Szobanövények tartása teraszon és kertben

Szobanövények tartása teraszon és kertben
Szobanövények tartása teraszon és kertben

Ahogy javul az idő, úgy merül fel bennünk a kérdés, hogy mikor milyen szobanövényeket lehet kitenni a teraszra vagy akár kiültetni a kertbe. Emellett megnézzük, hogy mikor érdemes kiültetni a leandereket, és milyen igényei vannak a növénynek.

Általános tanácsok a növények kiültetéséhez kertbe, teraszra

Amikor beköszönt a jó idő, rögtön azon kezdünk gondolkozni, hogy mely növényeket vigyük ki a lakásból a teraszra, vagy ültessük ki a szabadba. Nos, a következő hetekben legyünk óvatosak, és gondolkodjunk racionálisan! Bent a növényeink 20 °C körüli hőmérséklethez szoktak hozzá. Ehhez képest áprilisban éjszakánként jócskán lehűlhet a levegő akár 10 °C alá is. Míg az éjszakai minimum nem éri el a 14–16 °C-ot, nem érdemes klasszikus trópusi szobanövényeinket kitenni a teraszra (hacsak nem zárt) vagy a kertbe. A nem trópusi növényekkel korábban is próbálkozhatunk, de ezekkel is legyünk nagyon óvatosak! Ilyenek például az aráliák és a fikuszok, amelyek már 10 °C felett kitehetők. Itt érdemes megemlíteni, hogy minél nagyobb, idősebb egy növény, annál strapabíróbb is, tehát kisebb növényekre fokozottan figyeljünk!

fikusz
A nem klasszikus trópusi szobanövényeket – amilyen a fikusz is – már 10 °C feletti éjszakai hőmérséklet esetén kitehetjük a kertbe.

Másik fontos tanács, hogy a nyár közeledtével, de akár már májusban is, fokozottan ügyeljünk arra, hogy mekkora a növényünk fényigénye! Sok szobanövény ugyanis a trópusokon a felszínen vagy a fákra felkúszva érzi jól magát. Mások – ahogy például az orchideák, az epifita fajok – a fákon árnyékos, félárnyékos helyen élnek. Ma már sok applikáció segíthet megbecsülni, hogy mennyi fény éri növényeinket a lakásban, a teraszon, illetve a kertünkben. Ezeket bátran használjuk! Én a HPJ Light Meter app-ot használom, amelyről korábban készítettem TikTok videót is. A használata nagyon egyszerű.

Kiültetéskor fontos tényező az is, hogy minél inkább természetközeli helyen lakunk, annál nagyobb az esély arra, hogy a természet valóban be is kopogtat hozzánk. Szobanövényeink zsenge, húsos, télen is jó melegben tartott levelei igazi csemegék a kártevők számára, így megfelelő odafigyeléssel és a legrosszabbra is felkészülve ültessük ki őket!. Ez alól talán kivétel a banán, amely pár éven belül mindenképp kiültetésre szorul, hiszen megfelelő, 10 °C körüli teleltetéssel nyáron gyorsan növekszik, és pár hazai gyűjtőnél még gyümölcsöt is terem. Megfelelő tartás mellett igazi különlegessége lehet a kertünknek.

banánfa a kertben
Baranyában, a Villányhoz közeli Nagyharsányban gyönyörű banánfák találhatóak a kertekben.
Forrás: g7.hu

A fentieken túl hangsúlyozandó az is, hogy minden kiültetés előtt, ha erre van lehetőségünk, próbáljuk meg kiszoktatni a növényt. Amennyiben van teraszunk, pár napon át tegyük ki nappalra, majd éjszakára is! Még jobb, ha van zárt teraszunk, lépcsőházunk, ahol a növények felkészülhetnek a kiültetésre. Figyeljünk arra, hogy kiültetéskor megfelelő mennyiségű csapadékot kapjanak! Másképp kell öntöznünk őket, mintha cserépben lennének. Ez igaz akkor is, ha összeültetjük őket egy nagyobb cserépbe. Növényeink meg fogják hálálni a gondoskodást, és sokkal többet fognak fejlődni, mintha a szobában tartottuk volna őket nyáron is.

Mediterrán növények, leanderek kiültetése tavasszal

Gyakran ismételt kérdés tavasszal, hogy mikor lehet már kihozni a pincéből, lépcsőházból a leandereket. Nos, ehhez a kérdéshez fontos tudni, hogy milyen fajtájú növényünk van. Néhány igen jól bírja a hideget, sőt akár a fagyot is. Ilyen például az Atlas nain de Tidili, amely akár a mínusz 15–20 °C-ot is elviseli.

A szóban forgó növények kiültetésekor – csakúgy, mint a szobanövények esetében – fontos a fokozatosság. Ha a hőmérséklet már nem csökken 5 °C alá, elkezdhetjük kiszoktatni a leandereket, vagy már ki is tehetjük őket.

leander a kertben
Hazai klímán is igazán mediterrán hangulatúak az időszakosan vagy egész évre kiültetett leanderek.

Ha a kiültetés megtörtént, pár nap vagy egy hét után öntözzük meg bőségesen a növényt, hogy magához térjen! Ha éppen esett, akkor erre természetesen nincs szükség. Örüljünk annak, hogy az eső le is mosta a téli port a növényről!

A megfelelő fejlődés érdekében tavasszal – főleg akkor, ha a növény új cserépbe is kerül – érdemes megtrágyázni a földjét. Ehhez használhatunk marhatrágyát, komposztot. A kisebb növényekkel legyünk óvatosak, nehogy kiégjen a növény a túl sok tápanyagtól!

Az elvirágzás után vágjuk le a virágokat, így a növény több energiát tud fektetni a növekedésbe, illetve kevésbé vonzza a rovarokat, kártevőket. A leander sajnos igazi levéltetűmágnes. A levéltetvek ellen akár biológiai úton is védekezhetünk. Ültessünk fokhagymát, büdöskét a növény köré! De manapság már katicákat is rendelhetünk az interneten, vagy akár a boltokban, kertészetekben is vehetünk belőlük, hiszen a katicák és a lárváik igazi tetűirtók!

A leandereket könnyen tudjuk gyökereztetni hajtásokról is, amelyek vízbe téve pár nap vagy egy hét után gyökeret eresztenek. Fontos, hogy a vizet rendszeresen cseréljük. Amikor úgy érezzük, hogy a hajtás megfelelően nagy gyökérzetet hozott – ez fogja táplálni később a növényt –, ki is ültethetjük cserépbe.

A leandereket nem nehéz tartani. Kertünk fekvésétől függően akár télre is kint lehet hagyni őket. A mediterrán mikroklímájú régiókban, például a Balaton mellett vagy Baranyában számtalan kert ékkövei. Strapabíró növények, a mediterrán országokban autópálya melletti sövényként is megállják a helyüket.

search icon