Magaságyás-telepítés kora tavasszal
Magaságyás-telepítés kora tavasszal

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fantasztikus dolog egy saját konyhakert! Mindez manapság már vidéki elvonulást sem feltételez, annyi jól bejáratott módszer létezik a városi körülményekhez igazított zöldségnevelésre. Lakásban élők akár egy erkélyen, gangon is belevághatnak, de ha van egy talpalatnyi hasznosítható földünk, már gondolkodhatunk magaságyásban!

A magaságyás szuper lehetőség arra, hogy a talaj minőségétől függetlenül szinte bárhol kialakíthassuk saját kis konyhakertünket. Nincs szükség hozzá nagy területre, így tökéletes választás lehet városi kiskertbe, társasház udvarára, közösségi kertnek. Az egyre növekvő élelmiszerárak és a nagyüzemi termelés élelmiszer-biztonsági kockázatai mellett érdemes fontolóra venni, hogy a betevőnk egy részének előállítását magunkra vállaljuk. Magaságyással akár teljesen kezdők is elindulhatnak ezen az örömteli úton, amelynek során nem csupán egészséges táplálékhoz juthatunk, de környezeti lábnyomunkat is csökkentjük, a bolygónkat is kíméljük.

A magaságyás-telepítésnek nem feltétlenül kell költséges folyamatnak lennie, sőt! A feltöltéséhez hasznosíthatunk kerti hulladékot, és akár a keretét is elkészíthetjük a háztartásban kallódó anyagokból. Tehát a hulladékcsökkentés, a hulladékhasznosítás kiváló eszköze is egyben! Plusz egy piros (zöld) pont a magaságyásnak!

Korábbi cikkünkben már részleteztük a magaságyás építésének, őszi telepítésének folyamatát, amikor is dúskálunk a kerti hulladékban, és az összegyűjtött avar is kiváló helyet találhat magának ágyásainkban. De mi a helyzet kora tavasszal, honnan szerezzünk szerves hulladékot, amikor még a fű se nő?

Mivel töltsük meg magaságyásainkat kora tavasszal?

Arról már több szó esett, hogy a magaságyás nem pusztán egy derékmagasságba emelt, bekeretezett földkupac. A magaságyás „lelke” az alsó rétegekbe halmozott szerves hulladék, ilyen formában a magaságyás-telepítés szűk keresztmetszete az, hogy rendelkezésünkre áll-e elegendő töltőanyag a megépítéséhez.

Március elején, ha körbenézünk a kertben, vakarhatjuk a fejünket. Kopasz fák, kopott, megsárgult fű, szinte már sóvárog a szemünk némi zöld után. Nincs is szívmelengetőbb látvány ilyenkor a néhány kora tavaszi hagymás virágnál, ahogy fodrozódva törnek elő mélyzöld leveleikkel a szürke földből.

Ugyanakkor pánikra semmi ok! Máris mutatom a trükköket, amelyek segítségével akár azonnal nekikezdhetünk megalkotni saját ágyásainkat. Minél előbb elkészülünk, annál korábban vethetjük, szüretelhetjük friss zöldségeinket!

Barna hulladék a metszésből

A magaságyás legalsó rétegébe a lassan bomló barna hulladék kerül, amely – a komposztáláshoz hasonlóan – a magas széntartalmat biztosító komponense töltelékünknek. Kora tavasszal mi sem egyszerűbb, mint ehhez hozzájutni! A szezonindító kerti munkákhoz hozzátartozik, hogy megmetsszük a fákat, visszavágjuk a cserjéket. Az így nyert ágakat, gallyakat ahelyett, hogy kötegelve a helyi hulladékszállító rendelkezésére bocsátanánk vagy esetleg elégetnénk, tegyük félre a magaságyásunkhoz!

A töltelék legaljára a vastagabb ágak kerüljenek! Még jobb, ha korhadt, száraz ágakat is hozzá tudunk adni, amelyek gyorsabban bomlanak, és megtartják a vizet. Ideális, ha erre ágaprítékot halmozunk, amelyet könnyedén előállíthatunk saját otthonunkban is. A barna hulladék a szerves hulladékunk egyharmadát ne haladja meg!

Az ágyások aljára kerülnek a nagyobb ágak, gallyak, ezek gondoskodnak a későbbiekben a felesleges víz elvezetéséről is.
A magaságyás alsó rétegei: vastagabb ágak és rájuk halmozott apríték.

Ágdarálás komposztaprítóval

Viszonylag olcsón (akár használtan is) beszerezhetünk egy kis teljesítményű elektromos szerkezetet, amely jó szolgálatot tehet a kertben. Ha kihasználhatósága kérdéses, akár többen is összeállhattok, és közösségi használatra beruházhattok egybe. Az ágapríték nemcsak a magaságyásba szükséges. Komposztáláskor is figyeljünk arra, hogy a zöldhulladékot rétegezzük a barnával, a frissen metszett ágakat pedig aprítást követően tegyük a komposztba! (Olyat is hallottam, hogy valaki tavasszal az ágakat darálja vele, ősszel pedig a kemény gyümölcsöket, a birsalmát, a körtét aprítja vele a pálinkacefréhez.)

