Kutyák segíthetnek a fertőzött növények beazonosításában
Kutyák segíthetnek a fertőzött növények beazonosításában

A dél-olaszországi Puglia régióban, Parabitában található Vivai Giurannában, egy több mint egymillió növényt számláló, kiterjedt kereskedelmi üvegházban egy baktériumtípus után kutatnak. Ez az a faj, amely az elmúlt évtizedben pusztított a dél-olaszországi olajfaligeteken.

A Xylella fastiodiosa egy olyan baktérium, amely eltömíti a fák és más fás növények xilémjét, vagyis a gyökerekből a levelekbe vizet szállító ereket. A növény így lassan pusztulásnak indul. A betegséget egy rovarfaj példányai, a köpetbogarak terjesztik: amikor megharapnak egy fertőzött levelet, a baktérium a nyálukba kerül, és a bogarak továbbadják a betegséget, amikor a következő egészséges növényen táplálkoznak.

2020-ban az olasz csendőrség egyik volt tisztjének, Di Noianak eszébe jutott a megoldás. Szolgálata során a tiszt nyomkövető kutyákkal dolgozott a kábítószerek és robbanóanyagok felderítésénél, erről jutott eszébe, hogy a kutyák talán segíthetnek a Xylellát is azonosítani.

Keresni kezdtük a kutyák által a növényeken végzett hasonló munkákat, és rátaláltunk arra, hogy egy kaliforniai szakértői csapatra, akik kifejlesztették, hogy hogyan lehet a szaglást felhasználni a citrusfélék baktériumainak kimutatására.

– mondja Di Noia.

A lehetőségtől felbuzdulva Di Noia beszélt erről az ötletről az Ente Nazionale della Cinofilia Italiana, és a Nemzeti Kutatási Tanácsban a Xylella vezető kutatóival. Az ötlet ígéretesnek látszott, ám egy kutya kiképzése azonban nem könnyű, és időbe telhet. Serena Donnini, az ENCI kutyakiképzője és a Xylella-kereső kutyák kísérleti programjának koordinátora szerint vannak olyan kutyafajták, például a springer spániel, a német juhász, a cocker spániel és a labrador, amelyek nagyobb orr- és mellkasfelületüknek köszönhetően nagyobb eséllyel válnak jó szuperszaglókká, és hosszabb műszakokban, önirányítással, gyakran órákig követve egy szagot, dolgoznak.

A betegség ellen nincs ismert gyógymód, és ha egyszer megfertőződött, a növény lassan elszárad. A Xylellának többféle törzse létezik, és a legutóbbi számítások szerint együttesen 595 növényfajt érint világszerte. Az elmúlt évszázadban a Xylella megtizedelte a brazíliai narancsültetvényeket, a dél-kaliforniai szőlőültetvényeket és a tajvani körtefákat.

Ha Paco és kollégái megbízhatóan fel tudják fedezni a Xylella-fertőzött fákat az olajfarmokon, akkor megállíthatják a fertőzés terjedését, és sok más fát is megmenthetnek. A kutyák segíthetnek megállítani a terjedést a kritikus stratégiai helyeken, például az üvegházakban és a kikötőkben.

(Forrás: bbc.com)

search icon