Virághagymák ültetése: a 6 legfontosabb tudnivaló

Virághagymák ültetése: a 6 legfontosabb tudnivaló
Virághagymák ültetése: a 6 legfontosabb tudnivaló

Még a legjegesebb szívet is megolvasztja a tavaszi hagymások virágzása. A virághagymák ültetése pedig még most megtörténhet, ha tavasszal virágtengerre áhítozol. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Kevés szebb látvány van a tavaszi kertben, mint a hagymások virágzása. Azontúl, hogy szépek, már tavasszal a kertedbe vonzhatják a rovarokat. Érdemes tehát még az utolsó langyosabb őszi napokat kertészkedéssel tölteni: egy kis kreativitással gyönyörű virágágyásokat hozhatsz létre.

Persze, mint a legtöbb kerti tevékenység esetében, itt is oda kell figyelned néhány szempontra.

Miért ősszel ültess?

A kora tavasszal virágzó hagymásokat, mint a nárcisz, a krókusz, a jácint vagy a tulipán, az első fagyok beállta előtt el kell ültetni. Ehhez most még pont időben vagy, de a fagyosszentek után már nem érdemes ezeket a hagymásokat beültetni. A legnépszerűbb tavaszi virágok pompázásához ugyanis fagyhatás szükséges. Így ezeket érdemes október végéig a földbe helyezni.

Ha lemaradnál, akkor sem kell aggódni, ugyanis vannak kifejezetten tavasszal ültetendő virágok, mint a liliom, a nőszirom, a szerelemvirág vagy a koronaliliom.

Cserépbe pedig egész évben ültethetsz virághagymát, a kulcs itt is a hideghatás. Ez lehet a pince hűvöse is, a lényeg, hogy ne fagyjanak el a hagymák. Kihajtásukig (ami nagyjából 6–8 hét) a hidegben kell tárolni a növényeket.

Hűtőszekrényben is tárolhatod a hagymákat ültetésig: ehhez nedves faforgács kíséretében helyezd őket egy zacskóba 6 hétre. Fontos, hogy minden héten ellenőrizd az állapotukat.

A virághagymák ültetése tehát általában ősszel történik, de akár karácsonyra is hajtathatsz cserépben ezekből a színpompás virágokból.

nőszirom
A nőszirom tavasszal is ültethető.

Hogyan válaszd ki a megfelelő hagymást?

Az elsődleges szempont természetesen az, hogy milyen virágot szeretnél látni a kertedben. Alapvetően két megközelítés ismeretes: a hagymás, tavaszi virágözön, amikor csak hagymásokat rendezünk az ágyásba; illetve a hagymások évelőkkel való párosítása.

De létezik egy harmadik megoldás is, ha szeretnél csak a hagymásokra fókuszálni, és minden évszakban gyönyörködni a virágokban. Ha a tulipán, jácint, nárcisz hármasán túl vizsgálódsz, meglátod, milyen sokféle, különböző időszakokban virágzó hagymással találkozhatsz.

Elsősorban tehát érdemes eldönteni, milyen ágyást szeretnél. Egy jól megálmodott ültetési tervvel ugyanis biztos a siker.

Lássuk, hogyan érdemes párosítani a hagymásokat!

A hagymásokból gyönyörű ágyás alakítható ki.

Hogyan párosítsd a növényeid?

Csupa tavaszi hagymás esetén ajánlatos úgy tervezni az ágyást, hogy különböző méretű és színű növényeket kombinálj.

Az apróbb virágokat, mint a krókusz, a csillaghagyma vagy a hófény, az ágyás elejére, vagy annak jól látható részére célszerű ültetni. Őket elsősorban csoportokban ültesd a megfelelő hatás érdekében!

A magasabb virágzású növényeket bátran párosítsd évelőkkel! A nagyobb kiterjedésű, kötött évelők mellett remekül mutat a tulipán, a nárcisz vagy a pünkösdi rózsa.

A hagymás virágágyat pedig a fokozatosság elve alapján is létrehozhatod. Vannak ugyanis tavasszal, nyáron és ősszel virágzó hagymások is. Így az év minden részében évezheted a sokszínűséget.

A liliomok, a díszhagymák például nyáron virágzanak, az őszi kikerics, a begónia vagy a dália pedig ősszel.

Tervezéskor érdemes a magasra növőket a háttérben elhelyezni, míg a korábban virágzó, alacsonyabb növényeket az ágyás elején vagy kis szigeteket alkotva beültetni.

Az ősszel virágzó díszhagyma színes foltja lehet az ágyásnak.

Hova és hogyan érdemes ültetni?

A hagymások nagy részének jó vízelvezetésű talajra és napfényre van szüksége a virágzáshoz. A túl nedves közeg nem ideális a számukra, ugyanis berothadhatnak. Ha túl agyagos a talaj, nem árt lazítani kicsit. Így tehát az ágyás tervezésekor ezeket a szempontokat figyelembe kell venned.

Lássuk az ültetés menetét!

 1. Találd meg a virághagymáid számára az ideális helyet!
 2. A hagyma méretéhez képest az ültetőgödörnek háromszor akkorának kell lennie!
 3. Csúcsukkal felfelé helyezd a gödörbe a hagymákat!
 4. Ne sorban, hanem csoportokban ültesd el a virágokat a szebb látvány érdekében!
 5. Töltsd fel a gödröt földdel, majd öntözd be a virágaid!
virághagymák kéz kerti szerszám
Jó minőségű földbe kerüljenek a hagymák!

Mire figyelj dugványozáskor?

Habár a virághagymák ültetése nem igényel különösebb szakértelmet, van néhány jó tanács, melyeket hasznos követned:

 • Vásárlás után érdemes mielőbb földbe helyezni a virághagymákat, vagy a fent leírt módon tárolni őket.
 • Banálisnak tűnhet, de ültetésnél mindig alaposan vizsgáld meg a hagyma gyökérrészét és a tetejét.
 • A megfelelő mélység általában a hagyma magasságának 2-3-szorosa.
 • A legszebb látványt a kis csoportok variálható formavilága adhatja. Bátran ültesd körbe vagy szabálytalan formákba a virághagymákat.
 • A virághagymák ültetése után jöhet a takarás: a földet megszórhatod falombbal, hogy a nagy hidegektől is védd virágaid.
 • Inkább kerüld a trágyázást, ugyanis a hagymák kiéghetnek.

Meddig maradhatnak a földben a hagymák?

A virághagymák felszedése bevett módszer, a kertészek is általában ezt ajánlják. Ehhez a virágzást követő elszáradás után a növényt meg kell tisztítani az elszáradt részektől, majd egy sötét, hűvös helyen szeptemberig pihentetni.

Vannak azonban, akik ezt a lépést kihagyják, és nem szedik fel a hagymákat. Én idén ebbe a csoportba tartoztam, tavasszal kiderül, jól döntöttem-e.

search icon