Faültetés ősszel: a legfontosabb előkészületek
Faültetés ősszel: a legfontosabb előkészületek

Ha október, akkor faültetés! Az ősz majdnem olyan mozgalmas a kertészkedők életében, mint a tavasz. Az őszi ültetések időszakában a fáké a főszerep. Lássuk, miként tervezd meg az ültetést, és hogyan válaszd ki a megfelelő fákat!

Miért őszre időzítsd a faültetést?

Tavasszal vagy ősszel? Érthető, ha felmerül benned a kérdés, különösen akkor, ha még nincs túl sok tapasztalatod a faültetésben. Egyes fajok a tavaszi, míg mások az őszi ültetést preferálják. Ezért először mindenképp annak nézz utána, hogy a kiválasztott fád vagy fáid számára melyik évszak az ideális.

Az őszi faültetést azért szokták javasolni, mert ilyenkor az őszi-téli csapadék nagyon jó hatással van a gyökeresedésre. Tavasszal pedig hamar beindul a vegetáció.

A szabadgyökerű fák számára különösen előnyös az őszi ültetés, hiszen a lombhullatás után a növény sokkal jobban meggyökeresedhet. Ez természetesen a földlabdás fákra is érvényes, amelyek azonban jól viselik a tavaszi ültetést is.

Mikorra tervezzük a faültetést?

Ahogyan írtuk, ősszel vagy tavasszal érdemes elültetni őket. Ősszel a lombhullatás után, az első fagyok előtt, tavasszal pedig a fagyok után, de még a rügyfakadás előtt ültesd ki a csemetéket! Különösen a szabadgyökerű fák elültetésénél ügyelj a pontos időzítésre!

apa fiú faültetés természet
A megfelelő fa kiválasztása az egész családnak örömet jelenthet.

Hogyan válasszunk?

Abban szeretnénk segíteni, hogy felkészült legyél, amikor ellátogatsz egy kertészetbe, vagy keresgélni kezdesz a webshopok kínálatában. Ha még nem vagy gyakorlott faültető, a választásban kérd szakértő segítségét! Az alábbi szempontok segíthetnek a döntésben.

Kertünk lehetőségeinek felmérése

Azért fontos felmérned kerted adottságait, hogy biztosan olyan fát válassz, amely jól érzi magát nálad, és sokáig éke lehet kertednek. Ha a fa nem illik a körülményekhez, akkor megbetegedhet, vagy akár el is pusztulhat.

nő férfi kanna ásó facsemete
Öntözés, megfelelő talaj és eszközök: mindegyik fontos a faültetés során!

Szempontok, melyeket tarts szem előtt faültetéskor

Az alábbi szempontokat vedd figyelembe a facsemete kiválasztásakor!

 • A talaj minősége. A talaj állapotának felmérésében segítségünkre lehet még akár a gyomok állapota is. Meg kell állapítanunk, hogy mennyi és milyen tápanyag pótlására lesz szükség a fa egészséges növekedéséhez. A jó hír az, hogy a tápanyag-utánpótlás egyszerűen megoldható úgy, hogy ültetéskor a talajhoz általános virágföldet és házi komposztot vagy érett trágyát adunk.
 • Fényviszonyok. Ezt a kérdés nem bonyolult. Éppen úgy, mint más növények esetében, a fák között is vannak magas fényigényű és árnyéktűrő fajták. Figyeld meg, hogy a terület, ahová a növényt ültetnéd, mennyi fényt kap a nap folyamán?
 • Huzat. A fényviszonyokhoz hasonlóan az ültetés területén a szél játékát is érdemes megfigyelni.
 • Mennyi munka fér bele a mindennapokba? Egyes fák több törődést igényelnek, és érzékenyebbek lehetnek bizonyos betegségekre. Akkor válassz ilyen fajt, ha lesz időd és tudásod foglalkozni vele.
 • Egy vagy több fát szeretnél? A virágzó fák között vannak önmegtermékenyítő fajták, melyeken mind női, mind a hímivarsejtek megtalálhatóak, tehát a beporzáshoz nem szükséges másik fa. Azonban egyes fajok esetében szükség van más fák virágaiból származó virágporra, ha termést, esetleg gyümölcsöket szeretnél. A virágpor szállításában, a beporzásban vannak segítségünkre a méhek. Az utóbbi fafajták egyedei között tehát létezik porzó, és létezik termő. Itt arra figyelj, hogy rögtön két fát kell vásárolnod és elültetned! Érdeklődj a kertészednél, hogy hogyan párosítsd az elültetni tervezett fákat! Amennyiben sok fa van a környékeden, a szomszédos kertekben, arra is van esély, hogy a beporzáshoz nem kell több fát ültetned. Mindenesetre érdemes tájékozódni a már meglévő és a még elültetendő fák típusáról, hogy helyesen járhass el.
 • Szeretnél-e a fáról csemegézni? Ha igen, akkor egy díszfa helyett vagy mellett válassz gyümölcsfát is! Lehetőleg olyat, amelynek a termését valóban szereted. Rengeteg pénzt meg lehet takarítani az otthoni gyümölcstermesztéssel. Ezenkívül a saját kertünkben termesztett gyümölcsök íze nem hasonlítható össze a boltokban kaphatókéval. Ráadásul akár teljesen vegyszermentesen is termelhetünk!

