4 módszer, ami kiváltja az avarégetést
4 módszer, ami kiváltja az avarégetést

2021-től országszerte tilos lesz az avar- és a kerti hulladék égetése. A parlament által elfogadott módosítás célja levegő minőségének javítása, a lakosság egészségének védelme. A tiltás mellett szól az is, hogy a levél égetés során rengeteg olyan tápanyag ég el és kerül feleslegesen a légkörbe, amit komposztálhatóvá vagy más módszerrel hasznosíthatóvá tehetnénk. A hellovidek.hu 4 olyan módszert mutat be, amelyekkel a kerttulajdonosok tudják hasznosítani a saját kertjükben a zöld hulladékot. A száraz avar többek között mulcsként, komposztként vagy gyeptrágyaként kerülhet vissza a körforgásba. 

Az őszi levelek ledarálva a magas széntartalmuk miatt kiváló alapot nyújthatnak a komposztáláshoz, sőt még a beteg ágrészeket is fel lehet használni külön szárítva. A felaprított leveleket organikus mulcsként virágágyásokba vagy zöldségeskertbe, fák, cserjék körül, vagy akár cserepekben, ládákban is hasznosak. 

A mulcs segít megőrizni a talaj nedvességét, hűvösen tartja, és megfékezi a gyomok elburjánzását. A levelek lebomlásakor tápanyagok is kerülnek a földbe, ami a férgek és mikroorganizmusok közreműködésével egy világosabb, porhanyósabb talajhoz vezet. 

A levélhumusz elkészítése még ennél is egyszerűbb: Gyűjtsük a leveleket egy kb. 1 méter magas kupacba a kert egyik árnyékos szélében, öntözzük meg, és néhány havonta ellenőrizzük, nem száradt-e ki. A kész humuszt ugyanúgy használható a kertben, mint a komposzt.

Ezeken kívül érdmes néhány zsák levelet elraktározni, hiszen tavasszal kiváló barna alapanyaga lesz a komposztnak

search icon