Vízköves a vízforralód? Itt a segítség!
Vízköves a vízforralód? Itt a segítség!

A legtöbb konyha alapfelszereltségéhez tartoznak a vízforralók. Mivel az országban sokfelé kemény a víz, a vízkő hamar kiül ezekre az eszközökre. Ezt időnként mindenképp szükséges eltávolítani, de ehhez nem kell drága vízkőoldókat vásárolnunk, egyszerű, természetbarát, háztartási szerekkel is gyors sikert érhetünk el.

A vízkőoldáshoz nem érdemes vegyszereket használnunk. Azok ugyanis többszöri öblítés után is a készülékben maradhatnak, így pedig könnyen lehet, hogy végül a bögrénkben végzik.

Helyettük jó megoldást jelenthet az ecet. A természetes vízkőoldó gyorsan és hatékonyan bánik el a lerakódásokkal. Mindössze annyi a teendőnk, hogy némi ecetet öntünk a tisztítani kívánt vízforralóba. Nem kell túlságosan sok, a vízkő ugyanis elsősorban a készülékek alsó részén gyűlik össze. Ha feljebb is találunk vízkövet, akkor is előbb öntsünk 1-2 ujjnyi ecetet a készülékbe, majd ha ez „végzett” az alsó résszel, akkor egyszerűen töltsük fel a forralót vízzel a kívánt szintig, majd hagyjuk egy kicsit állni.

Az ecet mellett hatásos lehet a citromsav is, melyet legköltséghatékonyabban por formában vásárolhatunk meg. Ezt vízben feloldva az ecethez hasonló hatású folyadékot kapunk.

Ha nem csak vízforralót, hanem például kapszulás kávéfőzőt is vízkőtelenítenénk, akkor oda mindenképp használjuk a citromsavat. Az ecet oda azért nem ajánlott, mert a kényesebb alkatrészeket az ecet akár károsíthatja is, de a kíméletesebb citromsav csak a vízkőben tud kárt tenni.

search icon