Magaságyás fából – Így óvjuk a szerkezetet!

Magaságyás fából – Így óvjuk a szerkezetet!
Magaságyás fából – Így óvjuk a szerkezetet!

Amennyiben könnyen karbantartható, bőtermő magaságyásos veteményeskertet szeretnénk, az ágyáskeretek kialakításakor több lehetőségből válogathatunk. Megépíthetjük kőből – például téglából, zsalukőből –, így strapabíró szerkezetet kapunk. Igen dekoratív (és időigényes) megoldás a kerítések építéséhez is használt gabion háló, óriás folyami kaviccsal (kövekkel) töltve.

Gyártanak lemezből is könnyen összeszerelhető ágyáskereteket, akár famintázatú dizájnnal is. Én azonban mégis a faszerkezeteket kedvelem leginkább. A maga természetességével tökéletesen harmonizál a konyhakerttel. Változatosan kivitelezhető, és ha városi kiskertbe tervezzük, a pihenőkert részeként is megállja a helyét, akár egy szép kerti bútordarab.

A faanyag kültéri használatának ugyanakkor megvannak a maga hátulütői is. Amennyiben ágyásunk adottságait sok évig ki szeretnénk használni, gondoskodnunk kell a fakeret védelméről, hogy ellenállóbbá tegyük az időjárás viszontagságaival szemben.

magaságyás védelme
Magaságyásos közösségi kert. Nemcsak hasznos, de szép is: mahagóni és tölgy színű ágyáskeretek.

Béleljük is ki ágyásainkat!

Magaságyásaink esetében nemcsak a keret külsejének védelméről kell gondoskodnunk. A nyirkos földdel való érintkezéstől is óvnunk kell a fát, ezért még töltés előtt ajánlott vízhatlan fóliával kibélelni. Ebben az esetben szóba jöhet a tófólia, de még jobb megoldás a drénlemez. Ez utóbbit – amely dörken lemez, felületszivárgó fólia néven is ismert – a házak szigeteléséhez is használják, buborékos felével az ágyáskerethez rögzítve gondoskodik annak szellőzéséről is.

magaságyás védelme
Körben drénlemezzel, alul vakondhálóval bélelt magaságyás raklapmagasítóból, még a töltés előtt.

A lemezt vagy fóliát tűzőgéppel vagy szögekkel is rögzíthetjük a keret belsejéhez. Ha biztosra szeretnénk menni, előtte lekezelhetjük a takarni kívánt részt felületvédő anyaggal, ám ha erre szintetikus lazúrt használunk, a fóliával való bélelés kötelező! Magaságyásaink biológiai kiskertek, a termőközeg semmiképp ne érintkezzen vegyszerrel!

A magaságyás-fakeret külső védelme

Amennyiben magaságyásainkat a díszkertbe tervezzük, fontos szempont lehet az esztétikum. Bár nem elvárás, de miért is ne lehetne kertünk dekoratív eleme a magaságyásos veteményes? Ha egyedi elképzeléseinket szeretnénk megvalósítani, bátran használhatunk kültéri festéket, lazúrt a fa külső kezeléséhez. Festés előtt csiszoljuk meg a faanyagot, majd használhatunk alapozót, végül pedig pingáljuk a nekünk tetsző színre! Ha csak a faanyag természetes szépségét szeretnénk kiemelni, dönthetünk a színtelen vékonylazúr mellett is. Ugyanakkor azzal érdemes tisztában lenni, hogy a festék sem biztosít örökre szóló védelmet. Pár évente a fát érdemes újrakenni, az eredeti színe szemmel láthatóan is fakul.

magaságyás védelme
Rusztikus stílusú ágyáskeretek szélezetlen vörösfenyő deszkából, a faanyag természetes szépségének hangsúlyozására kívülről színtelen vékonylazúrral kezelve.

Természetes megoldások: égetés, lenolaj

Igen paradox módon, ha megégetjük a fát, ezzel ellenállóbbá tesszük a nedvességgel, rovarkárokkal szemben. Na, nem arra gondolok, hogy gyújtsunk alá az elkészült ágyásainknak, és melegedjünk a tűz mellett! Viszont egy gázpalackra csatlakoztatott disznóperzselővel már eredményesek lehetünk. Az égetés során gyönyörűen kirajzolódik a fa természetes erezete. Ha csak enyhén pörkölünk oda neki, elsősorban dekoratívabbá tesszük. Sajnos az erős napsugárzás az így nyert mintázatot nem sokáig kíméli. Ha az égetéssel valóban a tartósítás a cél, akkor el kell szenesítenünk a fa külső felületét, majd organikus felületvédő olajjal átkenni. Az itthon elterjedt lenolaj vízhatlan felületet képez a fa külső rétegén, égetéssel kombinálva természetes megoldás a kültéri faanyag védelmére. Az olajas kezelést azonban itt is érdemes pár évente megismételni.

magaságyás védelme
Égetett magaságyáskeretek drénlemezzel bélelve. Ágyásainkat téglaalapra építve gondoskodhatunk arról, hogy alulról se érje a keretet nedvesség.

A legjobb természetes felületzáró: a tungolaj

Oly régóta szerettem volna már kipróbálni ezt a csodaszerként emlegetett természetes olajat, és végre jött egy megrendelő, aki nem akart műanyagot látni az ágyásaiban! Tény, hogy a tungolajjal történő kezelés idő- és költségigényesebb, mint a lazúr és drénlemez párosítás, de az eredmény tényleg lenyűgöző. És teljesen természetes!

A tungolaj vagy kínai faolaj azzal a speciális tulajdonsággal bír, hogy mélyen beszívódik a fa pórusaiba, és belülről keményíti meg az anyagot. Ennek köszönhetően vízállóbb felületet nyerünk, mint a lenolaj használatával. A tökéletes eredmény érdekében a fentebb leírtak szerint égessük, szenesítsük el a fát, majd több rétegben vigyük fel rá az olajat! A kezelések között érdemes 1–2 napot várni a teljes száradásig.

tungaolaj
Tungolaj és égetés, természetes megoldás a faanyag tartósítására
tungaolaj égetés
Égetett, tungolajjal kezelt deszkák. Az olaj gyönyörű színárnyalatot kölcsönöz a fának.

Ha a deszkák mindkét oldalát eszerint kezeljük, ezzel a fóliás bélelést is kiválthatjuk. Igen, tényleg sok munka, de hosszú távon megtérül a befektetett idő. A tungolaj nem csak szuper vízlepergető felületet képez; az égetett faanyag gyönyörű, mahagóniszerű meleg árnyalatot kap tőle! Csak ajánlani tudom mindenkinek.

search icon