Vajon mekkora a ruháink környezeti lábnyoma?
Vajon mekkora a ruháink környezeti lábnyoma?

Franciaországban ez januártól egyszerűen kideríthető lesz, ugyanis kötelező lesz feltüntetni a ruhákon az azokhoz kapcsolódó kibocsátást.

Bár a pontos részletek még kidolgozás alatt állnak, az biztos, hogy ezután a ruházati cégeknek sokkal jobban oda kell majd figyelniük a részletekre. Például transzparensé kell válnia annak, hogy hol és hogyan termesztették/gyártották a ruhák alapanyagát, milyen anyagokat használtak a ruhák színezésére, mennyit utaztatták azokat vagy épp annak, hogy milyen energiaforrásból származó áram működtette a varrodákat.

A törvény üzenete világos: kötelező lesz, ezért a márkáknak fel kell készülniük, hogy termékeiket nyomon követhetővé tegyék, és hogy megszervezzék az automatikus adatgyűjtést.

– mondta Erwan Autret, az ökológiai átállásért felelős ügynökség (ADEME) munkatársa

A franciához hasonló szabályozást fontolgat az Európai Unió is, így hamarosan talán itthon is segíthet a ruhaválasztásban a környezeti lábnyomot taglaló címke. Ez már csak azért is fontos lenne, mert az ENSZ szerint a ruhaipar felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás nagyjából 10%-ért, valamint a vízfogyasztás és a hulladék jelentős részéért. A címke mellett kampányolók szerint az ilyen intézkedések kulcsfontosságú részét képezhetik a probléma megoldásának.

Ez arra kényszeríti a márkákat, hogy átláthatóbbak és tájékozottabbak legyenek, hogy adatokat gyűjtsenek és hosszú távú kapcsolatot alakítsanak ki beszállítóikkal. Ezek mind olyan dolgok, amelyeket eddig jellemzően nem tettek meg.

– mondta Victoire Satto, a fenntartható divatra összpontosító The Goods médiaügynökség munkatársa

Az AFP-nek nyilatkozó környezetvédők szerint a címke még önmagában nem a megoldást jelenti. Szerintuk a divatipar elleni fellépés részeként további intézkedésekre van szükség.

Nagyon jó, hogy hangsúlyt fektetünk az életciklus-elemzésre, de a címkéken túl is tennünk kell valamit. A hangsúlyt a terméktervezésre vonatkozó szabályok meghatározására kellene helyezni, hogy a legrosszabb termékeket kitilthassuk a piacról, illetve fontos lenne megtiltani a visszaküldött és eladatlan áruk megsemmisítését, valamint nagy szükség lenne gyártási korlátok meghatározására is.

– mondta Valeria Botta, a Környezetvédelmi Koalíció a Szabványokért nevű szervezet tagja
search icon