Tudtad, hogy a zöldhulladék is lehet veszélyes?
Tudtad, hogy a zöldhulladék is lehet veszélyes?

A nagy mennyiségben szabálytalanul kihelyezett zöldhulladék elsősorban olyan területeken lehet veszélyes, ahol természetes vagy természetközeli élőhelyek vannak – hívta fel a figyelmet a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert divíziójának természetvédelmi és erdőkezelési osztályának vezetője.

A BKM Nonprofit Zrt. a fővárosban évente közel 50 ezer tonna zöldhulladékot gyűjt össze, komposztál és juttat vissza a körforgásba. A szemét ezen formájával kapcsolatban a legnagyobb tévhit, hogy ártalmatlan. Miért tévedés mindez?

Bajor Zoltán magyarázata szerint a rengeteg plusz zöldhulladék komoly többlettápanyagot ad az adott területnek, a feldúsulás pedig elsősorban olyan tápanyagigényes és tájidegen, adott esetben invazív növény- és állatfajoknak kedvez, amik komoly veszélyt jelentenek a természetes-, illetve természetközeli élőhelyekre, valamint közvetetten, bár mesterséges zöldfelületek, de a fasorokra és parkokra is

A szakértő szerint a zöldhulladéktól legegyszerűbben komposztálással szabadulhatunk meg, Budapesten például a mobilunkkal is könnyen találhatunk komposztálókat a Főkert Fatár nevű applikációja segítségével.

A kiskertek esetében a saját komposztáló a legjobb megoldás. Ha erre nincs lehetőségünk, vagy nem akarunk vele foglalkozni, akkor pedig ott a BKM Nonprofit Zrt. FKF divíziója, amely rendszeresen gyűjt be zöldhulladékot, majd szállít a pusztazámori hulladéklerakóba, ahol szintén komposztálják, majd ez visszakerül a természetes körforgásba. Ugyanezt tudja biztosítani a Főkert Keresztúri úti komposzttelepe, ahol bárki leadhatja a zöld hulladékát.

Fontos tudni, hogy a zöldhulladék szabálytalan kihelyezése helyszíni bírságot, illetve szabálysértési eljárást vonhat maga után.

(Forrás: infostart.hu Kép: pexels.com)

search icon