Ha ezt látod, azonnal cseréld ki a földet a növények alatt
Ha ezt látod, azonnal cseréld ki a földet a növények alatt

Sokan nem is gondolnak arra, mennyire fontos a virágföld cseréje a növények alatt, pedig a talaj egy idő után elöregedik és kevesebb tápanyag lesz benne. Ugyanakkor nemcsak természetes okok vezethetnek a cseréhez, könnyen lehet ugyanis, hogy mi követtünk el hibát a növény gondozása során.

Az Agrárszektor összegyűjtött minden hasznos tudnivalót, amit a virágföld cseréjével kapcsolatban tudni érdemes, és cikkükből azt is megtudhatjuk, mikor és hogyan tegyük ezt meg.

Egy idő után bizony a termőföld is megöregszik, és elveszíti a tápanyagtartalmát, aminek az lehet az eredménye, hogy a növények már nem fogják jól érezni magukat, és a növekedésük, terméshozásuk is visszaesik majd – írja a balconygardenweb.com. Érdemes tehát bizonyos időközönként cserélni, felfrissíteni a földet a növények alatt, most pedig megmutatjuk azt is, hogy mikor és hogyan kell ezt megtenned.

Miért kell cserélni a virágföldet?

1. Tápanyag-kimerülés

Mivel a növények folyamatosan veszik fel a tápanyagot a talajból, egy idő után elkezd kimerülni belőle, ez pedig hamar tápanyaghiányhoz vezethet a növényekben. Ezt onnan vehetjük észre, hogy lassul a növekedés, elkezdenek sárgulni a levelek, és akadozik a virág- és terméshozás.

2. Talajdegradáció

Az öntözés, a gyökerek növekedése, és a szerves anyagok lebomlása a talaj szerkezetének változásához vezethet. Ilyenkor elkezd összetömörödni, és már kevésbé lesz képes magában tartani a vizet, ez pedig akadályozhatja a növény növekedését.

3. Fenntarthatóság és költségmegtakarítás

Ha bizonyos időközönként cseréljük, frissítjük a talajt, azzal költséget is takaríthatunk meg. Ráadásul a fenntarthatóság szempontjából is ajánlott odafigyelni rá.

Mikor kell cserélni a földet a növények alatt?

Nagyon sok jel utalhat arra, ha már eljött a termőföld cseréjének, frissítésének ideje. Mutatjuk, mikre érdemes odafigyelni:

 • Sárguló, gyengülő növények: Ha a növények a tápanyaghiány jeleit mutatják, például sárgulnak a leveleik, lassul a növekedésük, kevesebb virágot és termést hoznak, akkor eljött az ideje a talaj frissítésének. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy ezek a tünetek más problémákra – kártevők, betegségek jelenléte – is utalhatnak, így először zárjuk ki ezeket.
 • Öntözési problémák: Ha azt tapasztaljuk, hogy öntözés után gyorsan elfolyik a víz, és olyan, mintha nem szívódna be a talajba, akkor egyértelműen eljött az ideje a talaj cseréjének. Ugyanezt jelzi az is, ha a víz megmarad a talaj tetején, és nem szívódik be, vagy ha például sokáig vizes marad a föld és akár az edény is.
 • A talaj szerkezete és állapota: Az egészséges talajnak lazának és morzsalékosnak kell lennie, nem pedig keménynek vagy tömörnek. Ha a földünk tetején kemény réteg képződött, és a színe sápadt, fakó, nem sötét, akkor eljött az ideje a cserének.
 • Az utolsó termőföld-csere ideje: Habár úgy tűnhet, rendben vannak a növények, ha eltelt egy vagy több év a legutolsó talajcsere óta, akkor ideje megismételni. A legtöbb virágföld ugyanis 6-12 hónapig biztosítja a tápanyagokat a növények számára, utána azonban kimerülnek.

Az is hasznos lehet, ha bizonyos időközönként csak felfrissítjük a talajt, vagy annak egy részét, főleg akkor, ha összetömörödött. Mindig figyeljünk arra is, hogy az öntözést és a tápanyag-utánpótlást igazítsuk az egyes növények igényeihez, hiszen ez nagyban befolyásolja a növekedésüket és az általános egészségüket.

Hogyan cseréld a virágföldet?

