Szobanövények tartása agyaggolyóban, perlitben vagy vízben

Szobanövények tartása agyaggolyóban, perlitben vagy vízben
Szobanövények tartása agyaggolyóban, perlitben vagy vízben

A kertészkedés, akár bent, akár kint történik, általában a kísérletezésről is szól. Növényeinket megpróbáljuk szaporítani, nagyobbra, szebbre nevelni. A konyhakertünkben pedig a mennyiség sem elhanyagolható szempont, jó volna minél több gyümölcsöt, zöldséget termelni. Szobanövények esetében az egyik leggyakoribb téma az agyaggolyós nevelés, erről többet is megtudhattok cikkünkben.

Szobanövények gyökereztetése vízben vagy perlitben

Új növényeket vegetatív szaporítással hozunk létre, ez leggyakrabban vízben történik. Ilyenkor érdemes sok fényt biztosítani a hajtásoknak, emellett a vizet is ellenőrizni, cserélni kell, hogy ne „buggyanjon” meg, azaz a különböző baktériumok, kórokozók ne szaporodjanak el benne, hiszen ez könnyen a hajtások rothadásához vezethet.

szobanövény gyökereztetés
A siker titka az, hogy sűrűn cseréljük a vizet, és sok fényt biztosítsunk a gyökereztetni kívánt növénynek.

Kicsit haladóbb módszer, amikor az új hajtásokat steril körülmények között választjuk le. Ekkor használat előtt fertőtleníteni kell az ollót vagy a kést, aztán megvárni, míg beheged a növény friss vágása az anyanövényen és a levágott hajtáson is.

Még jobb, ha a növényt perlitre vagy perlitbe helyezzük, így tartjuk nedvesen a környezetét, illetve sarjadó gyökereit. Ezt egyébként azzal is segíthetjük, ha magas páratartalmat biztosítunk számára. Ezt lehetővé teheti akár egy nagyobb zárt doboz, amelyet naponta érdemes 1-2 alkalommal átszellőztetni. Illetve ilyenkor se feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű fényről!

Mire jó az agyaggolyó a szobanövényeknek?

Az agyaggolyók segítségével ki tudunk küszöbölni két nagyon gyakori problémát, ami kedvenc szobanövényünkkel történhet: a túlöntözést és a kiszáradást. Az agyaggolyók ugyanis porózus szerkezetüknek köszönhetően remekül tudják tárolni a nedvességet, és fokozatosan leadni a gyökereknek. Ráadásul az agyaggolyók – nagy felületüknek köszönhetően – a növények közvetlen környezetében tartós páratartalmat biztosítanak.

Ha pusztán párásításra szeretnénk használni az agyaggolyókat, helyezzük el őket egy tálcára 1-2 ujjnyi vastagságban, és öntözzük őket rendszeresen! Ha a cserepeket rájuk helyezzük, akkor ezzel megóvjuk a növényeket a rothadástól, ami általában akkor következik be, amikor a cserép alatti alátétben felgyűlik a víz.

Az agyaggolyós módszert egyébként a legtöbb trópusi növénnyel kipróbálhatjátok. Ez alól talán kivételt képeznek a nyílgyökerek, illetve más vízigényesebb fajok, amelyek az átlagnál sokkal jobban igénylik az állandó nedves közeget. Ha ilyen növényeket szeretnénk agyaggolyós tartással táplálni, fokozottan ügyeljünk az agyaggolyók nedvesen tartására!

agyaggolyó

Mivel a téglához hasonlóan az agyaggolyók is ki vannak égetve, nem fognak elmállani vagy porózussá válni. Elképzelhető, hogy a több éves használat során vízkövessé, algássá vagy lepedékessé válnak. Mivel azonban örök darabok, semmiképp ne forduljon meg a fejünkben, hogy kidobjuk őket! A vízkövet ecettel orvosolhatjuk, más szennyeződések kifőzéssel eltávolíthatóak.

Agyaggolyóban termesztett zöldségek? Ez a hidrokultúra!

Rendszeresen életre kelnek új megoldások a zöldség- és növénytermesztés területén. Ilyen a hidrokultúra vagy hidropónia, amivel egy hazai startup is foglalkozik. A két fogalom jelentése között annyi a különbség, hogy a hidrokultúra jellemzően dekoratív növények termesztését jelenti vizes környezetben, része a hidropóniának, amely általánosságban jelent vizes közegben történő növénytermesztést.

Mindkét változat a növények kontrollált termesztését teszi lehetővé. Egyszerűen szabályozható a növények táplálása a különböző életszakaszokban, illetve a kártevők elleni védekezést is megkönnyíti, hogy a növények nem földben nőnek, hanem tulajdonképpen egy sokkal szellősebb közegben (ha egyáltalán beszélhetünk közegről). Sok hidropóniás rendszer esetében a növények csak vízpermetet kapnak, miközben gyökereik szabadon vannak. Ez egyébként a növények kezelését, valamint „betakarítását”, konyhai előkészítését is nagyságrendekkel egyszerűbbé teszi. Természetesen felmerülhet a kérdés, hogy ezzel a módszerrel minden szükséges anyagot megkapnak-e a növények. A kérdés jogos. Ügyelni kell arra, hogy megfelelő hidropóniás tápoldatot használjunk, ha így gondozzuk növényeinket.

search icon