Narancs – A téli vitaminbomba
Narancs – A téli vitaminbomba

A hideg hónapok egyik legnépszerűbb déligyümölcse, amely nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, emellett számos pozitív élettani hatása ismert, többek között csökkenti a téli depresszió tüneteit is. Íme, sokak kedvence, a narancs.

Narancstörténelem

A narancs őshazájának Ázsiát tekintik, a földrészen belül Délkelet-Ázsia, Délkelet-India és Dél-Kína területeit. Európába a 19. században érkezett arab közvetítéssel. Ma már minden szubtrópusi vidéken terem, többek között Kaliforniában, amely napjainkban a világ egyik legnagyobb narancstermelő vidékeként ismert. Európában Spanyolország, Görögország és Olaszország számít narancsnagyhatalomnak.

A gyümölcsök és a gyümölcsalapú élelmiszerek fontossága a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a fő témák egyike volt. A rendezvényen számos kistermelő nyert bemutatkozási lehetőséget, akik alternatívákat mutattak egészségesebb ételek készítéséhez.

narancsfa
A narancs ma már a világ minden szubtrópusi vidékén terem.

Vitaminforrás a javából

A narancs az egyik legfontosabb téli C-vitamin-forrásunk. Jó példa erre, hogy egyetlen Navel fajtájú narancs 25 százalékkal tartalmaz több C-vitamint, mint amennyi egy átlagos felnőtt napi szükséglete. Természetes C-vitaminja hatásosabb, mint a tablettáké, feltehetőleg a bioflavonokkal való előfordulása miatt.

A narancs A- és B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Előbbi a látás épségéért és a bőr egészségéért felel, utóbbi pedig a szénhidrát- és zsíremésztésben jótékony hatású. Segíti továbbá a hasnyálmirigy működését, az emésztés során a tápanyagok felszívódását, s megszüntetheti az esetleg fennálló székrekedést is.

Antioxidánsai – a flavonok és a karotinok, az antociánok, valamint a limonén – mind rákmegelőző és rákellenes hatásúak. Ruténtartalma a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan. Az illatos narancsolajok pedig élénkítenek, és jókedvre derítenek, ezért a téli depresszió ellen is érdemes déligyümölcsöt fogyasztani.

Fitoösztrogénjei nőgyógyászati panaszokat enyhíthetnek, de nem szabad megfeledkezni vírus- és baktériumellenes hatásáról sem. A narancs segítség lehet a fertőzésekkel szemben is, mivel a benne lévő természetes antibiotikus hatású anyagok egyben fájdalomcsillapítóként is szolgálnak.

A narancs vízhajtóként is remek, a vesére is jótékonyan hat, továbbá csökkenti a vérnyomást. Kalcium-, magnézium– és káliumtartalma révén erősíti immunrendszerünket, a savas gyümölcshúsból különösen jól felszívódik a kalcium és a kálium. A narancs rosttartalma 100 gramm gyümölcsben mintegy 1,5–2,5 gramm.

narancslé és narancs cikkek
Egy pohár narancslé télen-nyáron egészséges frissítő lehet.

Sokféleképpen felhasználható

A narancs fehér színű belső héját, ha csak lehet, fogyasszuk el, ugyanis ezek a fehér rostok szív- és érrendszervédő, öregedést gátló hatású bioflavonoidokat tartalmaznak. Nyersen reszelve, de szárítva is felhasználható. Higiéniai szempontból fontos, hogy felhasználása vagy szárítása előtt alaposan tisztítsuk meg.

Különböző édességek, cukrászati termékek, likőrök, de édes sütemények és krémek készítéséhez, valamint sült szárnyasételekhez is kiváló választás. Gyümölcssalátába is keverhetjük, illetve ízletes dzsem és lekvár is készülhet belőle a téli hónapok ínyencségeként. A kürasszó kéregből – amely a nyugat-indiai-szigetcsoport egy részén termő különleges narancsfajta héja – készítik a „Curaçao” néven ismert likőrt (Kürasszó likőr) és a narancsos csokoládét is.

narancsok és csokoládé
A narancsos csokoládé valódi delikátesznek számít.

Tudtad-e?

A narancs színe szinte semmit sem árul el a gyümölcshús minőségéről, ez csupán a termés helyéről tájékoztat. Az egyenletesen meleg hőmérsékletű területekről – így Brazíliából vagy Floridából – származó narancsok halványsárgák vagy enyhén zöldek is lehetnek. Azokon a területeken, amelyekre nagy hőmérséklet-ingadozás jellemző, például Spanyolországban, javarészt pirosas narancssárgára érnek a gyümölcsök.

Ha a narancs savanyúnak bizonyul, nem érdemes arra várni, hogy megérjen. Ebben eltér a hazai gyümölcseinktől. Hamarabb romlik meg, minthogy egy kicsit is megédesedne.

Praktikus tudnivaló, hogy narancsevés után a fogmosással érdemes egy félórát várni, mivel a gyümölcssav megtapad a fogzománcon. Így van ez egyébként más savas gyümölcsökkel is.

A narancs kifacsart levéből egy teáskanál olajjal és két marék durva sóval kiváló bőrradírt keverhetünk.

A narancs a kreatív emberek számára is fontos alapanyag lehet. Fűtőtesten szárított karikáiból számtalan dekoráció születhet.

Fotók: Canva, Pixabay

search icon