Így ápoljuk télen a fügefánkat!

Így ápoljuk télen a fügefánkat!
Így ápoljuk télen a fügefánkat!

A füge ára már darabonként is meglepő, pedig alig pár óra dél felé tartó autózás után ingyen szedhetjük a fáról. Ezt persze itthon is megtehetjük, csak óvnunk és gondoznunk kell a fánkat!

Ha azt mondom, eperfa, akkor mindenkinek a nyár egyik legfinomabb gyümölcse jut eszébe, a kezünket is megfestő lila és fehér eper. Még dalunk is van róla, ugye, legalábbis a lombjának fogyasztásáról szóló ének… De azt tudtad, hogy a füge is az eperfafélék családjába tartozik? Igaz, ő nemzetségének egyetlen képviselője, ha egészen pontosan bele akarunk menni a taxonómiába.

De nemcsak ezért érdekes, hanem beltartalma miatt is rendkívül értékes gyümölcsnek számít. Ha nem vagyunk híve a táplálékkiegészítőknek, akkor jó, ha tudjuk, hogy a füge bizony kiváló kalcium- és foszforforrás. Szárított állapotában utóbbiból több mint 100 grammot nyerhetünk ki.

Azonban sokunknak nem a „híres” magyar füge jut eszébe, hanem a délebbről származó. Pedig egyre melegedő klímánkon jóval könnyebben ehetünk saját termesztésű gyümölcsöt, mint akár harminc éve, persze néhány trükk még mindig kell hozzá.

A fügénél kevés finomabb mediterrán gyümölcs létezik.

Először is fontos, hogy olyan helyre ültessük, ahol jó sok napfényhez jut, ami azért is fontos, mert évente kétszer virágzik, s a tavasziból csak akkor lesz finomság, ha egészen októberig éri a nap. Ha az őszi virágra számítunk, azzal pedig jobb, ha megvárjuk a következő nyarat.

Ezenfelül át kell teleltetnünk, ami nem kihívás, de magára sem hagyhatjuk a fagyokra. Ha szüretelni szeretnénk, akkor télre mindenképp le kell takarnunk a vesszőket, amelyek az első faggyal elvesztik leveleiket. Ehhez kössük őket össze, fedjük be náddal, és az ágacskák közét töltsük fel száraz avarral!

Amint tavaszodik, leszedhetjük a takarást. Egy kis műtrágya, valamint jó sok víz nagy segítség lesz neki az új idényre való felkészülésben!

search icon