Így szaporítsd kedvenc szobanövényeidet!
Így szaporítsd kedvenc szobanövényeidet!

A járvány hatására sokkal több időt töltünk otthon, home office-ban, nemcsak kevesebbet járunk munkába, hanem a szabadban töltött idő is csökkent. Ezért sokan újra felfedezték a túrázás örömeit, de legalább ennyien döntöttek úgy, hogy otthonukat alakítják át a természet kis szigetévé. A növénytartás második lépcsője a növények szaporítása. Sok lehetőség közül választhatunk.

A szobanövények gyökereztetése

A legismertebb megoldás a szobanövények gyökereztetésére a víz. Ez szinte az összes, vegetatív módon szaporítható növény esetében megfelelő módszer. Érdemes olykor cserélni a vizet, de sok fajnál még erre se kell ügyelni. De vannak más megoldások is.

Sokan használnak a kertészetekben kapható perlitet. Ez könnyű, apró szemű anyag, amelyet a növények földjébe kevernek, hogy fellazítsa. Kaktuszok gondozásakor is gyakran használják. Ebben is remekül lehet gyökereztetni, hosszabb ideig is benne lehet hagyni a növényt, nem lesz baja később sem.

Ugyanígy járhatunk el agyaggolyóval vagy agyaggranulátummal is. Ezek is könnyen beszerezhetők, és megkönnyítik a növények nevelését. Sokan a hagyományos földbe ültetésnél jobban kedvelik ezt a módszert, arra kell külön figyelni, hogy a növényeket egyenletesen tápozzuk. Az anyag használatával könnyen elejét vehetjük a szobanövény-nevelés leggyakoribb problémájának, a túllocsolásnak.

Az eddigiekről mesélek a videóban is:

Szaporítás légbújtatással, azaz az air layering

Bizonyos növények nagyobb türelmet igényelek a fenti gyökereztetési megoldások esetében, ilyenek a fikuszok (Ficus benjamina, Ficus lyrata stb.), az anyósnyelvek (Sansevieria) vagy a sugáraráliák (Schefflera), és sok más növény is. Náluk is érdemes lehet kipróbálni ezt a technikát, de ha először próbálkozunk vele, akkor a szobai futókán (Epipremnum aureum) vagy a különböző filodendronokon (Philodendron) érdemes próbálkozni. Ezeknek a fajoknak a szárán a levéltöveknél nóduszok találhatók. Ezekből a megnagyobbodott szárrészekből képes a növény új gyökereket, hajtásokat nevelni.

A légbújtatás azért remek vegetatív szaporítási megoldás, mert ilyenkor a növényről nem választjuk le rögtön a majdani sarjat, hanem csak később, amikor már gyökereket növesztett. Tehát végig az anyanövény táplálja, így jó eséllyel hozhatunk létre új növényt. Ehhez az szükséges, hogy a nóduszt körülvesszük földdel vagy valamilyen olyan anyaggal, amely nedvesen, párásan tartja a növény közvetlen környezetét. Ennek hatására megindul a gyökérképződés. Ilyenkor érdemes türelmesnek lenni és megvárni, míg megfelelően nagy gyökérzet jön létre, hiszen minél később választjuk le az új sarjat, annál erősebb lesz.

A nóduszt körülvevő anyagot tartsuk egyenletesen nedvesen, ahogy a videóban is látszik, mert az első időszakban az új gyökérhajtások még nagyon sérülékenyek, óvni kell őket a fizikai hatásoktól. Ezért ne piszkáljuk, és óvjuk a kiszáradástól is! A nedvességet megőrizhetjük a sphagnum moha, a talaj vagy akár a szivacs nedvesen tartásával.

A szobanövények szaporítása mesterséges körülmények között

A fentieken túl két szaporítási módot mutatok be. Az egyik a gyökereztető doboz, amely tulajdonképpen a szokásos megoldás felturbózott változata. Ehhez a kiválasztott közeget (jellemzően agyaggolyót, perlitet vagy sphagnum mohát) egy közepesen nagy műanyag dobozba tesszük. Fontos, hogy a doboz zárható és legalább a teteje átlátszó legyen. Tegyük a választott talajba a gyökereztetéshez használatos növényi részeket (ez például a begóniáknál vagy az agglegény pálmánál lehet egy levél is)! A talajt tartsuk nedvesen, és világítsuk meg a növényeket! Vigyázzunk, hogy ne helyezzük a lámpatestet túl közel a dobozhoz, nehogy megolvasszuk! Ezt úgy is el tudjuk kerülni, ha ledes izzót választunk, ugyanis magas a hatásfoka, és használatakor kevés hulladékhő keletkezik.

A másik megoldással otthon szinte reménytelen próbálkozni, hacsak nem vagyunk kémikusok vagy biológusok. Ez a tissue culture, azaz a szövettenyésztés, amely során akár egyetlen növényi sejtből is képesek lehetünk teljes, kész növényt létrehozni. Ehhez „mindössze” arra van szükségünk, hogy magát a növényi részt, a táptalaját és az edényt sterilizáljuk. Persze az is fontos, hogy az adott típusú növény számára megfelelő táptalajt hozzunk létre, amelynek tartalmaznia kell valamennyi makro- és mikrotápanyagot, amelyre a növénynek szüksége van. Egyébként ezzel a módszerrel szaporítják az orchideákat és sok más növényt, hiszen így a termesztők biztosak lehetnek a létrejövő új növény genetikájában, garantált a termés nagysága, zamatossága, a virágok színe, száma stb.).

search icon