Miért komposztáljunk?

Miért komposztáljunk?
Miért komposztáljunk?

A kiskerti komposztálás közel sem bonyolult, idő- és energiaigényes folyamat. Sokkal inkább segítség a zöldhulladék kezelésében. Ráadásképp olyan szerves növényi trágyát nyerhetünk, amely kertünk egészségét szolgálja. Komposztálni lakásban is lehet, ezáltal jelentősen csökkenthetjük háztartási hulladékunkat, a végtermékből pedig szobanövényeink profitálhatnak. A komposztálás az egyik legjobb dolog, amit a bolygónkért tehetünk, nem pusztán „zöldhóbort”, hiszen számos közvetlen előnnyel kecsegtet. Így a kérdés sokkal inkább az, hogy miért nem komposztálunk.

A komposztálásról dióhéjban

A komposztálás a hulladékhasznosítás természetes módja, aminek során a szerves hulladékból növényi trágyát nyerhetünk. Olyan biológiai folyamat, ahol a zöldhulladék oxigén jelenlétében, mikroorganizmusok és egyéb talajlakó élőlények segítségével lebomlik, és tápanyagdús komposzttá alakul. Ennek során a szabad szemmel látható növényi részek szinte teljesen eltűnnek, és végeredményként egy ránézésre földszerű anyag keletkezik, amelyet kiválóan hasznosíthatunk díszkertben és veteményesben egyaránt, de még szobanövényeink is meghálálják.

A komposzt, kertünk csodaszere

Keresve sem találhatnánk jobb tápszert növényeink számára, mint a komposztálás végtermékét, ami az érett komposzt. Javíthatjuk vele növényeink kondícióját, amelyek így ellenállóbbá válnak a kártevőkkel és a kórokozókkal szemben. Használhatjuk díszkertben, veteményesben és magaságyásban a hiányzó tápanyagok pótlására, javíthatjuk vele a termés minőségét és mennyiségét. A komposzt, azaz a „fekete arany” olyan univerzális csodaszer, amely mindent tartalmaz, amire növényeinknek és a termőtalajnak szüksége lehet.

A komposztálás végterméke ajándék a növényeknek.
Kép: canva

Ennek oka egyrészt kimagaslóan aktív mikroflórája: egy marék komposzt körülbelül 8 milliárd (!) élőlényt tartalmaz. Ezek persze szabad szemmel nem láthatók, ugyanakkor jelenlétünk nélkülözhetetlen a termőtalajban. Az érett komposzt nagy mennyiségben tartalmaz továbbá ásványi anyagokat, megtalálható benne a növények fejlődéséhez szükséges nitrogén, foszfor és kálium, ám a műtrágyákkal szemben természetes formában. A komposzt használatának nagy előnye, hogy folyamatos és egyenletes tápanyagpótlást biztosít, a komposztot nem lehet túladagolni. Egy hasonlattal élve: míg a műtrágya növényeink táplálása szempontjából olyan, mint egy gyorsétterem – a növények gyorsan jóllaknak, majd gyorsan megéheznek –, addig a komposzt sokkal inkább a nagyi kamrapolca, ahonnan igény szerint és hosszú időn keresztül kiszolgálhatják magukat valami egészségessel.

A komposzt nemcsak tökéletes tápanyagforrás kertünk számára, de a talaj mechanikai és biológiai javítására is megoldás. Magas szervesanyag-tartalmának köszönhetően felpezsdíti a talajéletet, termővé varázsolja az anyagos, szikes, kizsigerelt földeket, javítja a talaj víz-, levegő-, hő- és tápanyag-gazdálkodását. Használhatjuk trágyaként, mulcsként; bármilyen igénybe vett talaj meghálálja a komposzttal való „táplálást”.