Az ültetett fa három típusa

A fa megjelenése és nevelési módja alapján három fő típust különböztetünk meg. Egy adott fafajta esetében is több típussal találkozhatsz, a döntésedet leginkább a büdzséd, a szállítási lehetőségek és az ültetési tapasztalatod határozza meg. Lássuk a fő típusokat!

 • Földlabdás csemete:
  • Gyökérzetét jutaszövet/jutazsák veszi körül.
  • Figyelj arra, hogy a zsák tömör legyen, jól tartsa a gyökereket, és arányaiban ne legyen túl kicsi a növényhez, mert ez gyenge gyökérzetre utalhat!
  • Ezek a növények érzékenyebbek az ültetésre, ezért kellően nagy gödröt kell ásni számukra és figyelni a víz utánpótlására az ültetés után.
férfi gumicsizma facsemete
A földlabdás csemete ültetése során különösen figyelj oda az öntözésre!
 • Konténeres csemete:
  • Cserépben nevelt.
  • Előnye, hogy
   • egész évben, bármelyik fagymentes napon elültethető (akár nyáron is),
   • könnyebben szállítható a kisebb gyökérlabda miatt.
  • Kezdők számára a legbiztosabb megoldás, mert a gyökere nehezebben sérül az ültetés során.
  • Hátránya, hogy ez a legdrágább.
cserepes facsemete kezek föld
A konténeres csemetét szinte egész évben kiültetheted.
 • Szabadgyökerű csemete:
  • A gyökerek szabadon vannak, nincs körülöttük föld.
  • Ez a legolcsóbb választás.
  • Érdemes utánanézni az ültetés pontos menetének, mivel a gyökér könnyen megsérülhet.
  • Kiszállítás után ajánlott egyből elültetni.
  • Ebben az esetben ültetés után különösen ajánlott a mulcsozás.
facsemete föld ásó kéz
Szabadgyökerű csemete ültetése után használj mulcsot!

Miután alaposan átgondoltad, mit szeretnél, és tisztában vagy kerted adottságaival, készíts jegyzetet, és irány a kertészet!

Tanácsok az előkészületekhez

Az alábbi eszközöket szerezd be, mielőtt megérkezne a fa:

A következő dolgok abban segítenek, hogy a csemete egészségesen növekedhessen:

 • gyökéraktivátor, amely segíti a frissen elültetett fa gyökeresedését, ezáltal növeli túlélési esélyeit;
 • mulcs, amely gátolja a víz túlzott kipárolgását a talajból, támogatja az öntözést;
 • növekedési henger, ha biztosra akarsz menni, ez ugyanis megvédi a fiatal növényt a kártevőktől, és kedvező mikroklímát biztosít számára.

Minden kertész számára fontos a faültetés időszaka és az őszi munkálatok. Bízunk benne, hogy csemetéid egészségesen és erősen indulnak neki a következő évnek, és tavasszal gyönyörű rügyekkel örvendeztetnek meg!

search icon