Hogyan lehet klímabarát a kerted? – Ajánló
Hogyan lehet klímabarát a kerted? – Ajánló

Gyakori kérdés, hogy egyénileg mit tehetünk a klímaváltozás ellen. Az a legegyszerűbb válasz, hogy alkalmazkodunk hozzá, és a környezetünket olyanná formáljuk, amely megbirkózik a változásokkal. Ilyen lépés lehet az is, ha a kertünket klímabarát módon alakítjuk ki vagy alakítjuk át. De hogyan lehetséges mindez? A Klímabarát kert című könyv hasznos gyakorlati tanácsokkal lát el.

Közvetlen környezetünk óriási hatással van ránk és a velünk egy háztartásban élőkre. Lehet ez a tényező maga a lakás, de ha kicsit kijjebb tekintünk, az erkélyünk vagy jelen esetben a kertünk is. A kert ugyanis egy hatalmas természeti játszótér, amelyet kényünk-kedvünk szerint alakíthatunk. Ültethetünk rengeteg virágot, készíthetünk veteményeskertet vagy magaságyást, de a fák birodalmává is tehetjük.

Van azonban egy szempont, amelyet egyre inkább figyelembe kell vennünk a kert kialakításakor: ez pedig a klímaváltozás.

Margit Benes-Oeller nemrég megjelent könyve a klímaváltozás és közvetlen környezetünk kapcsolatát helyezi előtérbe.

A kert jól átgondolt megtervezése ugyanis a mi felelősségünk: a térkő és a hőt okádó beton helyett egy árnyas, hűvös és élettel teli kert nemcsak klíma-, hanem jövőbarát megoldás is.

A klímaváltozás és a kert

A tájépítészmérnök kiemeli, hogy a növények remekül, de lassan adaptálódnak a klímaváltozáshoz.

Az elmúlt pár év nyaraiból már jól látszik, hogy kénytelenek vagyunk hosszú távon berendezkedni a perzselő, száraz nyarakra, a melegebb telekre. A növényekre pedig az évszakok megváltozása komoly hatással van. Egyes virágok hamarabb nyílnak, bizonyos zöldségek nem fejlődnek úgy, mint korábban, a fáknak pedig erőteljesebb időjárási körülményekkel kell megküzdeniük, mint valaha.

Nem mehetünk el tehát szó nélkül a jelenség mellett akkor sem, ha a kertünkről van szó.

zöldségek veteményes női kéz
Ahhoz, hogy szép legyen a termés, alkalmazkodnunk kell az új időjárási viszonyokhoz.

Az íróról
A szerző nem újonc a témában, hiszen rendszeresen publikál ökológiai témájú cikkeket, a kremsi egyetemen oktat kerttörténetet, és a természetközeli, kreatív kertek kialakításának specialistája.

Mit tesznek növényeink a klímáért?

A könyv egyik fő célja, hogy bemutassa, mennyi feladat hárul a növényeinkre, ha a kellemes és egészséges klímáról van szó. Számos elemzés kimutatta már, hogy a városok betontengereiben vagy – ne menjünk messzire – a letérkövezett kertekben mennyivel magasabb a hőmérséklet, mint a parkokban vagy a parkosított kertekben.

Ez a hőmérséklet-szabályozás nem véletlen, hiszen a növények párolgással és árnyékolással is hűsítik a környezetüket.

A könyv végigveszi, milyen sokrétű feladatot látnak el a növények már akkor is, ha csak klímaberendezésként tekintünk rájuk.

Mielőtt belevágunk egy kert kialakításába vagy a meglévő átalakításába, érdemes ezeket a szempontokat is szem előtt tartani, ugyanis sokkal könnyebb gyakorlatban megvalósítani az elméletet, ha konkretizálunk. Szerencsére ebben nagy segítség a Klímabarát kert is, amely a jövőre hangolt kert megértésére buzdítja az olvasóját.

ház kert növények
A ház körüli növények rengeteget tesznek a jó klímáért.

Így alakítsd ki a klímabarát kerted!

Tapasztalataim szerint az első lépés az elmélet megismerése, de gyakori probléma kitalálni, hogyan ültethetjük át mindezt a gyakorlatba. Hiszen hiába tudjuk, miért kell növényekkel teleültetni a kertünket, ha a növényeket nem megfelelően válogatjuk ki.

Például tudtad, hogy a borsikafű remekül illik a babhoz a kertben és a konyhában is?

Vagy azt, hogy a hagyma nemcsak kénvegyületei miatt fontos a szomszédainak, hanem a hasznos rovarokat is vonzza?

A kertünk klímájához alkalmazkodó cserjék, fák, évelők és zöldségek sokkal többet adhatnak, mint a pusztán találomra megvásárolt, beültetett növényrengeteg.

virágok klímabarát kert
Ha ismerjük az összeillő növényeket, sokkal kedvezőbb körülményeket alakíthatunk ki a kertben.

Ehhez a megfigyeléseken túl nem árt némi növényismeretre szert tenni. Margit Benes-Oeller könyve többek között ebben is a segítségünkre lesz. A klímához alkalmazkodó cserje- és évelőajánló mellett arra is hangsúlyt fektet, hogy a napos és félárnyékos kertrészek is megfelelő növényekkel gazdagodjanak.

A kertünk kialakítása nemcsak nekünk kedvez, hanem a következő generációknak is. Az, hogy közvetlen környezetünk hogyan birkózhat meg legkönnyebben a klímaváltozás hatásaival, rajtunk múlik.

A tájépítészmérnök könyve remek útmutató ahhoz, hogy a saját igényünknek és a kertünk adottságainak megfelelő környezetet hozhassunk létre. Ha az elmélet mellett szívesen szert tennél némi gyakorlati útmutatóra is, a Klímabarát kertet szeretni fogod.

Margit Benes-Oeller: A klímabarát kert – Környezetünk természetes klímaberendezése (Cser Kiadó, 2022. augusztus)

search icon