Nem csak a zöldségek kedvelik.
Kép: canva

Időt és pénzt spórolhatunk vele

A kiskerti komposztálással tulajdonképpen csak nyerhetünk. A kerti hulladék valójában kertünk értékes alkotóeleme, így érdemes megtartanunk magunknak. A helyben történő komposztálással csökkenthetjük a szemétszállítási díjat, és nem kell többet trágyára, műtrágyára és egyéb szerves tuningra költenünk. A komposztáló létesítése pedig közel sem költséges dolog, akár magunk is összeállíthatunk egyet maradék faanyagok felhasználásával.

Bizonyára sokak számára ismerős a helyzet, amikor mázsaszám cipeljük haza a zsákos virágföldet abban a hiszemben, hogy a „friss föld” az egyetlen jó megoldás az ültetéshez, átültetéshez, palántázáshoz. Jó hír, hogy a komposztálással megszabadulhatunk ettől a tehertől. A komposzt tökéletesen kiváltja a kétes minőségű zsákos földeket, sőt, tápanyagtartalma messze meghaladja ezekét. Ha egész évben a komposztálóba gyűjtjük a zöldhulladékot, a következő szezonra több mázsa humuszban gazdag „virágföldünk” lesz. Ha nem használunk vegyszereket a kertünkben, az érett komposzt is bio, azaz kemikáliamentes lesz.

A kerti hulladék új élete
Kép: Canva

Harmadával csökkenhet a háztartási hulladékunk

A komposztálás az egyik legkézenfekvőbb hulladékcsökkentési módszer. Becslések szerint a háztartási hulladék közel 30 százalékát teszi ki a komposztálható hulladék, tehát ennyivel könnyíthetünk a kukánk tartalmán. Ebbe a kategóriába a konyhai zöldhulladékon túl beletartozik például a kezeletlen fa-, papír- és az egyéb szintetikus vegyszerektől mentes organikus hulladék, amelyek mind komposztálhatók. Ha pedig kertes házban élünk, igazi megváltás egy kültéri komposztáló, amely képes elnyelni és átalakítani az egész éves kerti hulladékunkat.

A komposztálás fontos állomás a zero waste életmód felé vezető úton, erről Bea Johnson, a törekvés úttörője is hasonlóképp ír nagy sikerű könyvében. Az 5 lépcsős hulladékcsökkentés legutolsó foka az elkerülhetetlen hulladék helyben történő újrahasznosítása. Hatalmas felismerésként tartja számon, hogy a komposztálás „felnyitotta szemét a természet egyszerű és nagyszerű működésére”. 

Úton a zero waste életmód felé
Kép: canva

Kevesebb gázkibocsátás

A komposztálás az egyik legzöldebb dolog, amit a környezetünkért tehetünk. Az organikus hulladék helyben történő újrahasznosításával rengeteg üvegházhatású gázt megspórolhatunk a bolygónak, hiszen csökkenthetjük általa a hulladékszállítás és a hulladékégetés szülte kibocsátást. Cserébe az értékes szerves anyagok visszaforgathatók a rendszerbe, segítve ezzel az ökológiai egyensúly megtartását. A szerves hulladék a komposztálás révén képes megkötni a szenet, így ahelyett, hogy szén-dioxid formájában távozna, értékes tápanyagként visszakerülhet a földbe.

Az élet visszakerül a talajba.
Kép: canva

Ökotudatos szemléletformálás

A komposztálás során a zöldhulladék metamorfózisát végigkövetni egészen különleges élmény. Bepillantást nyerünk a természet alapvető folyamataiba. A komposztálás szemléletváltozást hozhat a hulladékról való gondolkodás terén: az első marék saját komposzt felhasználása után bizonyára másképp tekintünk majd a zöldhulladékunkra. Direkt módon bekapcsolódni a természet körforgásába azt is jelenti, hogy közvetlenül kapcsolódunk a természethez, és ez az élmény közelebb hozhat bennünket a környezetünkhöz a mindennapokban is.

Kiemelt kép: canva

search icon