kössük őket össze, fedjük be náddal, és az ágacskák közét töltsük fel száraz avarral!
Amint tavaszodik, leszedhetjük a takarást. Egy kis műtrágya, valamint jó sok víz nagy segítség lesz neki az új idényre való felkészülésben!