 • Távolítsd el a régi földet: Távolítsd el a régi földet a cserépből, és helyezd egy külön edénybe vagy tartályba. Ha a talaj fertőzött, beteg, akkor mindenképp dobd ki, és használj teljesen új földet.
 • Tisztítsd ki a cserepet: Ha eltávolítottad a régi földet, akkor tisztítsd meg az edényt, ezzel megelőzheted az esetlegse betegségek vagy kártevők terjedését. Mindig alaposan súroljuk át a cserepeket, legyen szó akár műanyagról, akár agyagról.
 • Vizsgáld meg a talajt: Amennyiben nem volt fertőzött a régi talaj, vizsgáljuk meg. Ha tömörödött, akkor adjunk hozzá perlitet, vagy durva homokot, hogy a vízelvezetését és a levegőzését javítsuk. Ha úgy tűnik túl szellős, homokos a föld, és nem tartja magában a vizet, akkor egy kis tőzegmohát, vagy kókuszrostot keverjünk hozzá, ezzel javítva a vízmegtartását.
 • Adj komposztot vagy trágyát a földhöz: Adj a talajhoz egy kis komposztot vagy érett trágyát, így növelve annak szervesanyag-tartalmát. Törekedj arra, hogy a frissíteni kívánt talaj és a komposzt vagy trágya aránya 1:1 legyen.
  Használj műtrágyát: Keverj a talajhoz lassan felszívódó szemcsés műtrágyát, olyat, amelyben megfelelő arányban van nitrogén, foszfor és kálium. A legfontosabb az, hogy minden esetben, amikor műtrágyát alkalmazol, kövesd a csomagoláson található utasításokat az adagolást illetően.
 • Teszteld a talaj pH-értékét: Mindig ellenőrizd a talaj pH-értékét annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a megfelelő tartományban van a termesztendő növények számára. A legtöbb növény az enyhén savas vagy a semleges pH-t (6-7) részesíti előnyben, de akadnak olyanok is, amelyek mást preferálnak. Ha szükséges, mész hozzáadásával növelheted a pH-t, kénnel pedig csökkentheted.
 • Ültesd át a növényeket a friss talajba: Ha nem volt fertőzött a talajod, és sikerült felfrissíteni, akkor átültetheted bele a növényeket. Arra mindig figyelj, hogy ültetés után, alaposan öntözd meg a földet, így ugyanis kevesebb az esélye annak, hogy stressz éri a növényt. Ne feledd, csak abban az esetben érdemes felfrissíteni a régi földet, és nem teljesen kicserélni azt, ha nem volt fertőzött, és nem teltek el évek azóta, hogy használod.

Így is felturbózhatod a virágföldet

 • A komposzt szerves anyagokban és tápanyagokban gazdag, és segíthet a talaj szerkezetének javításában. Adjunk hozzá jó adag jól rothadt komposztot a termesztőközeghez, és keverjük el alaposan.
 • Az érett trágya kiváló talajjavító lehet, felturbózhatjuk vele a víztartóképességét, és a tápanyagellátását is.
 • A zöldtrágya is kiváló módja annak, hogy szerves anyagokat juttassunk a talajba. A hüvelyesek kiváló zöldtrágya növények, így a borsó, bab, lóhere és lucerna tökéletesek a talajunk állapotának javítására.
 • A kávézaccot soha ne dobjuk ki, keverjük inkább a talajhoz, hasznos szerves anyagokat adhatunk ugyanis így a talajhoz, emellett javíthatjuk a vízelvezetését és a levegőzését is. Figyeljünk arra, hogy enyhén savanyíthatják a talajt, így, csak minimális mennyiséget használjunk belőle.
 • Az apróra vágott banánhéj tökéletes a talaj káliumtartalmának növelésére, így néha ajánlott egy keveset a földhöz keverni.
 • A zúzott tojáshéj tökéletes kalciumforrás lehet a növényeknek, így néha szórjunk a talajra egy keveset!

Fontos! Mielőtt bármit is csinálsz a földdel, előtte mindenképp végezz talajvizsgálatot, hogy megbizonyosodj arról, pontosan milyen tápanyagok hiányoznak a talajból. Figyelj arra, hogy mindig alaposan keverj össze minden kiegészítő tápanyagot a talajjal, és hagyj egy kis időt nekik ültetés előtt stabilizálódni.

(Forrás: agrarszektor.hu)

search icon