Ne felejtsd el a magnéziumot, ha a kertről van szó!

Ne felejtsd el a magnéziumot, ha a kertről van szó!
Ne felejtsd el a magnéziumot, ha a kertről van szó!

A magnézium a mikroelemek közé tartozik, és leginkább a növényeink növekedésében játszik szerepet. Nem sok talaj bővelkedik benne, ezért jobb, ha ezen magunk segítünk.

A konyhakert művelése a lehető legjobb módszer arra, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. A társasházban lakók számára is megoldható, hiszen kis odafigyeléssel a muskátli helyén is lehet finomságokat termeszteni. A rendelkezésre álló hely (és idő), valamint a nemesített fajták igénye miatt viszont jobb, ha minél több tápanyag áll növényeink rendelkezésére. Ez nemcsak szebbé teszi a termést, de a növények ellenállóbbak is lesznek a kórokozókkal szemben!

A levél elszíneződése, a satnya termés, vagy a termés elmaradása mind annak a jele lehet, hogy kerti fűszereink és zöldségeink, vagy esetleg gyümölcseink alultápláltak. De ezen lehet változtatni, ugyanis mára a mű- és szerves trágyák széles palettáját vehetjük meg a gazdaboltokban. Persze a legjobb, ha egész évben komposztálunk, és mindig odafigyelünk arra, hogy megfelelő pH- és tápérték álljon vetéskor a magvak rendelkezésére. Azonban utána sem árt, ha résen vagyunk.

A megfelelő időben kijuttatott magnézium hozzájárul növényeink egészségéhez.

Az egyik ilyen ásványi elem, amelyből nekünk, embereknek sem árt egy kis plusz, a magnézium. Ez a klorofill képzéséhez elengedhetetlen, ami nélkül fotoszintetizálni sem tudnak szegény növények. A levél sárgulása magnéziumhiányra utalhat. Ezt megelőzendő, növényeink jóllétéhez hozzájárulhatunk levélpermettel vagy a magnézium talajba történő adagolásával.

A levélpermetezés nem túl hatékony, mivel a lágyszárúnk keveset tud felvenni ebben a formában, és az eső is lemoshatja a permetet. A talajba juttatott tápanyag jóval hatékonyabb. A mész kijuttatásával nagyon csínján kell bánni, mert ha sokat teszünk a földbe, akkor ez megakadályozza, hogy a növény felvehesse a magnéziumot. Ugyanez a helyzet akkor, ha káliumműtrágyát teszünk ki nagy mennyiségben.

Összegezve tehát a magnézium elengedhetetlen a fotoszintézishez, de vigyázzunk, nehogy túl savas környezetben próbálkozzunk vele!

search icon