Arra vigyázzunk, hogy az elektromos aprító elég érzékeny eszköz, könnyű benne kárt tenni, ha nem tartjuk magunkat a használati utasításban foglaltakhoz. Ne hagyjuk, hogy a kezelő személyzetet elkapja a gépszíj, és vastag, gallyazatlan ágakat dugdosson bele! Ha a használati utasítás 4 centis átmérőt ír, akkor ennyi, és kész, nem kell kísérletezgetni.

magaságyás készítés 
ágdaráló

Ha pedig kicsiben gondolkodunk, és nem kell mázsányi metszési mellékterméket feldolgoznunk, fogjunk egy metszőollót, és lássunk hozzá az aprításhoz! Ennek a módszernek az az előnye, hogy pár óra leforgása alatt egészen meditatív állapotba ringat…

Szellőztessünk gyepet!

Mi a szösz? Megmosolyogtató lehet elsőre a kifejezés, ha valaki korábban nem találkozott még vele. Valójában viszont fontos, szükséges tevékenységről van szó, amelyet bizonyos időközönként el kell végeznünk, ha üde, zöld, egészséges pázsitot szeretnénk. A gyepszellőztetés kora tavasszal pedig épp aktuális! (Azért a márciusban visszakacsintó kemény fagyok elmúltát várjuk meg vele!)

A gyepszellőztetés során a füvet függőleges irányban „nyírjuk”, eltávolítjuk a gyepfilcet, a mohát, az esetleges gyomokat, ezáltal segítve a pázsit megújulását. Kis területről is meglepően sok zöldhulladékot nyerhetünk ki általa!

magaságyás készítés
gyepszellőztetés

Az érési folyamatok beindításához a barna hulladékunk mellé elengedhetetlen a nitrogéndús, szerves zöldhulladék. A gyepszellőztetést kisebb területen végezhetjük kézzel, tökéletes eszköz hozzá egy lombseprű. Nagyobb területhez beruházhatunk egy gyepszellőztető gépre, vagy kérhetünk kölcsön a szomszédtól is (ha az ő pázsitja mindig zöldebb, egészen biztosan van neki)! Az így kinyert kerti hulladékot pedig hasznosítsuk a magaságyásunkban! Legyünk leleményesek! Ha a mi kertünkben nincs gyep, vagy nem szellőztetünk, bizonyára találunk ismerőst, szomszédot, aki igen, és kifejezetten örömmel veszi, ha megszabadítjuk őt a számára felesleges hulladéktól.

A legtöbb településen van zöldhulladék-gyűjtés. A kihelyezett zsákok tartalmát csak úgy nem vihetjük el, de érdemes becsöngetni a szomszédokhoz, hogy elkérjük a hasznos tápanyagforrást.

Megmaradt avar

Ha a kertben van még nyomokban őszi avar, gereblyézzük össze, és mehet a fentebb vázolt rétegek tetejére! És ezzel meg is vagyunk! Ily módon töltsük meg ágyásainkat legalább félig, kétharmadig, majd erre jöhet a trágya, a termőföld, a virágföld, az érett komposzt. Ne feledjük, ha fakerettel dolgozunk, belülről mindig béleljük vízhatlan anyaggal (pl. drénlemezzel)! Ezt természetesen még a töltés előtt tegyük meg, alulra pedig helyezzünk vakondhálót! És felejtsük el a geotextilt, semmi keresnivalója a magaságyásban! Netes fórumokon belefuthatunk abba, hogy a béleléshez vagy az ágyások aljára is ezt ajánlják, mint valami univerzális felhasználású kerti szőttest. A geotextil valójában mindkét funkcióra alkalmatlan!

Körben drénlemezzel, alul vakondhálóval bélelt magaságyás raklapmagasítókból, még a töltés előtt.

Környezet- és pénztárcakímélő megoldások

Szeretem hangsúlyozni, hogy a magaságyás a természet körforgására épít, és nem valami úri huncutság. Kritikusai általában azt vetik a szemére, hogy csak egy divatos hóbort, túl költséges és tök felesleges, hisz földet túrni bárhol lehet. Valójában van olyan helyzet, amikor a magaságyás kizárólagos megoldásként jöhet szóba, ha konyhakertet tervezünk. Segítségével pedig annak sem kell lemondania a saját veteményesről, aki esetleg nem örökölte a dédszülők földjét és/vagy agrárhagyományait. A magaságyás-telepítés ugyanakkor tényleg költségessé válhat, ha utánajárás nélkül, kizárólag a kertészeti áruházláncok csábító és kényelmes ajánlataira hagyatkozunk. Változatos magaságyás-kínálatuk mellett még a méregdrágán árusított töltőanyaghoz is hozzájuthatunk ily módon. Ha viszont magunk készítjük el, nemcsak pénzt spórolhatunk, de bizonyára jobban fogjuk szeretni is. Szánjunk hát rá időt, mert a kezdeti energiabefektetés aztán többszörösen megtérül!

A magaságyás telepítése fenntartható eljárás, mivel a természet körforgására épít, a komposztálás révén pedig hulladékból könnyen hasznos tápanyagot készíthetünk. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó kiemelten foglalkozott.

Kiemelt kép és fotók: MÁS Kert

search icon